Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

6 min lesing

God fart i vekstmarkedene – optimismen fortsatte i tredje kvartal

Aksjemarkedene fortsatte oppturen fra andre til tredje kvartal. Flere sektorer nådde nye høyder etter hvert som tilliten til økonomisk innhenting fikk fotfeste. Vekstmarkedene gikk forbi de utviklede markedene, slik de ofte gjør i perioder med en svekket amerikansk dollar. Vi ser rekordhøy risikokonsentrasjon i det amerikanske aksjemarkedet, hvor de fem største aksjene nå utgjør en fjerdedel av hele markedets verdi. Det kan bety en dårligere risikopremie fremover.

To av våre fond, SKAGEN Kon-Tiki og SKAGEN Focus avsluttet kvartalet foran sine indekser, mens de resterende tre måtte se seg slått.

SKAGEN Focus

Det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus hadde et svært godt kvartal med en avkastning på 11 prosent i perioden, mot 6,4 for referanseindeksen. I SKAGEN Focus benyttet forvalterne kvartalet til å øke eksponeringen mot små- og mellomstore selskaper, som nå utgjør 75 prosent av porteføljen.

Den beste bidragsyteren ble det kanadiske gruveselskapet Ivanhoe Mines, som eier en av de største kobberreservene i verden, og raskt nærmer seg første produksjonsdag. I den motsatte enden trakk den spanske papirprodusenten Ence avkastningen ned. Ence fortsatte nedturen fra andre kvartal, fordi det fortsatt er få nyheter fra selskapet.

Fondet solgte seg i perioden ut av den tyske gjør-det-selv kjeden Hornback Holding, da aksjen nådde kursmålet etter et kvartal med en markant oppvurdering. Det ble også farvel til den kanadiske sølvgruven Fortuna Silver som også nådde kursmålet – for øvrig med en kursøkning på 150 prosent siden SKAGEN kjøpte seg inn i selskapet i juli 2019.

Les kvartalsrapporten fra SKAGEN Focus

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki slo også sin indeks i tredje kvartal, med en avkastning på 7,6 prosent, sammenlignet med referanseindeksen som endte på 6,5 prosent i samme periode.

Årsaken til de gode resultatene var i høy grad fondets eksponering mot Sør-Korea, som nå tilbyr den sjeldne kombinasjonen av gode, solide selskaper og svært attraktive verdsettelser.

Bilprodusenten Hyundai og LG Electronics ble fondets fremste bidragsytere. Hyundai især hadde god vekst, fordi selskapet høster økende anerkjennelse for deres arbeide med nye energikilder til bilene. LG har til gjengjeld nytt godt av sine husholdningsapparater og elektronikk, som oppfyller behovene i forbindelse med at stadig flere jobber hjemme. Periodens største negative bidragsyter ble den landbaserte lakseoppdretteren Atlantic Sapphire, som tidligere har vært en solid bidragsyter. Covid-19 har satt en stopper for flere av selskapets byggeprosjekter, med konsekvenser for både anleggskostnadene og produksjonsvolum. Forvalterne ser fortsatt et potensial i selskapet og støttet derfor opp om den siste kapitalutvidelsen, som kan få fart på fremtidig vekst. Mot slutten av kvartalet var det små tegn til fremskritt.

SKAGEN Kon-Tiki solgte seg helt ned i det Bermudaregistrerte naturgassrederiet Golar LNG. Timingen var utmerket da administrerende direktør i et datterselskap til Golar er nevnt i forbindelse med en korrupsjonsundersøkelse.

Les kvartalsrapporten fra SKAGEN Kon-Tiki

SKAGEN Global

Det globale aksjefondet SKAGEN Global avsluttet kvartalet med en avkastning på 5,6 prosent, litt bak referanseindeksen på 6,4 prosent.

