Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Et år med blandede følelser

På den ene siden har vi sett den pågående tragedien med krig i Europa og deretter grusomheter og forferdelig hevn i Midtøsten. Overraskelsen har vært hvor lite dette har påvirket den globale økonomien og kapitalmarkedene, hvor avkastningen har blitt drevet stadig høyere av de KI-drevne "fantastiske syv"[i] (de syv store amerikanske selskapene) som leverte mer enn halvparten av markedets avkastning.

Innføringen av kunstig intelligens i arbeidslivet – og på utdanningssteder – er mye omtalt, og en ny gruppe administrerende direktører har blitt regelmessige offentlige kommentatorer. Jeg lurer på hvor mange av dem som vil vare. I fraværet av kvantemaskinvare, sikter selskaper stort sett på produktivitetsgevinster fra KI på kort sikt. Hvor dette ender, er sannsynligvis for yngre generasjoner å forutsi – jeg leste nylig Louis de Bernières’ [ii] siste roman, "Lys over Liskeard", som spår et dystopisk Storbritannia der kvantekryptografer er de nye herrene i universet, arbeid har opphørt for de fleste, og menneskeheten har begynt å miste all mening.

I år, i motsetning til i fjor, ser den fremadrettede konsensusen ut til å være en myk landing fremfor resesjon. Selv om de fleste tar forbehold, og bemerker at mye trenger å fortsette å gå riktig vei for å at det skal skje. Uten unntak er disse spådommene enten helt feil, eller for vage til å være nyttige, så vi er mindre interessert i konsensus og mer interessert i hva som for tiden undervurderes og ennå ikke er priset inn. Geopolitikk erfortsatt viktig, med valg på begge sider av dammen. Det virker imidlertid usannsynlig at fremtidige politikkendringer vil være av en slik størrelsesorden at økonomien er i fare – det er rett og slett for mye å tape.

Diversifisering er viktig – timing ikke

En mindre velkommen utvikling har vært tilbakekomsten av inflasjon. For de i min generasjon har det ikke kommet som en overraskelse; men mange markedsdeltakere syns det er vanskelig å kjempe med det som for dem er ukjente detaljer i tiårs statsobligasjonsavkastninger og lignende. Her i Norge er det tydelig at det fortsatt er en strukturell undervekt i fordelingen mellom rente- og aksjeeksponering hos mange private investorer. Det er min tydelige anbefaling at kunder vurderer dette og diskuterer diversifisering med sine rådgivere i SKAGEN Fondene.

Det virker sannsynlig at rentetoppen i utviklede markeder vil løfte også de fremvoksende markedene.  Et større spenn i avkastningen fra ulike aktivaklasser ser ut til å bli gjennomgangstonen i det nye året. Rabatten på små- og mellomstore selskaper[iii] som nå har vart i to tiår vil neppe vare særlig lenger. Alt dette gir muligheter for en aktiv og verdibasert investor som SKAGEN.

Kanskje en lærdom fra 2023 har vært viktigheten av å forbli investert i markedet. Ved starten av året var mange private investorer risikoaverse, gitt den tydelige usikkerheten rundt inflasjonen. For noen brakte inflasjonen forståelig nok frykt rundt inntekt og behovet for å stålsette seg for økte kostnader, for andre var intensjonen å time bunnen. Mye av markedsavkastningen kom i første kvartal, og markedstimerne ble fanget, som illustrert i en nylig analyse publisert av Morningstar[iv]. Vårt syn på markedstiming er velkjent; vi tror få klarer det, så de fleste bør unngå det. Å hjelpe kunder med å navigere disse beslutningene ligger i vårt Gamma-konsept – hvordan kunder handler. Vi kommer til å fokusere mye av vår kommunikasjon og rådgivning på dette i året som kommer.

Nyttårskonferansen – same procedure

Når 2023 går mot slutten, begynner vi igjen å se frem til en av de viktigste hendelsene i vår årlige kalender, nemlig vår 21. nyttårskonferanse. Den 10. januar 2024 vil vi være vertskap for et hybridarrangement i Oslo, der vi ønsker en rekke prestisjetunge talere velkommen. Vi ser frem til å høre fra folk som den kjente Baillie Gifford-investoren og Kinnevik-formannen James Anderson, CFA-medlem og markedsstrateg Russell Napier, den kinesiske økonomen og LSE-professoren Keyu Jin, forfatteren og geopolitikkseksperten Chris Miller, CNNs globale økonomianalytiker Rana Foroohar, og FT-spaltisten og bærekraftutfordreren Stuart Kirk.

Faktisk ble Chris Millers bok, "Chip War: Kampen om verdens mest kritiske teknologi", tildelt den prestisjetunge Arthur Ross Book Award fra det amerikanske Council on Foreign Relations denne uken. I mellomtiden har Keyu Jins bok "The New China Playbook: Beyond Socialism and Capitalism" nylig blitt nevnt av Fortune Magazine[v] som en av de ti bøkene alle styremedlemmer bør lese.

Finn ut mer om vår nyttårskonferanse og meld deg på her (LINK).

God Jul

Det eneste som gjenstår er for meg å ønske deg og dine en god jul og det aller beste for det kommende året.

God Jul

Referanser
[i] Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta and Tesla
[ii] Author of Captain Corelli’s Mandolin
[iii] Forward P/E: Russell 2000 vs. Russell 1000 (30% discount)
[iv] Staying Invested Beats Timing the Market—Here’s the Proof | Morningstar
[v] https://fortune.com/2023/12/19/10-books-every-board-member-should-read/

Børs

Fjerde kvartal: Brå kast i de globale aksjemarkedene

Da 2024 nærmet seg slutten, viste de globale aksjemarkedene både styrke og mer uventede svingninger ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Alexandra Morris: Nok et godt år for globale aksjer

Til tross for en liten nedtur mot slutten, ble 2024 et svært godt år i det globale aksjemarkedet. ...

Jo mer alt forandrer seg, desto mer forblir alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ...

November 2024: Markedsreaksjoner etter USA-valget

November 2024 var en måned preget av betydelige politiske og økonomiske hendelser, med det ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up