Innholdet på denne siden er markedsføring
Mannen med spåkula
Hedgefondsforvalteren Kyle Bass hører til den lille gruppen investorer som forutså boliglånskrisen. Men det som virkelig skiller Bass ut er at han også stilte seg spørsmålet – hva skjer nå?
Sunn fornuft tilsier at det er mer eller mindre umulig å forutse fremtiden. Men innimellom går spådommer i oppfyllelse og det fins mange fascinerende eksempler i Hollywoodfilmer. I 2001: En romodyssé fra 1968 for eksempel er likheten med dagens iPad og filmens Newspad uomtvistelig. Et mindre nøyaktig eksempel er Tilbake til fremtiden fra 1985 som viser hvordan livet vil se ut i oktober 2015 – men flyvende biler og svevende skateboard føles fortsatt som et stykke frem.
Ikke bare spådommer
Hvem som helst kan gjette og få rett, men det betyr ikke at analysen var særlig nøye eller god. Selv en klokke som står viser riktig tid to ganger i døgnet, som det heter. Den som spår at markedet vil falle kommer trolig til å få rett, før eller siden.
Ifølge forfatter Michael Lewis var det bare rundt 15 investorer som ikke bare forutså en nedgang, men som faktisk handlet og tjente penger ved å gå short i boliglånsmarkedet. En av dem var Kyle Bass, en tidligere obligasjonsmegler hos Bear Stearns, som hadde startet hedgefondet Hayman Capital i 2006 i Dallas.
Da Michael Lewis traff Kyle Bass i slutten av 2008 hadde subprime-lånemarkedet nettopp kollapset. Kyle Bass var opptatt av å undersøke hvordan stater klarte seg gjennom turbulensen. Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve hadde for eksempel nettopp slukt nærmere to billioner US dollar i tvilsomme verdipapirer. Den globale gjelden hadde eksplodert fra 84 til 195 billioner dollar i årene fra dot.com boblen til Lehman-krasjet. Med visshet om statlig støtte opptrådte bankene som forlengninger av sine lokale regjeringen, og Bass forsøkte å finnet u hvor store disse banksystemene var – særlig i forhold til statsinntektene. Irland for eksempel, hadde samlet på seg gjeld som var 25 ganger større enn de årlige skatteinntektene.
Hvem har peiling
Kyle Bass viste tallene til den ledende eksperten på statsfinansielle sammenbrudd, Harvardprofessor Kenneth Rogoff. Han reagerte med forbauselse, noe som fikk Bass til å lure på om andre var klar over situasjonen. Hvem hadde egentlig peiling?
I det øyeblikket investorer slutter å se på långivningen fra den vestlige verden som risikofri, som er standardoppfatningen, vil de kreve en høyere risikopremie for å låne ut penger. Å kjøpe forsikringspapirer for gresk statsgjeld kostet Kyle Bass 11 punkter på denne tiden. Han måtte med andre ord betale 1100 dollar for å forsikre 1 million dollar i lån (uten å måtte låne penger til den greske staten). Bass gjettet at når Hellas gikk konkurs, som han trodde ville skje, ville landet måtte betale rundt 70 prosent av gjelden sin. 1100 dollar som innsats ville dermed gi 700 000 dollar tilbake.
Møtt med skepsis
Tilbake i 2008 og Michael Lewis’ første møte med Kyle Bass. På den tiden holdt Lewis på med å analysere hva som hadde skjedd i USA. Bass konsentrerte seg derimot på hva som ville skje etterpå. Teoriene hans om statsgjelden og potensiell verdensturbulens gjorde Lewis litt skeptisk, og Bass ble til slutt knapt nevnt i en bok Lewis skrev om den amerikanske sub-primekrisen, The Big Short.
Michael Lewis trodde at Kyle Bass, som hadde hatt så dramatisk rett om boliglånskollapsen, kanskje innbilte seg at han hadde en egen evne til å spå om fremtiden.
Det tok ytterligere to og et halvt år før Lewis vendte tilbake til Dallas for å intervjue Kyle Bass igjen, denne gang til boka Boomerang, om den globale finanskrisen. Prisen på greske konkursswapper * hadde nå steget fra 11 til 2300 punkter, det viste seg at Kyle Bass faktisk hadde en evne til å forutse fremtiden.
SKAGEN Fondene er glade for å kunne ønske Kyle Bass velkommen som en av våre hovedtalere under Nyttårskonferansen 2015. Hans presentasjon har tittelen Japan vs Argentina: Polar Opposites.
Se også:
• Intervju med Kyle Bass på CNBC
• Kyle Bass om den globale økonomien, BBC Hardtalk del 1 og del2
*Credit Default Swaps, derivatinstrument som prissetter og forsikrer investorer mot kredittrisiko.