Innholdet på denne siden er markedsføring
Ingeniøren som ble verdiinvestor
Hvordan kombinerer man kjerneenergiteknikk og finans? Det spørsmålet får SKAGEN Globals Knut Gezelius stadig.
Interessen for aksjer våknet tidlig for Knut Gezelius. I 12-årsalderen var det svenske rederiet Nordström & Thulin hans første investering, og siden den gang har han pendlet mellom teknikk og finans.
Sivilingeniør fra USA
Etter sivilingeniørutdannelsen i kjerneenergiteknikk ved Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA begynte han å jobbe som ledelseskonsulent for Applied Value Group i Boston. Der lærte han seg å granske investeringer, forretningsmodeller og innkjøpslogistikk ved å sette amerikanske storselskaper under lupen.
Tre år senere flyttet han til energiselskapet og Fortune 500-selskapet Entergy Corporation i Houston, som strateg og finansanalytiker for storskala energiprosjekter. Det var her hans store interesse for aksjer ble vekket igjen.
- Selv om mine første yrkesår ikke var direkte innrettet mot aksjemarkedet tror jeg at min erfaring fra globale blue-chip selskaper er uvurderlig fra et investorperspektiv. Når man bedømmer et selskaps strategi er det mange aspekter som kan være vanskelig å få helt tak på hvis du har tilbragt hele karrieren med å stirre på en Bloomberg-skjerm. Fremgangsrike investeringer er et kompleks og langsiktig spill som krever bred kompetanse, sier Knut Gezelius.
Miljøskifte
For å styrke sin finansielle kompetanse tok Knut en Chartered Financial Analyst-eksamen (CFA Charter), ved siden av fulltidsjobb i Entergy. Han tilbragte mange sene kvelder og helger over bøkene og leste klassikerne av kjente verdiinvestorer som Benjamin Graham, Bruce Greenwald og David Dreman ved siden av.
- Jeg kan bli bedre på det med å ta det med ro, det gjelder i dag også, sier han.
Allerede under studiene på MIT visste Knut Gezelius at han ville komplettere den tekniske utdannelsen med en akademisk eksamen innen finans og ledelse, fortrinnsvis en MBA. Etter noen år i næringslivet og totalt nesten ti år i USA begynte han å se tilbake mot Europa og skolebenken. Muligheten til å ta en MBA ved prestisjetunge INSEAD, sør for Paris, viste seg å være den perfekte løsningen.
Verdidrevet
Det intensive MBA-programmet varte i et år og ble opptakten til neste steg i karrieren: Goldman Sachs Asset Management i London, hvor han begynte å jobbe i 2010 med aksjeanalyse og verdidrevet investeringsfilosofi.
Etter fire år i Goldman Sachs i London, begynte Knut som porteføljeforvalter i SKAGEN Global i mai 2014.
- Det som trakk meg til SKAGEN var først og fremst kombinasjonen av genuint verdibasert investeringsfilosofi og en utpreget lagånd med sterkt resultatfokus. Alle bretter opp ermene og jobber hardt når det trengs, samtidig som det hersker en god stemning i teamet. Her er det ingen enmansshow, sier Knut Gezelius.
Knut Gezelius om...
... valget av kjerneenergiteknikk på MIT
- På MIT var det kun tre i klassen på 1000 studenter som valgte å studere kjerneenergiteknikk. Jeg var en av dem. Dette var under IT-boomen da de fleste skulle studere datavitenskap og elektroteknikk, men jeg gikk mot strømmen. Noen stilte spørsmål ved studievalget, men jeg trodde energisektoren hadde fine fremtidsutsikter, med mange nye applikasjoner for kjerneenergi. Fra medisinsk utstyr til kjemiske prosesser. Bare noen år senere hadde kjernekraft blitt forvandlet fra den stygge andungen til svanen som verden fikk øynene opp for, med stabil energiproduksjon med lave C02-utslipp. Jeg har alltid basert mine beslutninger på selvstending tenkning og ikke vært redd for å gå min egen vei. De samme prinsippene gjennomsyrer min investeringsfilosofi.
... flytting fra London til Stavanger
- Jeg flyttet til Stavanger siden det er her SKAGENs hovedkontor ligger. Som et heldig sammentreff viser det seg at min yngste bror er lege her, og han har alltid snakket pent om byen og menneskene. For fem år siden kunne ingen av oss tro at vi begge skulle bo i Stavanger. Småbyfølelsen minner litt om Sandviken. Dessuten blir jeg hele tiden slått av hvor vakker naturen og omgivelsene er.
...hvor man finner de beste investeringsideene
- Det er en kombinasjon av tilfeldigheter og metodikk. Og å lete der ingen andre leter. Når alle løper mot døra, går jeg gjerne inn og tar en titt. Hvis alle for eksempel rømmer fra Russland, vekker det uunngåelig min interesse.