I et intervju med Stavanger Aftenblad onsdag (bak betalingsmur) sier SKAGENs investeringsdirektør Alexandra Morris at hun er opptatt av å ta livet av noen myter rundt passiv forvaltning og maskinrådgivning.
- Det er noen myter rundt indeksfond som er viktig å poengtere. Mange kunder oppfatter det som mindre risikofylt, billigere og at man får bedre avkastning. Jeg vil hevde at disse tre tingene ikke stemmer. Et indeksfond gir per definisjon lavere avkastning enn indeks etter kostnader og inklusive skjulte kostnader som for eksempel plattformavgifter, så kan også indeksfondene bli dyre. Det heter også at du kjøper «markedet». Det gjør du ikke. Du kjøper en liten del av de børsnoterte selskapene som utgjør indeksen og dermed utelater mange andre spennende investeringsmuligheter, sier Morris til Aftenbladet.
Mange ønsker å fondsspare på en aksjesparekonto. Da ordningen ble lansert i 2017 var det mange som ønsket å flytte til en leverandør som tilbød gratis konto. I ettertid viser flere sammenligninger at en rekke tilbydere tar gebyrer for andre tjenester tilknyttet kontoer, for eksempel for å flytte en aksjesparekonto til en annen leverandør eller kostnader for oppbevaring av fond og aksjer. Dette kommer sjelden veldig tydelig frem i prislistene. I tillegg krever enkelte forvaltere ekstra gebyrer for rådgivning, enten personlig eller robotråd.
Populære indeksfond
Et indeksfond investerer i de samme selskapene som en referanseindeks, for eksempel MSCI AC World. De siste årene har indeksfond blitt mer populære og mange syns det er enklere å forholde seg til. Flere hevder også at indeksfond gir bedre avkastning, men det er ikke Morris enig i. Over tid har hun mer tro på aktive forvaltere som selv plukker selskapene i porteføljen, enn indeksfond som følger en indeks slavisk.
- Så absolutt. Det er bare å se på historien til SKAGEN Fondene. I et langsiktig perspektiv vil det alltid være noen bølgedaler, men totalt sett over en periode på 10-20 år er jeg ikke i tvil om at våre aktive forvaltere vil slå indeksfondene, sier hun.
Hittil i år ligger fem av seks SKAGEN-fond foran sine referanseindekser, etter at kostnadene er trukket fra.
- Det er viktig å huske på at heller ikke indeksfond er gratis og risikofritt. Et indeksfond kjøper slavisk alle selskapene som er i indeks og jeg tenker: Hva skjer den dagen alle skal ut den samme døren? Jeg tror fort det kan bli kaos, sier Morris til Aftenbladet.
De globale finansmarkedene har vært en fredelig og oppadgående affære så langt i 2019. Det store spørsmålet er hva som skjer neste gang det er et stort fall. Og om dette fallet kommer som et resultat av komplekse faktorer som ligger utenfor det datamaskinene er programmert til å forstå. Utfordringen med automatiseringen er at datamaskiner trekker tilbake ytterligere likviditet om markedene faller raskt. Dermed forsterkes fallet. En verden styrt av dataprogrammert aksjehandel har ikke blitt stresstestet skikkelig ennå.
Tett oppfølging
SKAGENs forvaltere følger alle en felles investeringsfilosofi og våre retningslinjer for bærekraftige investeringer. Det betyr at alle selskaper blir nøye analysert før de kommer inn i porteføljene, og at forvalterne kan legge press på selskapene dersom de ikke etterlever viktige etiske prinsipper.
- I et langsiktig perspektiv er det tydelig at selskaper som fokuserer på bærekraft blir mer fremgangsrike. De som for eksempel bryr seg om sine ansattes arbeidsvilkår vil tiltrekke seg de beste kandidatene. De som reduserer sin klimapåvirkning styrker merkevaren og øker salget. Og selskaper som behandler aksjonærene rettferdig belønnes gjennom høyere aksjekurs, sier Morris.
SKAGEN har et av markedets største utvalg av ulike typer fond, også indeks- og faktorfond. For oss handler det ikke å velge mellom aktive eller passive fond, men om å finne den kombinasjonen av ulike fond som passer best for deg.