Innholdet på denne siden er markedsføring
Et solid første kvartal
Etter et urolig 2018 har første kvartal 2019 vist seg å være et av de beste på mange år.
Flere aksjemarkeder nærmer seg nå toppnivåene fra høsten i fjor, og første kvartal var svært godt både i utviklede- og vekstmarkeder. Det er fortsatt optimisme rundt global handel, tross enkelte indikatorer som viser at veksten er i ferd med å dabbe av. Den amerikanske sentralbanken har gått langt i å avskrive flere renteøkninger. Alt dette har bidratt til at den gode starten på året fortsatte gjennom kvartalet.
Opptur i utviklede markeder
Det globale aksjemarkedet, ved MSCI AC World, kom kraftig tilbake og første kvartal var et av de beste på 10 år. SKAGEN Global steg betydelig i absolutte termer, men havnet noe bak indeks i kvartalet etter å ha slått indeks i 2018. Fondets tre beste bidragsytere målt i absoluttavkastning var DSV, Accenture og Microsoft i første kvartal.
I løpet av kvartalet kjøpte SKAGEN Global seg inn i fire nye selskaper Abbott Laboratories, Edwards Lifesciences, Nike og McDonald’s. På salgssiden finner vi seks selskaper: Dollar General, Sony og Waters som alle nådde sine kursmål, i tillegg til Chubb, 3M og CMS Energy. Teamet prioriterer å investere i undervurderte selskaper med erfarne ledelser som tenker langsiktig.
Tapere ble vinnere
Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki fikk også merke oppturen i aksjemarkedene i første kvartal. Blant markedene som har levert best avkastning i år er de som hadde brattest motbakke i fjor, som Kina, Hong Kong og Hellas. Særlig har kinesiske A-aksjer dratt nytte av oppmykningen i innenlandsk likviditet og utenlandske oppkjøp som følge av at Kinas vekt i vekstmarkedsindeksen har økt.
De beste bidragsyterne var blant annet kinesiske Ping An og Samsung Electronics. I løpet av kvartalet fant to selskaper veien tilbake til porteføljen, afrikanske Multichoice Group og hotelloperatøren Shangri-La. Gitt den solide starten på året ble tre kinesiske porteføljeselskaper solgt ut Great Wall Motor, Wuliangye og Hangzhou Robam etter å ha nådd kursmålet.
Energi og råvarer
For det nordisk-globale fondet SKAGEN Vekst var det også et godt kvartal målt i absolutte termer. De beste bidragsyterne dro nytte av oppgangen innen energi og råvarer. Utestengelsen av Venezuela fra oljemarkedet ga prisøkning på særlig Nordsjøolje. På plusslisten finner vi selskaper som Lundin Petroleum, Anglo American og Boliden. Den beste bidragsyteren var medisinprodusenten Novo Nordisk.
I løpet av kvartalet økte SKAGEN Vekst posisjonene i blant annet Borr Drilling og Northern Drilling, og solgte seg ut av Anglo American etter 60 prosents økning de siste 18 månedene.
Sterkeste siden start
For det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus ble første kvartal det beste siden fondet ble startet i 2015. Til tross for at det amerikanske aksjemarkedet ser stadig dyrere ut, finner forvalterne interessante investeringsmuligheter i glemte og oversette deler av verden. Blant de beste bidragsyterne finner vi gruveselskapet Ivanhoe Mining som klatret helt til topps på listen. Kyllingprodusenten Pilgrim’s Pride hadde også et godt kvartal med utsikter til bedre priser i markedet og økt eksport av kylling til Kina. I løpet av kvartalet har forvalterne kjøpt seg inn i konglomeratet Hitachi. Selskapet er i ferd med å løse opp konglomeratet og utkrystallisere verdier for aksjonærene. I tillegg kjøpte fondet seg inn i det kanadiske tømmerselskapet West Fraser Timber.
Kursrekord for SKAGEN m2
Kvartalet ble avsluttet med kursrekord for eiendomsfondet SKAGEN m2. Fondet leverte god absoluttavkastning men havnet noe bak indeks på grunn av sterke asiatiske markeder, hvor fondet er undervektet. I tillegg fikk fondet noe motvind fra svakere valutautvikling, særlig i Sverige.
Beste bidragsyter i kvartalet ble den svenske utleieoperatøren Hembla. Finske Kojamo kom tilbake i løpet av kvartalet etter at de rapporterte gode tall og gode fremtidsutsikter. SKAGEN m2 kjøpte seg inn i to nye selskaper i kvartalet, begge japanske. Det første, Keihanshin Build, driver hovedsakelig forretningsbygg som kontorer og datasentre i Osaka. Den andre nykommeren stikker seg litt ut i porteføljen. JR Kyushu har størstedelen av inntektene fra eiendomssektoren men driver også innen jernbanetransport.
Take off for SKAGEN Insight
Ved inngangen til 2019 sa skyggeaktivistfondet SKAGEN Insight at porteføljen har potensial til å doble seg i verdi de neste 2-3 årene. Årets første kvartal er et skritt på veien dit. Forvalter Tomas Johansson understreker at fondet ikke er et indeksfond, likevel slo fondet sin sammensatte indeks solid i kvartalet.
Fondets desidert beste bidragsyter var Diebold Nixdorf etter å ha vært den dårligste bidragsyteren i fjor. Etter en økning på 380 prosent hittil i år har forvalteren solgt de fleste aksjene i selskapet. En annen viktig bidragsyter var japanske Teikoku Sen-I. Selskapet er under stort press for å bedre kapitalallokeringen.
Vil du vite mer om hvordan fondene har prestert? Les kvartalsrapportene