Som aktive og langsiktige investorer vil kraftige svingninger alltid påvirke avkastningen på kort sikt, men de kan også gi gode muligheter til å kjøpe aksjer til attraktive priser. Flere av SKAGENs fond utnyttet august måneds markedsturbulens til sin fordel, samtidig som den langsiktige strategien og stabiliteten ble opprettholdt.
SKAGEN m2
Eiendomsfondet SKAGEN m2 dro nytte av at globale eiendommer fortsatte å prestere bedre enn de generelle aksjemarkedene i august. Fondet leverte 1,3 prosent avkastning i måneden, noe bak referanseindeksen på 1,9 prosent. Flere avkastningstall finner du nederst i artikkelen.
Alle regioner bidro positivt, særlig på grunn av forventninger om renteøkninger fra Federal Reserve. Som en kapitalintensiv sektor er eiendom kjent for å være sterkt påvirket av lavere renter.
Shurguard, den paneuropeiske operatøren innen «self storage», var månedens beste bidragsyter etter å ha fått godkjenning for sitt oppkjøp av Lok'n Store og hevet sine prognoser. Den svenske logistikkoperatøren Catena presterte også godt og styrket sin balanse før et potensielt oppkjøp i Danmark, samtidig som de solgte unna ikke-kjerneaktiva. På den negative siden finner vi blant annet amerikanske Digital Bridge, som ble månedens svakeste aksje i porteføljen.
SKAGEN m2 fortsetter å fokusere på solide selskaper i nisjesegmenter, med sterke balanser, inflasjonsjusterte kontrakter og god prestasjonsevne under ulike markedsforhold. Utsiktene for globale eiendommer resten av 2024 ser lovende ut, særlig i et miljø med lavere renter.
SKAGEN Focus
SKAGEN Focus falt med 4,4 prosent mot referanseindeksens nedgang på 0,4 prosent. Flere avkastningstall nederst i artikkelen.
Utviklingen skyldtes hovedsakelig markedsforstyrrelser etter Japans renteøkning. Avviklingen av «carry trade» påvirket fondets fem japanske posisjoner betydelig. Til tross for dette så fondet en mulighet til å øke sine investeringer i Japan Post Holdings, spillutvikleren Akatsuki og den regionale banken Hyakugo Bank. Phinia, som produserer injeksjonskomponenter til bilindustrien, var en av månedens beste prestasjoner og ble solgt da aksjen nådde forvalternes prismål.
Fondet økte også sitt eierskap i Hyundai Mobis, hvor de ser potensiale for forbedrede marginer. De tok også en ny posisjon i Kalmar, et selskap innen materialhåndtering som nylig ble skilt ut fra finske Cargotec. Forvalterne ser en betydelig oppside i Kalmar, som vurderes som kraftig undervurdert sammenlignet med konkurrentene. Generelt har den siste nedgangen i sykliske aksjer forbedret fondets potensielle oppside i prisprognosene forvalterne opererer med.
SKAGEN Kon-Tiki
Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki navigerte gjennom en volatil måned der de globale aksjemarkedene først møtte motvind, men hentet seg inn mot slutten av august. USA og Europa ledet oppgangen, mens vekstmarkeder som Korea og Mexico presterte svakere. Fondet falt med 1,8 prosent mot referanseindeksens 1,6 prosent. Se flere avkastningstall nederst i artikkelen.
Brasils aksjemarked presterte sterkt, takket være økte eksportpriser, selv om usikkerheten rundt landets finanspolitikk fortsatt er til stede. Blant fondets beste bidragsytere var Ping-An, Hyundai Motor og WH Group.
Ping-Ans halvårsresultater viste tegn til forbedring, noe som dempet bekymringene rundt selskapets eksponering mot den kinesiske eiendomssektoren. Hyundai Motor dro nytte av økt optimisme rundt vekst i hybrid- og elbilsegmentet. WH Group, verdens største svinekjøttprodusent, overgikk markedets forventninger på grunn av økte marginer og gunstige prissettingsvilkår.
På den negative siden ble Cosmax påvirket av økte kostnader og lavere etterspørsel fra Kina, mens Coca-Cola Icecek senket sin prognose på grunn av svakere internasjonale markeder. Samsung Electronics falt til tross for sterke kvartalsresultater. Fondet solgte sin posisjon i Zinus, et globalt møbelfirma, på grunn av det utfordrende markedet.
SKAGEN Kon-Tiki fortsetter å fokusere på høykvalitets selskaper med lave verdsettelser og har bygget en robust portefølje som tåler ulike makroøkonomiske scenarier. Med en P/E-forventning for 2024 på 7,4x, tilbyr fondet et attraktivt risiko- og avkastningsforhold sammenlignet med referanseindeksens P/E på 13x.
SKAGEN Global
Til tross for Federal Reserves signaler i august om at en justering av pengepolitikken kan være nært forestående, vedvarte bekymringene over det globale inflasjonspresset. Dette påvirket også beholdningene i SKAGEN Global negativt, som falt 1,6 prosent i august, mens indeksen falt 0,7 prosent. Flere avkastningstall nederst.
Blant fondets beste bidragsytere var Edwards Lifesciences, Moody’s og Abbott Laboratories. Edwards Lifesciences, som spesialiserer seg på hjerteteknologi, hentet seg inn etter en svak utvikling gjennom sommeren. Moody’s dro nytte av forventninger om lavere renter og økt obligasjonsutstedelse, mens Abbott steg etter å ha lagt juridiske utfordringer i USA bak seg. På den negative siden senket Dollar General sin prognose på grunn av svak etterspørsel blant lavinntektsgrupper i USA. Alphabet (Google) falt i tråd med bredere nedgang i teknologisektoren, og Danske DSV ble rammet av spekulasjoner om konkurranse rundt et større oppkjøp.
Forvalterne i SKAGEN Global er fortsatt opptatt av å bygge en portefølje som kan levere gode resultater gjennom et bredt spekter av makroøkonomiske scenarier, og som tilbyr gode muligheter for den langsiktige investoren.
SKAGEN Vekst
August var en utfordrende måned for globale aksjer, noe som også rammet det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst. Fondet falt noe tilbake med 0,4 prosent, mens referanseindeksen endte på 0.
Til tross for dette var det danske legemiddelfirmaet H. Lundbeck den største positive bidragsyteren til fondets avkastning, med sterk salgsvekst av migrenemedisinen Vyepti og oppjusterte helårsprognoser. Fondet reduserte sin beholdning etter den sterke utviklingen, men ser fortsatt potensiale i aksjen. Novo Nordisk presterte også godt, drevet av økt produksjonskapasitet for spesielt Wegovy. Nokia steg etter spekulasjoner om et potensielt salg av visse eiendeler, selv om selskapet benektet planene.
På den negative siden finner vi Samsung Electronics, som ble rammet av forsinkelser i lanseringen av sine nye minnebrikker. Citigroup ble rammet av panikksalg i finanssektoren, og DSV falt etter økt konkurranse om et større oppkjøp.
Forvalterne utnyttet markedsuroen tidlig i måneden til å øke sine beholdninger i selskaper som Novo Nordisk, Nordea og Vestas, og fortsetter å fokusere på attraktivt verdsatte selskaper innen finans, industri og energi.
Alle tall er oppgitt i norske kroner per 31. august 2024, med mindre annet er spesifisert.
Avkastning per 31. august 2024
Klikk på tabellen for en større versjon. Perioder over 12 mnd viser gjennomsnittlig årlig avkastning.