Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

7 min lesing

Aksjemarkedene stormet frem i andre kvartal

De globale aksjemarkedene leverte gode resultater i andre kvartal, i takt med at verdensøkonomien viste klare tegn til bedring. Inflasjon er et sentralt tema blant investorene, men flertallet mener at prisstigningen kommer av underliggende uro fremfor en tydelig tendens fremover. Råvareprisene fortsatte oppover, og oljeprisen steg til over 75 dollar for første gang på over to år.

Alle SKAGENs fond hadde et godt kvartal. SKAGEN Kon-Tiki endte så vidt bak indeks med beskjedne 0,1 prosentpoeng. Særlig SKAGEN Global og SKAGEN m2 overrasket positivt med tosifret absoluttavkastning i kvartalet.

SKAGEN Global

Det globale aksjefondet SKAGEN Global distanserte referanseindeksen med god margin i kvartalet hvor fondet oppnådde 13,4 prosent avkastning mot referanseindeksens 8,2 prosent. Siste fem år ligger SKAGEN Global også litt foran indeks med 15,9 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot 15,4 prosent for indeksen.

Sportsutstyrsgiganten Nike, som neppe trenger nærmere introduksjon, ble en av de beste bidragsyterne i kvartalet - delvis på grunn av en lukrativ digital strategi. I tillegg kunngjorde konsernet målsettinger frem til 2025 som oversteg markedets forventninger. Programvareselskapet Adobe overrasket også positivt i deres rapport for 1. kvartal, det samme gjorde luksuskonsernene LVMH og Hermès – sistnevnte hadde vekst i samtlige produktkategorier.

Den største tilbakegangen finner vi hos MarketAxess, Abott Laboratories og Verisk, som alle skuffet forventningene. Forvalterteamet mener likevel at det er snakk om enkelthendelser og at det ikke er grunn til bekymring på lang sikt.

SKAGEN Global hverken solgte seg ut av, eller kjøpte seg inn i nye selskaper i kvartalet. Porteføljen består fortsatt av 30 selskaper som forvalterteamet har stor tro på. Trenden fra årets tre første måneder fortsetter dermed, hvor forvalterne heller ikke gjorde store endringer i porteføljen. Etter et imponerende førstekvartal har forvalterne valgt å trimme ned posisjonen i danske DSV, etter at aksjen steg mer enn 200 prosent fra pandemien brøt ut i mars 2020.

Les kvartalsrapporten

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 har virkelig fått vind i seilene. Med 12,7 prosent avkastning i kvartalet slo fondet indeksen med 3,5 prosentpoeng. Siste fem år har SKAGEN m2 gitt 11,1 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning mens indeksen har gitt 5,3 prosent.

Fondets beste bidragsyter var svenske Adapteo, som fikk en kraftig økning etter at et infrastrukturfond la inn et bud på selskapet. En annen svenske på topp er lagerkonsernet Catena som følge av fortsatt høy etterspørsel. Det tyske eiendomsselskapet Deutsche Wohnen fusjonerte med boliggiganten Vonovia. SKAGEN m2 fikk dermed aksjer i Vonovia i stedet, som kan sees som en diversifiseringsstrategi, siden Vonovia er virksomme i flere europeiske markeder.

I løpet av kvartalet kjøpte SKAGEN m2 seg inn i den amerikanske kontoroperatøren Paramount Group, som primært har virksomhet i San Fransisco og New York. Også japanske Tokyu Fudosan kom inn i porteføljen. Selskapet handles til en god rabatt og satser på klimavennlig infrastruktur, som eksempelvis solenergi.

Det var et annet japansk selskap som trakk mest ned i kvartalet, nemlig Keihanshin Building, etter en budrunde som ikke førte frem.

Les kvartalsrapporten

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst leverte 9,5 prosent avkastning i andre kvartal mot 8,7 prosent for indeksen. De siste fem år ligger fondet noe bak indeks med 13,8 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning mot 15,3 for indeksen.

En av mange gode bidragsytere kom fra shippingselskapet Flex LNG. Endelig begynner selskapet å få langsiktige kontrakter. Også norske Golden Ocean ga gode bidrag med stigende inntjening. Russiske Gazprom var også på topplisten siden aksjekursen ble hjulpet av økende bensinpriser verden over.

I den andre enden finner vi kinesiske Ping An. E-handelskjempen Alibaba falt også da nyheten om at selskapet trenger mer kapital for å opprettholde konkurranseposisjonen. Etter en sterk start på året ble det nedtur for den svenske stålfabrikanten SSAB, siden prisen på stål har stabilisert seg de siste månedene.

I løpet av kvartalet kjøpte SKAGEN Vekst seg inn i det transatlantiske flyselskapet Norse Atlantic Airways da selskapet gikk på børs i april. Etter en lang periode med restruktureringer i Norwegian bestemte fondet seg for å kjøpe seg inn i emisjonen. Forvalterne solgte seg raskt ut igjen siden kursmålet ble nådd etter kort tid.

