Selvfølgelig er det billigere å la et sett med algoritmer kopiere en aksjeindeks enn det er å ha et forvalterteam som grundig analyserer enkeltselskaper og setter sammen en portefølje.
Det er også et faktum at oppturen i aksjemarkedene de siste årene har gjort indeksfond attraktive og gjort det vanskeligere for aksjeplukkere å slå en stadig stigende indeks.
Isolert sett, for de siste fem årene, har Finansavisen rett i sin fremstilling. Men hva skjer når aksjeindeksene flater ut, eller til og med faller?
Det er når euforien på børsene avtar at aktiv forvaltning kommer til sin rett. Det er da det virkelig lønner seg å investere i en smal portefølje av undervurderte aksjer. At SKAGEN Kon-Tiki har levert en avkastning på 14,66 prosent, 5,28 prosent mer enn indeks, siden starten i 2002, er et godt eksempel.
Hva skjer med de førerløse indeksfondene når aksjemarkedene blir ruglete? Det er vanskelig å si, fordi de først er blitt populære etter finanskrisen i 2008. I juli kunne Bank of America
fortelle at i det amerikanske aksjemarkedet har den prosentvise andelen indeksfond nesten doblet seg siden finanskrisen - fra 19 prosent i 2009 til 37 prosent nå.
Det vi vet er at disse fondene vil følge indeksene bortover eller nedover, slik de har fulgt indeksene oppover de siste årene. De kan også bidra til å øke svingningene i aksjemarkedet. Et selskap med en høy andel indeksfond på aksjonærlisten vil både få redusert likviditet i aksjen og en risiko for et ekstra negativt press på kursen hvis aksjen gjør det relativt sett dårligere enn de andre aksjene i indeksen.
Dette kan være en av grunnene til at BlackRock, en av verdens største innen passiv forvaltning, i følge The Economist 22. juni i år nå også engasjerer seg i aktiv forvaltning.
Et stort lyspunkt for norske investorer som de siste årene har latt seg friste av billige indeksfond, er introduksjonen av aksjesparekonto (ASK) fra og med 1. september i år. Ved å overføre sine førerløse fondsinvesteringer til en ASK i løpet av overgangsordningen frem til utgangen av året, vil de kunne selge fondsandelene uten å utløse skatt på gevinsten.
Da står de fritt til å reinvestere sparepengene, for eksempel i et aktivt forvaltet fond.
Kommentaren har stått på trykk i Finansavisen