Etter en urolig april, da investorer måtte skyve på håpet om fallende renter, hentet globale aksjer seg inn igjen i mai og endte måneden med en oppgang på 10,8 prosent i euro for året så langt (-1,3 prosent i NOK). Markedssentimentet, spesielt interessen for AI-relaterte aksjer, er fortsatt sterk til tross for vedvarende inflasjon og høye selskapsverdier.
SKAGEN Global ligger etter MSCI All Country World-indeksen hovedsakelig på grunn av selskaper som ikke er i porteføljen, snarere enn de som er der.
- Verdens seks største selskaper – Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Meta og Alphabet – har i snitt vokst med over en tredjedel i 2024, forklarer hovedporteføljeforvalter Knut Gezelius. Dette har gjort det vanskelig for aktive fond å holde tritt med amerikanske og globale referanseindekser så langt i år.
Etter å ha redusert sin store posisjon i Microsoft på grunn av høy verdsettelse i første kvartal, er bare Alphabet blant de seks største selskapene i Globals topp ti. Google-morselskapet har steget rundt 25 prosent hittil i år og er kun overgått av Brown & Brown blant fondets beste bidragsytere i 2024. Den amerikanske forsikringsmegleren rapporterer sterk vekst, godt hjulpet av stigende polisepriser.
Global-porteføljen presterer generelt godt, med de siste inntjeningsrapportene stort sett i tråd med forvalternes forventninger. Dessverre har markedet i noen tilfeller hatt en annen oppfatning, og de få beholdningene som har underprestert i forhold til forventningene, har blitt nedjustert.
Fondets soliditet betyr at det ikke har vært noen betydelige tap blant de 30 beholdningene, og porteføljeforvalterne har utnyttet kursnedganger til å øke flere posisjoner. De største negative bidragsyterne i 2024 har vært Accenture, som er blitt overskygget av konkurrenter med tettere bånd til AI, logistikkselskapet DSV som har blitt påvirket av redusert økonomisk aktivitet, og Nike som har slitt med å komme seg etter pandemien, selv om merkevaren forblir sterk.
Bobletendenser
Til tross for Globals kortsiktige relative mindreavkastning, vil fondet på lang sikt dra nytte av å unngå teknologiboblen som mange kommentatorer og markedsaktører mener er i ferd med å dannes. I USA representerer de syv største aksjene nå nesten en tredjedel av S&P 500s totale kapitalisering. Over halvparten (51 prosent) av respondentene i Bank of Americas siste månedlige globale fondsforvalterundersøkelse mente at handelen i disse aksjene var de mest overbefolkede.
Gezelius er enig:
- Etter Magnificent Seven har vi sett lignende akronymer dukke opp for aksjer i Japan, Europa og til og med Pakistan. Dette er sannsynligvis et tegn på at dette området av markedet blir overhypet og risikoen for å tape penger er nå mye større enn å gå glipp av muligheter, sier han.
En annen parallell til dotcom-boblen ved årtusenskiftet er at selskapene som driver AI-revolusjonen i dag, ikke alle vil være langsiktige vinnere.
- På samme måte som de som solgte hakker og spader tjente mer penger enn gullgraverne under gullrushet, leverer vårt selskap ASML maskinene som produserer brikkene som trengs for å få AI til å fungere, og vil vinne uansett hvem som vinner kappløpet, sier Gezelius.
- Vi eier også selskaper som RELX, som har en generativ juridisk AI-plattform, og Intuitive, en leder innen kirurgisk robotteknologi, som kan bli blant de største vinnerne etter hvert som AI utvikler seg og bruken øker, sier han.
Attraktivt inngangspunkt
Globals portefølje er attraktivt verdsatt med en estimert oppside på 47 prosent over en 2–3 års investeringshorisont, opp fra 39 prosent ved slutten av første kvartal. Det er særlig potensial i fondets to største beholdninger, Canadian Pacific og DSV.
- Fraktselskaper er ofte ganske sykliske og har nylig opplevd treg markedsdynamikk, men vi forventer at denne delen av porteføljen vil prestere bedre når global økonomisk vekst begynner å akselerere. Vårt mål er alltid å ha en allværsportefølje som er bygget for et utvalg av scenarier, noe som betyr at noen beholdninger vil gjøre det bedre på forskjellige stadier av den økonomiske syklusen og i ulike markedsforhold, forklarer Gezelius.
Lignende varsomhet brukes for å beskytte porteføljen på nedsiden, spesielt i et miljø som vi har nå med høye verdsettelser og en usikker økonomisk utsikt.
- Den beste beskyttelsen kommer fra å velge sterke selskaper når det gjelder forretningsmodeller, konkurransefortrinn og spesielt balanser, forklarer Gezelius. Vårt ubegrensede mandat betyr også at vi kan unngå land der vi mener de geopolitiske risikoene sannsynligvis ikke vil bli belønnet. Vi har for eksempel ikke eid noe i Russland eller Tyrkia på flere år.
**All informasjon per 31/05/2024**