Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

6 min lesing

Første kvartal: Sykliske aksjer og undervurderte teknologiselskaper

Første kvartal 2021 var begivenhetsrikt, med overveiende positivt fortegn, også for SKAGENs fond. Den amerikanske regjeringen lanserte store stimulansepakker og president Biden offentliggjorde planer om enorme investeringer i infrastruktur som skal skattefinansieres. Vaksineringen fikk opp farten, og det førte til en gradvis gjenåpning og bedring for de sektorene som har vært under press under pandemien. I noen markeder er enkelte selskaper innen hotell- og retailbransjen tilbake på nivåene før nedstengningen.

Tre av SKAGENs fem aksjefond leverte bedre avkastning enn sine referanseindekser i kvartalet, mens SKAGEN Global og SKAGEN m2 havnet litt bak på grunn av en tung januarmåned.

SKAGEN Vekst

Det nordiskfokuserte aksjefondet SKAGEN Vekst leverte god avkastning i årets tre første måneder og endte på 7,5 prosent mot referanseindeksen som endte på 4,1 prosent. På lengre sikt har indeksen fortsatt en liten ledelse med en gjennomsnittlig årlig avkastning på 13,3 prosent siste fem år, mot 10,9 prosent for SKAGEN Vekst i samme periode.

Det var særlig fondets eksponering mot sykliske aksjer som ga fart i kvartalet. Gjødselprodusenten Yara var kvartalets beste bidragsyter. Etter et turbulent 2020 etterspør bøndene nå kvalitetsprodukter igjen.

Såkalte grønne aksjer har hatt en vanskeligere start på året. I fondet kom det til uttrykk i mindre gode prestasjoner i den danske vindkraftprodusenten Vestas og energi-holdingselskapet Bonheur. I tillegg til den generelle nedgangen har Vestas også hatt utfordringer med produktkvaliteten. Bonheurs eksponering mot cruiseindustrien preger fortsatt prestasjonene.

SKAGEN Vekst kjøpte seg blant annet inn i programvareselskapet TietoEVRY. Selv om det kun er noen måneder siden fondet kjøpte seg inn i Scandinavian Biogas er dette selskapet nå ute av porteføljen etter at det nådde kursmålet.

For full oversikt over alle nye og solgte selskapet i porteføljen les SKAGEN Veksts kvartalsrapport.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus retter seg mot små- og mellomstore selskaper og fortsatte den gode utviklingen fra i fjor i første kvartal i år. Fondet slo sin indeks med over 3 prosenpoeng og sluttet kvartalet med en avkastning på 7,5 prosent. På fem års horisont er fondet rett bak referanseindeksen, med en avkastning på 12,5 prosent mot indeksen 13,9 prosent.

En av de beste bidragsyterne i kvartalet ble programvareselskapet Avaya Holdings, som steg over 40 prosent. Gullgruveselskapet Roxgold trakk i motsatt retning på grunn av et moderat fall i gullprisen. Selskapet handles fortsatt til en god pris og fortsetter fremskrittene.

Forvalterne solgte seg ut av SAF Holland og Toyota Industries da begge selskapene nådde kursmålet. Også Dow Inc. forlot porteføljen etter en betydelig kursoppgang siden start.

Teknologisektoren har vært under press med fallende kurser i det siste – det betyr muligheter for en verdiinvestor. SKAGEN Focus grep sjansen og kjøpte seg inn i spillprodusenten Ubisoft til en fornuftig pris. Selv om kontantstrømmen på kort sikt vil være redusert ser fondet en attraktiv avkastning på mellomlang sikt.

Få full oversikt over porteføljebevegelsene i kvartalsrapporten til SKAGEN Focus.

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki slo indeksen med over 2 prosentpoeng og endte kvartalet med en avkastning på 4,3 prosent. De siste fem år ligger fondet fortsatt bak referanseindeksen med 10,5 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot 12,8 for indeksen. Vekstmarkedene ligger fortsatt litt bak de utviklede markedene, men SKAGEN Kon-Tiki klarte seg bra gjennom turbulensen gjennom rask tilpasning i tråd med investeringsfilosofien.

De gode kvartalsresultatene er drevet av noen av fondet mangeårige posisjoner. Indiske UPL leverer kjemikalier til landbruket og steg i takt med at selskapet endret årets mål for inntjening og gjeldsreduksjon. Forvalterne forventer at UPL-aksjen vil fortsette å stige etter hvert som ledelsen gjenvinner tilliten etter en skattesak i fjor.