Periodens beste bidragsytere ble det danske logistikkselskapet DSV Panalpina, sportsutstyrsprodusenten Nike og Abott Laboratories. Hos Nike økte netthandelen massivt gjennom kvartalet, og det økte digitale salget ble reflektert i aksjekursen. På samme måte ble økningen i netthandel også utslagsgivende for DSVs gode kvartal. Når flere handler på nettet er det flere varer som skal leveres. Abbots fremdrift har også en naturlig forklaring: Det amerikanske helsekonglomeratet har vært blant de første til å utvikle pålitelige hurtigtester for Covid-19. På den negative siden trakk to forsikringsselskaper ned, dels Beazley og Hannover Re, det samme gjorde også det amerikanske farmasiselskapet Baxter International. Alle var påvirket av konsekvensene av koronapandemien, som viste seg mer alvorlige i kvartalet enn forventet. Forvalterne ser fortsatt disse svingningene som kortsiktig støy og har tro på selskapene på lengre sikt.

I perioden kjøpte SKAGEN Global seg inn i investeringsverktøyet MSCI, som kanskje er mest kjent for å tilby referanseindekser. Fondet solgte seg ut av Aegas, Pernod Ricard, CME Group og JP Morgan. I CME Groups tilfelle skyldtes salget en økt nedsiderisiko.

Les kvartalsrapporten fra SKAGEN Global

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst avsluttet kvartalet med en avkastning på 7,5 prosent, og endre dermed litt bak indeksen på 9,7 prosent.

Periodens beste bidragsyter finner vi i industrisektoren, som også klarte seg bra generelt. Den danske vindmølleprodusenten Vestas kunne rapportere om sterk ordrevekst som følge av det politiske fokuset på grønn omstilling. Svenske Kinnevik var også en god bidragsyter, særlig drevet av selskapets eierandel av netthandelselskapet Zalando. SKAGEN Veksts poster i gass- og energisektoren sto til gjengjeld for kvartalets største negative bidrag. Shell, Gazprom, Flex LNG og Equinor klarte seg mindre bra på grunn av svak oljepris.

I løpet av perioden solgte fondet seg ut av det sveitsiske farmasiselskapet Lonza, hvis markedsverdi er mer enn fordoblet det siste året. Equinor ble også solgt ut, mens forvalterne kjøpte seg inn i AkerBP. Også Oslo Mercury Market, OHT AS ble en ny post i perioden. Oslo Mercury Market driver innen tung skipsfart og særlig transport for den stadig voksende offshore-vindindustrien.

Les kvartalsrapporten fra SKAGEN Vekst

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 var det eneste fondet som leverte marginalt negativ avkastning i tredje kvartal. Fondet avsluttet kvartalet med en tilbakegang på -0,1 prosent, mens indeksen kom seg så vidt i positivt territorium på 0,7 prosent.

Det er likevel grunn til optimisme, blant annet fordi de siste meldingene fra sentralbankene er å holde på det lave rentenivået.

I et tredje kvartal med mye hjemmejobbing og netthandel var det særlig det japanske datasenterselskapet Keihanshin Building som bidro positivt. Shurgard som driver med lagringsløsninger hadde også et godt kvartal. Verst var det for Hongkong-konglomeratet CK Asset Holdings, som fikk merke den massive nedstengningen av puber og hoteller i Storbritannia, og måtte senke utbyttet.

I perioden kjøpte SKAGEN m2 seg inn i et nytt selskap – kanadiske Allied Properties Real Estate, til en god pris. Selskapet driver og utvikler kontorer i nærheten av sentrale kanadiske forretningsområder, i tillegg til tre datasentre i Toronto. Også japanske Hewia Real Estate, som er sentrale i utviklingen av finansdistriktet i Tokyo, kom inn i porteføljen. Tross attraktiv verdsettelse, solgte SKAGEN m2 seg ut av den New York-baserte kontorutleieren SL Green. Også Sekisui House og brasilianske MRV ble solgt ut i perioden.

Les kvartalsrapporten fra SKAGEN m2

Børs

Jo mer alt forandrer seg, desto mer forblir alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

November 2024: Markedsreaksjoner etter USA-valget

November 2024 var en måned preget av betydelige politiske og økonomiske hendelser, med det ...

SKAGEN Global: Hvordan den nye amerikanske presidenten kan påvirke aksjemarkedene

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ...

Alexandra Morris: Hva betyr Trump 2.0 for investorer?

Donald Trumps klare seier og republikansk dominans fikk aksjemarkedene til å juble i USA, men ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up