Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Fem grunner til at småselskaper kan bli vinnerne fremover

I jakten på god langsiktig avkastning opplever vi et interessant markedsfenomen: Små bedrifter har ofte mer fokusert forretningsdrift, høyere avkastning på investert kapital, og er bedre i stand til å håndtere strukturelle markedsendringer som konsolidering.

Det finnes flere grunner til at mindre selskaper kan levere god avkastning på 2–3 års sikt, særlig sammenlignet med større selskaper, som verdsettes på historisk høye nivåer, ikke minst på grunn av store kapitalstrømmer til globale passive aksjefond.

1. Grunnleggende fordeler for mindre selskaper

Historisk sett har mindre selskaper ofte vært mer lønnsomme enn større. De har i tillegg et godt utgangspunkt for å vokse raskere, sammenlignet med markedsgiganter som allerede har et omfattende omsetningsgrunnlag. Mindre selskaper har som regel også lettere for å omstille seg når konjunkturene endrer seg, og for å justere kostnadene i tråd med gjeldende forhold. Dersom disse selskapene undervurderes og ignoreres i markedet, kan de i stor grad bli kjøpt opp eller delta i konsolidering når industrielle eller finansielle aktører ser muligheten.


2. Verdsettingsgapet mellom små og store selskaper

Hvis vi bruker pris/egenkapital som mål, er forskjellen i verdsettelse mellom små og store selskaper nå på et rekordhøyt nivå globalt. Dette skyldes enorme kapitalstrømmer inn i passive fond og mandater som kjøper selskaper uten å vurdere verdivurdering eller fundamentale forhold. En slik etterspørsel har drevet opp prisene på særlig de største selskapene i USA. Parallelt er mange småselskaper glemt eller oversett, og de handles med en høy risikopremie som kan falle med lavere renter og en mulig syklisk oppgang utenfor USA.

Graf 1 – Sunn fornuft? Markedsverdi og inntjening i NOK for de største amerikanske selskapene og børser globalt

Graf 1.png


Graf 2 – Pris/egenkapital for globale store selskaper mot småselskaper (per 31. des)

Graf 2.png
I SKAGEN Focus investerer vi i mindre selskaper der vi ser en oppside på minst 50 prosent i aksjekursen over en to til tre års periode. Det eksisterende verdsettingsgapet – som vi kaller «Det Magnifikke Gapet» – gir store muligheter, særlig i ignorerte småselskaper utenfor USA. Vi har derfor betydelige posisjoner i regioner som Japan, Korea og Europa. Den sykliske delen av det europeiske aksjemarkedet virker spesielt attraktiv, blant annet med posisjoner i det østerrikske byggefirmaet Wienerberger, tyske Siltronic (innen halvlederkomponenter) og spanske Acerinox (produsent av rustfritt stål med undervurdert virksomhet i USA).

3. Kontrær investeringsmulighet og diversifisering

Den globale aksjemarkedet har aldri vært mer konsentrert, sett ut fra et globalt referanseindeks. Ved utgangen av 2024 utgjorde de ti største selskapene i MSCI ACWI 22 prosent av indeksens samlede verdi, og disse selskapene er høyt verdsatt. Omtrent 70 prosent av et globalt passivt mandat havner i USA, noe som betyr at kapitalen i stor grad knyttes til amerikanske dollar. I vår artikkel «Apples and Oranges – rethinking global equity markets» (lenke) forklarer vi denne dynamikken mer inngående.

Den kontrære investeringsmuligheten ligger i å finne aksjer og sektorer som markedet har ignorert og priset for lavt. Dette gjelder i stor grad mindre selskaper. Samtidig gir det investorene mulighet til å diversifisere en global portefølje ved å investere i fond som SKAGEN Focus. Da får man ikke bare økt eksponering mot småselskaper, men også en bredere fordeling av risiko på tvers av ulike regioner og valutaer. For øyeblikket er bare rundt 14 prosent av SKAGEN Focus plassert i amerikanske aksjer, mens resten er spredt i andre geografiske områder og bransjer – i kontrast til et globalt aksjeindeks.

Graf 3 – SKAGEN Focus’ geografiske sammensetning per 31. des 2024

Graf 3.png

4. Kan pressede regioner få syklisk medvind i 2025?

I 2025 kan europeisk økonomi nå bunnen og samtidig bli gjenstand for både finanspolitiske og pengepolitiske stimulanser. Dette kan føre til økt inntjening i regionen fra det svært lave nivået vi så i 2024. Flere bransjer, blant annet bilindustri, råvareselskaper og industriselskaper, handles nå på nivåer som ikke er sett siden finanskrisen i 2008–2009. Risikoen for nye amerikanske tollbarrierer kan dessuten være sterkt overdrevet, og dersom virkeligheten blir mindre dramatisk enn forventet, vil det kunne løfte verdivurderingene betraktelig.

Kina har også et stort potensial for bedre vekst enn hva dagens aksjeprising indikerer. I tillegg er konjunkturen i Japan fortsatt relativt sterk, og økte renter der kan favorisere finansselskapene. Alt i alt vil en global syklisk oppsving sannsynligvis gagne småselskaper mer enn de store.

5. Små selskaper driver det grønne skiftet

Små selskaper er sentrale i det grønne skiftet. Selv om de store aktørene ofte har bedre ressurser til å kommunisere sitt bærekraftsarbeid, er ikke de mindre selskapene nødvendigvis mindre bærekraftige. De blir imidlertid gjerne oversett av både investorer og ESG-ratingbyråer. Dette betyr at småselskapers ”ESG-verdi” kan stige raskt dersom markedet plutselig får øynene opp for deres miljø- og samfunnsarbeid.

I SKAGEN Focus har vi flere eksempler på små, bærekraftige selskaper. Det italienske selskapet Cementir har utviklet en teknologi for å produsere «grønn» sement med opptil 30 prosent lavere CO₂-utslipp. Tyske Befesa har i over tre tiår spesialisert seg på å samle inn og resirkulere stål fra industristøv og annet aluminiumsskrap, mens kanadiske Cascades produserer kartong- og papirprodukter med hovedvekt på resirkulerte fibre.

Muligheter i små verdiselskaper

SKAGEN Focus har 48 posisjoner i sterkt undervurderte og lite analyserte selskaper, hvor om lag 90 prosent av fondets midler er investert i små og mellomstore virksomheter. Vi mener den samlede oppsiden i porteføljen er på rundt 80 prosent fram mot våre kursmål. Det finnes mange gode grunner til å vurdere en investering i mindre selskaper fremover, ikke minst verdsettingsgapet mellom store og små selskaper og det tilhørende oppsidepotensialet i mindre verdiselskaper globalt.

Vil du vite mer? Les mer om SKAGEN Focus

 

 

Aktiv forvaltning

SKAGEN Focus: Lysere utsikter for små og mellomstore selskaper?

Lavere priser og et forbedret økonomisk klima kan gi mindre selskaper bedre avkastningsmuligheter. Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aktiv forvaltning

SKAGEN Global: Kanadisk kompaniskap

Vi møtte nylig våre to kanadiske investeringer og fikk positive nyheter om deres ambisiøse ...

SKAGEN Focus: Kontrære investorer på god vei

Vårt globale fond for små og mellomstore selskaper har vunnet flere internasjonale priser for den ...

Sterk start på året for SKAGEN Global

SKAGEN Global starter 2024 på samme måte som fjoråret sluttet: med sterk utvikling i porteføljeselsk ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up