Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Boligblokker
Globale eiendomsaksjer ble ikke påvirket av uroen i andre kvartal. Svenske D. Carnegie var en av de beste bidragsyterne til eiendomsaksjefondet SKAGEN m2.

Andre kvartal var nok en god periode for globale eiendomsaksjer. Europeiske eiendomsaksjer fortsatte å levere gode resultater, drevet av solide veksttall og lavere ledige lokaler. Det var gode nyheter for det globale eiendomsaksjefondet SKAGEN m2 som gikk ut av kvartalet med 5,1 prosent avkastning – over tre prosentpoeng bedre enn referanseindeksen.

For de andre aksjefondene gikk stemningen fra bred forventning om jevn vekst i den globale økonomien, til større usikkerhet på bare noen uker. Økt spenning mellom USA og Kina og fare for en forestående handelskrig, har ført til økt frykt for svakere global økonomisk vekst. I tillegg bidro økende renter og sterk dollar til en svak utvikling i vekstmarkedene mot slutten av kvartalet.

Fortsatt sterkt i teknologi

De utviklede markedene leverte bedre resultater enn vekstmarkedene i kvartalet. Aksjefondet SKAGEN Global oppnådde 6,4 prosents avkastning i kvartalet mot referanseindeksens 6,8 prosent. Fortsatt er det de store amerikanske selskapene som dominerer listen over de beste bidragsyterne. Microsoft har vært i fondet i syv år og har den siste tiden fått god uttelling for sin satsing på skylagring og –teknologi.

Det argentinske konglomeratet IRSA falt i tråd med den generelle økonomiske utviklingen i landet og ble kvartalets dårligste bidragsyter.

Indiske landbruksmaskiner

Vekstmarkedene er svært heterogene og investorer blir stadig mer spesifikke i hvilken eksponering de ønsker. Det lover godt for aktive selskapsplukkere som SKAGEN Kon-Tiki. For vekstmarkedsfondet var det indiske Mahindra & Mahindra som bidro best til avkastningen i kvartalet. Selskapet har vært i porteføljen lenge og nyter godt av den sterke utviklingen på den indiske landsbygda. De har hatt normalt monsoon-regn tre år på rad og regjeringen fortsetter å satse økonomisk på utviklingsprosjekter.

På den negative siden var det den brasilianske banken Banrisul som trakk ned. Selskapet var blant de beste bidragsyterne i første kvartal, men situasjonen er snudd. Forvalterne har solgt seg ned i Banrisul på grunn av økt volatiliet før valget i Brasil senere i år.

Svenske selskaper på topp

For eiendomsaksjefondet SKAGEN m2 var det de svenske selskapene D. Carnegie og Catena som toppet listen over bidragsytere. D. Carnegie fortsetter å kjøpe seg opp i utleieleiligheter i Stockholmsområdet, og kursen steg også på grunn av en budkrig om en av selskapets konkurrenter.

Endring i Vekst

For aksjefondet SKAGEN Vekst kan kvartalet oppsummeres med ett ord: endring. I løpet av kvartalet tok Søren Milo Christensen over forvaltningen av fondet sammen med Alexander Stensrud. De to forvalterne har i tillegg signalisert at de vil dra ned noe av den sykliske risikoen i porteføljen og utvide porteføljen med noen flere små- og mellomstore selskaper. Se kvartalsvideoen med Alexander Stensrud.

Fondet havnet litt bak indeks i kvartalet på grunn av dårlig avkastning fra selskaper som man frykter vil bli negativt påvirket av en handelskrig. På den positive siden finner vi nykommeren Royal Dutch Shell og Lundin Petroleum.

Aktivistene opp i turtall

Skyggeaktivistfondet SKAGEN Insight falt litt tilbake i andre kvartal, og havnet et godt stykke bak referanseindeks. På samme måte som andre investorer ble også aktivistinvestorer påvirket av usikkerheten i markedet. SKAGEN Insight-porteføljen er enda lavere priset enn ved starten av året, men forvalter Tomas Johansson forventer at volatiliteten i andre kvartal vil inspirere aktivistene til å skru opp omstillingstakten i selskapene.

Svenske Ericsson og Hudsons Bay var to av de beste bidragsyterne. Etter at Ericsson presenterte tallene for første kvartal har selskapet levert sterke resultater. Hudsons Bay er et nytt tilskudd til porteføljen, men er et av verdens eldste børshandlede selskaper. Aksjonærene presser selskapet til å synliggjøre verdiene.

Muligheter i uroen

I første halvdel av kvartalet hadde det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus en sterk utvikling. Med uroen som kom i andre halvdel mistet de forspranget til indeks, men utnyttet uroen til å kjøpe seg inn i fem nye selskaper. Kvartalets beste bidragsytere var de koreanske sementprodusentene Hanil og Asia Cement. Den politiske uroen i Italia var dårlig nytt for både Telecom Italia og Unicredit, som begge havnet på listen over negative bidragsytere.

Les også

Kvartalsrapporter for alle SKAGENs fond

SKAGEN-TV arkiv

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up