Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

6 min lesing

Alexandra Morris: Er aksjemarkedene på vei tilbake til normalen?

Aksjemarkeder over hele verden hadde et positivt tredje kvartal – MSCI All Country World Index steg 6,6 prosent i USD – og ved utgangen av september var indeksen opp 18,7 prosent så langt i 2024. Mens USA (+6,6 prosent) fortsatt dominerer overskriftene – S&P 500-indeksen nådde flere nye rekorder på vei mot sin beste avkastning hittil i det 21. århundre – var markedsgevinstene jevnere fordelt i kvartalet enn på lenge[1].

Dette bredere rallyet resulterte i at verdiaksjer (+9,4 prosent) overgikk vekstaksjer (+4,1 prosent) i løpet av kvartalet, ledet av sterk sektorytelse innen eiendom (+16,1 prosent), forsyningstjenester (+15,9 prosent) og finansielle tjenester (+9,9 prosent), mens informasjonsteknologi (+1,0 prosent) og kommunikasjonstjenester (+4,0 prosent) hang etter markedet. Energi (-3,1 prosent) trakk ned verdiaksjene ettersom oljeprisene falt 17 prosent – deres største kvartalsvise nedgang på et år – på grunn av frykt for den globale etterspørselsutsikten.

Verdi- og sykliske aksjer ble styrket av at sentralbanker kuttet rentene – spesielt i USA hvor Fed senket styringsrenten med 0,5 prosent – noe som også hjalp små selskaper (+8,8 prosent) til å overgå store selskaper (+6,1 prosent) i løpet av kvartalet[2]. Rotasjonen førte også til at utviklede markeder (+6,4 prosent) underpresterte sammenlignet med fremvoksende markeder (+8,7 prosent), hvor Kina var den store vinneren etter statlige stimulanser i slutten av september. En serie finans- og pengepolitiske tiltak løftet kinesiske aksjer 21,9 prosent høyere for kvartalet (+14,7 prosent i den siste uken alene) og ga drahjelp til råvarer, med kobber og jernmalm blant de største vinnerne av en forventet oppgang i kinesisk økonomisk vekst og gjenoppretting av landets skrantende eiendomssektor.

Drivere bak rotasjonen

I tredje kvartal så vi også fremveksten av andre faktorer som kan føre til at aksjemarkedene vender tilbake til en mer normal tilstand, og med det en vedvarende gjenoppliving av verdiaksjenes dominans over vekstaksjer.

For det første ser AI-boblen endelig ut til å modnes, og selskapene som har ledet an i utviklingen, ser nå ut til å trenge betydelige nye teknologiske fremskritt for å opprettholde sine historiske vekstrater, akkurat når investorer begynner å tvile på størrelsen på og tidspunktet for avkastningen på de enorme investeringene de allerede har gjort.

 «The Magnificent 7» (+5,4 prosent) hadde sitt verste kvartal siden fjerde kvartal 2022[3]. Deres markedsandel fortsetter å falle mot sunnere nivåer (31 prosent av S&P 500-indeksen ved utgangen av september fra en topp på 35 prosent tidligere i år), og resultatene for tredje kvartal forventes å vise en innsnevring av lønnsomhetsgapet mellom dem og resten av markedet. Etter 15 år med uavbrutt vekst, er vi i ferd med å gå inn i et bjørnemarked for teknologi?

For det andre økte Bank of Japan rentene og løsnet sin styring av rentekurven i slutten av juli, noe som styrket valutaen og avviklet den multibillion store «carry trade» hvor investorer låner billig i yen for å investere i utlandet. Det resulterende fallet i aksjemarkedet da investorer skyndte seg å selge eiendeler, ble raskt hentet inn igjen, men de langsiktige implikasjonene for internasjonale kapitalstrømmer – spesielt til USA hvor dollaren fortsetter å svekkes – kan være betydelige hvis japanske lånekostnader fortsetter å stige.

imageirg9.png

Utenlandske investorer eier for tiden rundt 17 prosent av det amerikanske aksjemarkedet – et rekordhøyt nivå – noe som har bidratt til å drive verdivurderingene til rekordpremier over europeiske markeder (33 prosent billigere) og fremvoksende markeder (20 prosent billigere) [4]. Ytterligere svekkelse av dollaren, drevet av en kombinasjon av Feds lettelser, et økende budsjettunderskudd og USAs politiske avhengighet av finansielle sanksjoner, kan føre til at utenlandske midler strømmer til mer attraktive valutaer, valutakurser og aktivapriser.

