Innholdet på denne siden er markedsføring
Risiko i våre fond
SKAGEN er opptatt av at kundene får betalt for den risikoen de tar. For å illustrere risikoen som er forbundet med investeringer i våre fond, bruker vi en standardisert risikoskala som går fra 1 til 7.
SKAGEN klassifiserer alle sine fond på en skala fra 1 til 7. Dette er en europeisk, lovpålagt risikoindikator for fond av SKAGENs type (UCITS fond) som må vises i fondets nøkkelinformasjonsdokument (KIID). Alle UCITS fond må beregne risikoklassifiseringen på samme måte, for å gjøre det enklere å sammenligne ulike fond og fondsforvaltere for potensielle kunder.
Risikoindikatoren er basert på fondets svingninger siste fem år og et fond kan bevege seg langs skalaen over tid. Svingninger (volatilitet) er beregnet som standardavviket til rullerende, ukentlige avkastningstall.
Hva betyr tallene på risikoskalaen?
Tallene betyr at normale, årlige svingninger har vært:
1 = Mindre enn 0,5 prosent
2 = Mellom 0,5 og 2 prosent
3 = Mellom 2 og 5 prosent
4 = Mellom 5 og 10 prosent
5 = Mellom 10 og 15 prosent
6 = 15 - 25 prosent
7 = Over 25 prosent
Med «normale svingninger» mener vi kursutslag for fondsverdien som har inntruffet 2/3 av gangene, dvs. «ett standardavvik». Hvis f.eks. forventet avkastning er 10 prosent og fondets svingning er 16 prosent (dvs. risikoklasse 6), har avkastningshistorikken vært innenfor intervallet -6 til +26 prosent i to av tre år, og -22 til +42 prosent i 19 av 20 år. Tallet gjør det mulig for investorer å vurdere risikoen i en potensiell investering.
Risiko og sparemål
Vi definerer også risiko i sammenheng med sparing – nemlig risikoen for ikke å nå sparemålet ditt. Mange har tydelig definerte sparemål: ferie til sommeren, ny båt om to år eller ny bolig om fem år. Andre sparemål er ikke like klart definerte, men kan være et ønske om å trygge en god økonomisk alderdom eller bygge en formue for å ha en økonomisk reserve.
Har du et kortsiktig sparemål, kan det være smart å investere i pengemarkedsfond eller i et rentefond med lav risiko, dvs. Fond med SRRI på 1 eller 2.
For langsiktige sparemål derimot, kan bankinnskudd og rentefond være risikable med tanke på å nå målet ditt. Betaler du formuesskatt, må du regne med at avkastningen i banken eller i pengemarkedsfond ikke engang holder tritt med inflasjonen, dvs. at du kan risikere å tape kjøpekraft.
Det kan derfor være smart å investere i aksjefond når du har langsiktige sparemål, fordi man da kan akseptere større kortsiktige svingninger. Kortsiktige svingninger utjevnes normalt over tid. Aksjesparing kan totalt gi deg en bedre langsiktig avkastning enn du oppnår i rentemarkedet.