Det ble i det hele tatt et børsnoteringenes kvartal for SKAGEN Vekst. Forvalterne kjøpte seg også inn i det russiske tømmerselskapet Segezha Group da det gikk på børs, og de deltok også i børsnoteringen av den norske emballasjeprodusenten Elopak.

For å finansiere alle kjøpene solgte forvalterne seg delvis ut av sin posisjon i det svenske holdingselskapet Kinnevik. Til tross for gode resultater ser vi ikke lenger fremgangen gjenspeilet i aksjekursen. Posisjonen i det svenske skogselskapet Holmen ble redusert, da aksjen begynner å nærme seg kursmålet.

Les kvartalsrapporten

SKAGEN Focus

Fondet som fokuserer på små- og mellomstore verdiselskaper, SKAGEN Focus hadde også et godt kvartal med 7,2 prosent avkastning, litt bak indeks som endte på 8,2 prosent. De siste fem årene har SKAGEN Focus gitt 13,2 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot indeksen 15,4 prosent.

Det var særlig gruveselskapet Roxgold som bidro best i kvartalet, etter at selskapet hadde fått et bud fra Fortuna Silver. SKAGEN Focus gikk inn i Roxgold i 2019, og har i løpet av kvartalet redusert sin posisjon da selskapet nådde kursmålet. Selskapet utgjør fortsatt en av de 10 største postene i fondet.

Det var god aktivitet i fondet i kvartalet – det ble både kjøpt og solgt betydelig. Det franske bilkonsernet Europcar, et av fondets nyeste posisjoner, ble en av de beste bidragsyterne. Etter konsolideringer i starten av pandemien har selskapet nå en svært solid balanse med lite gjeld.

Forvalterne solgte seg ut av flere posisjoner som nådde kursmålet i perioden. Tømmerselskapet West Fraser Timber, den tyske maskinkomponentprodusenten Norma Group og den japanske industrigiganten Hitachi Cunstruction Machinery var noen av dem. I tillegg reduserte de i en annen svært god bidragsyter, nemlig Ivanhoe Mines.

Focus-teamet kjøpte seg inn i det tyske bilutleieselskapet SIXT, som ble en klar vinner i den pandemiutløste krisen i bilutleiebransjen. Kvartalet stod i transportsektorens tegn, forvalterne kjøpte seg også inn i den britiske bussoperatøren Stagecoach.

Les kvartalsrapporten

SKAGEN Kon-Tiki

Det var litt mer krevende forhold i vekstmarkedene i andre kvartal, men SKAGEN Kon-Tiki leverte likevel 5,8 prosent avkastning, kun 0,1 prosentpoeng bak indeks. På fem års horisont har SKAGEN Kon-Tiki gitt 11,3 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning mens indeksen har gitt 13,7 prosent.

Det var en rekke gjengangere fra første kvartal som bidro positivt også i andre kvartal. Det indiske landbrukskjemiselskapet UPL steg i perioden og fortsetter fremgangen som følge av en god fullservice forretningsmodell. Også Ivanhoe Mines har gitt god avkastning det siste året på grunn av prisøkningen på kobber og økt fokus på metallets betydning i det grønne skiftet.

I andre kvartal var det det kinesiske finanskonglomeratet Ping An Insurance som trakk mest ned. Forvalterne ser fortsatt på Ping An-aksjen som svært undervurdert og har benyttet kursfallet til å kjøpe mer.

Fondet solgte seg ut av tyrkiske KOC etter økt politisk uro etter at president Erdogan sparket landets sentralbanksjef. I Brasil solgte forvalterne seg ut av statskontrollerte Banrisul også på grunn av økende politisk uro. Bank of China og Euronav ble solgt ut for å kunne frigi kapital til mer lovende investeringer, blant annet kinesiske CNOOC. Energiselskapet bør kunne dra nytte av de høye oljeprisene. I tilegg til en rekke mindre posisjoner det også plass til nok et russisk selskap i porteføljen: Magnit er Russlands nest største dagligvarekonsern og driver over 10.000 supermarkeder over hele landet. Forvalterne mener at selskapet vil nyte godt av konkurransesituasjonen og konsolideringer i markedet.

Les kvartalsrapporten

Børs

Jo mer alt forandrer seg, desto mer forblir alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

November 2024: Markedsreaksjoner etter USA-valget

November 2024 var en måned preget av betydelige politiske og økonomiske hendelser, med det ...

SKAGEN Global: Hvordan den nye amerikanske presidenten kan påvirke aksjemarkedene

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ...

Alexandra Morris: Hva betyr Trump 2.0 for investorer?

Donald Trumps klare seier og republikansk dominans fikk aksjemarkedene til å juble i USA, men ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up