Blant de viktigste mottakerne kan være Kina, hvor markedslikviditeten har returnert og globale investorer forblir undervektet sammenlignet med historiske allokeringer etter flere år med nedsalg. Kinesiske aksjer forblir undervurdert sammenlignet med langsiktige gjennomsnittsmultipler av inntjening og bokført verdi[5], til tross for den nylige oppgangen. Enhver utvidelse av de nylige stimulansene for å støtte husholdninger vil sannsynligvis ha store konsekvenser for Kinas ubalanserte økonomi og drive et mer strukturelt positivt rally. Dette kan være en annen viktig faktor i å bringe Kina – og potensielt fremvoksende markeder generelt – tilbake til en mer normal tilstand.

images6q8s.png

Positive utsikter, men forvent det uventede

Fjerde kvartal er historisk sett sterkt for markedene, og aksjer har også hatt en tendens til å stige når Fed kutter rentene utenfor en resesjon. En ytterligere reduksjon på 0,5 prosent er forventet før slutten av året, og den økonomiske situasjonen ser ut til å støtte brede aksjemarkedsavkastninger. Den siste fondsforvalterundersøkelsen fra Bank of America viste at 79 prosent av respondentene forventer en myk landing, og sterke sysselsettingstall for september tyder på at et «Gullhår»-scenario er på mulig i USA.

I andre regioner forventes inntjeningen å vokse i de fleste områder i år og neste år. Sunne bedriftskontantstrømmer og lavere lånekostnader kan også utløse en bølge av fusjons- og oppkjøpsaktivitet, spesielt der verdivurderinger er under langsiktige gjennomsnitt i områder som fremvoksende markeder, eiendom og små selskaper.

Til slutt demonstrerte forrige kvartal viktigheten av å forbli investert. Aksjemarkedene i juli og august opplevde noen av sine beste og verste dager på flere år da investorer kjempet med resesjonsfrykt og usikkerhet rundt rentene.

På kort sikt skygger det amerikanske valget og økende spenninger i Midtøsten for fremtidsutsiktene,  og det ser ut til at markedene vil forbli volatile på kort sikt. Kunder bør derfor forberede seg på flere svingninger i månedene som kommer. For aksjeplukkere som oss kan volatilitet være positivt – noen av våre beste investeringer er gjort under perioder med markedsuro, og vi er klare til å gripe fremtidige muligheter på deres vegne.



[1] Avkastning i USA basert på S&P 500 index.
[2] Kilde: MSCI. MSCI ACWI sub-indices i USD.
[3] Kilde: Bloomberg. Bloomberg Magnificent 7 Total Return Index
[4] Kilde: JP Morgan using MSCI indices.  Valuations based on forward P/E (US 22x, Europe ex-US (15x) EM 18x).
[5] Kilde: JP Morgan using MSCI China index. Forward P/E 11x vs. 12x average, P/B 1.1x vs. 1.9x average).

Børs

Jo mer alt forandrer seg, desto mer forblir alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

November 2024: Markedsreaksjoner etter USA-valget

November 2024 var en måned preget av betydelige politiske og økonomiske hendelser, med det ...

SKAGEN Global: Hvordan den nye amerikanske presidenten kan påvirke aksjemarkedene

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ...

Alexandra Morris: Hva betyr Trump 2.0 for investorer?

Donald Trumps klare seier og republikansk dominans fikk aksjemarkedene til å juble i USA, men ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up