Kvartalets dårligste bidragsyter sto det kinesiske finansselskapet Ping An for. Tross gode regnskapstall mistenker forvalterne at aksjen har havnet etter i rallyet den siste tiden, fordi det er vanskelig å plassere selskapet som en sikker vinner i dagens situasjon. Forvalterne mener at Ping An er betydelig undervurdert og har et sterkt vekstpotensial på lengre sikt.

Det har skjedd mye i porteføljen til SKAGEN Kon-Tiki i første kvartal – særlig med tanke på kinesiske selskaper. Fondet kjøpte seg inn i netthandelsplattformen Alibaba Group, etter et halvt år med svak vekst i selskapet. Alibaba kan best betegnes som Asias svar på Amazon.

Få full oversikt over alle nye og solgte selskaper i porteføljen til SKAGEN Kon-Tiki i kvartalsrapporten.

SKAGEN Global

SKAGEN Global havnet litt bak referanseindeksen i første kvartal med en avkastning på 2,9 prosent mot indeksen 4,3 prosent. På fem års horisont er gapet noe mindre med en avkastning for SKAGEN Global på 12,6 prosent og indeksen 13,9 prosent. Fondet lå foran indeks både i februar og mars, men en tung januarmåned gjorde at fondet ikke klarte å slå indeks for kvartalet.

Fondets beste bidragsyter i perioden var det nederlandske holdingselskapet ASML, det amerikanske fraktselskapet Old Dominion og Alphabet (Google). Inntjeningsrapporten til Alphabet viste også et glimt av skjult verdi som ennå ikke reflekteres i kursen.

SKAGEN Global har ikke kjøpt seg inn i nye selskaper i perioden, men solgte seg til gjengjeld ut av fastfoodkjeden McDonald's og analyse- og forsikringsselskapet Marsh & McLennan.

Få full oversikt over SKAGEN Globals prestasjoner og porteføljebevegelser i kvartalsrapporten.

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 endte bak indeks i første kvartal med en avkastning på 0,4 prosent mot indeksen 5,2 prosent. På fem års horisont derimot ligger SKAGEN m2 godt foran indeksen med 9 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning målt mot indeksens 4,5 prosent.

Porteføljens beste bidragsyter var den amerikanske ferdighusprodusenten UMH Properties, som fikk medvind av et sterkt eiendomsmarked i USA drevet av en markant økonomisk innhenting. Japanske Keihanshin Building trakk i motsatt retning etter et avslått bud og påfølgende nedsalg fra aktivistinvestoren Strategic Capital.

Første kvartal har vært en travel periode i fondet, som kjøpte seg inn i fire nye selskaper og solgte seg ut av like mange. Forvalteren slo blant annet til på børsnoteringen av logistikkselskapet CTP. Selskapet har en klar vekstplan med god eksponering for den voksende industrisektoren i Øst-Europa med særlig sterk vekst i e-handelen.

Teletårn er et nytt segment i porteføljen. Prisen er nemlig havnet nede på et akseptabelt nivå, og SKAGEN m2 grep muligheten til å investere i to selskaper: Spanske Cellnex som har tårn i flere europeiske land og American Towers som er globale markedsledere.

Blant selskaper som ble solgt ut finner vi blant annet boligutleieselskapet John Mattson hvor fondet valgte å ta gevinst og flytte pengene til nye ideer.

Vil du vite mer om eiendomsfondet SKAGEN m2? Meld deg på webinaret med forvalter Michael Gobitschek fredag 16. april kl 12.00

Få full oversikt over alle nye og solgte selskaper i porteføljen til SKAGEN m2 i kvartalsrapporten.

Børs

Jo mer alt forandrer seg, desto mer forblir alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

November 2024: Markedsreaksjoner etter USA-valget

November 2024 var en måned preget av betydelige politiske og økonomiske hendelser, med det ...

SKAGEN Global: Hvordan den nye amerikanske presidenten kan påvirke aksjemarkedene

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ...

Alexandra Morris: Hva betyr Trump 2.0 for investorer?

Donald Trumps klare seier og republikansk dominans fikk aksjemarkedene til å juble i USA, men ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up