Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

7 min lesing

Gode fremtidsutsikter bidro til fremgang for aksjefondene

Lite var som det pleier i 2020, ei heller sammenhengen mellom realøkonomien og aksjemarkedets kraftige innhenting i siste halvdel av året. Fjerde kvartal fikk medvind fra godkjente vaksiner og fortsatt pengepolitiske tiltak, og aksjemarkedet avsluttet året på et høyere nivå enn kvartalet før. Nedstengning og utstrakt bruk av hjemmekontor førte til at teknologiaksjene steg kraftig, men mot slutten av året gjorde verdiaksjer et solid comeback. Mot slutten av året var det et veritabelt rally for verdiselskaper.

I årets siste kvartal slo fire av SKAGENs fem aksjefond sine respektive indekser med god margin. På toppen finner vi SKAGEN Focus som slo sin referanseindeks med respektable 10 prosentpoeng i kvartalet. SKAGEN Vekst og SKAGEN Kon-Tiki hadde også solid vind i seilene.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus konsentrerer seg om globale små- og mellomstore selskaper og leverte god avkastning i fjerde kvartal. Fondet avsluttet perioden med 14,2 prosents avkastning mot indeksen som endte på 3,7 prosent.

Den beste bidragsyteren i fjerde kvartal var den kanadiske kobberprodusenten Ivanhoe Mines. Gjennom året har aksjen steget over 70 prosent, etter et sterkt 2019. Nå nærmer første produksjonsdag seg, og forvalterne ser fortsatt en betydelig oppside på kort sikt.

Blant de mindre fremgangsrike selskapene finner vi japanske Hitachi Construction Machinery som var under press på grunn av ubekreftede rykter om at morselskapet Hitachi vurderte et delvis salg av aksjene.

I løpet av kvartalet solgte fondet seg ut av OZ Minerals siden aksjen nådde kursmålet på kun to år. Også Eagle Materials ble solgt ut av samme årsak.

Forvalterne kjøpte seg inn i to finansselskaper i perioden. Den japanske banken Resona Holdings, som ligger an til å få gevinst fra en rekke konsolideringer av japanske banker, og østerrikske Raiffeisen Bank. Banken har vært inne i SKAGENs porteføljer tidligere og rettes både mot privatkunder og mot selskaper og som investeringsbank. Raiffeisen er til stede i 13 markeder og handles til 50 prosent av bokført verdi.

Les kvartalsrapporten

SKAGEN Kon-Tiki

Med 15,1 prosent stod vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki for kvartalets høyeste avkastning og en ny rekordnotering. Fondet slo sin referanseindeks som endte på 8,4 prosent.

Det var særlig de sørkoreanske selskapene som leverte gode resultater i fjerde kvartal. Blant de beste bidragsyterne finner vi LG Electronics, som var oppe i 50 prosent i årets siste handelsdager på den overraskende nyheten om at selskapet vil bevege seg inn i el-bilbransjen.

Også Samsung og Micron, to av verdens største produsenter av minnekort, nyter godt av bedre økonomiske utsikter for denne sektoren. Utrulling av 5G-nettverk og utstrakt bruk av hjemmekontor bidro til den gode utviklingen.

I SKAGEN Kon-Tiki mener forvalterne at kobber blir en viktig ressurs i en grønnere fremtids generatorer og informasjonslagring. Fondets investering i Ivanhoe Mines, Turquoise Hill og Lundin Mining fikk medvind av økt popularitet for grønnere selskaper men også at råvarer generelt ble mer ettertraktet.

Indiske UPL produserer kjemikalier til landbruket og trakk ned, det samme gjorde China Life Insurance og den russiske supermarkedskjeden X5. Førstnevnte opplevde at en gammel varslingsrapport kom til overflaten, og forvalterne er i tett dialog med ledelsen i UPN for å finne forbedringer.

SKAGEN Kon-Tiki gikk inn i åtte nye selskaper i kvartalet. To av dem var brasilianske Petrobras og russiske Lukoil. Begge er energiselskaper som gir fondet eksponering mot mulige økte energipriser. Det indonesiske medieselskapet Nusantara handles til en gunstig pris tross imponerende potensial innen både reklame og innholdsproduksjon. Forvalterne kjøpte seg også inn i kinesiske Justbon, koreanske Zinus, kinesiske WH Group, Hon Ha og Foxconn Industrial Internet.

I løpet av kvartalet solgte fondet seg ut av Multichoice og Samsung SDI etter at begge selskaper nådde og overgikk forvalternes kursmål.

Les kvartalsrapporten

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst investerer i nordiske og globale aksjer, og leverte 11,3 prosents avkastning i fjerde kvartal, mot referanseindeksen 4,1 prosent.

Også her var det Samsung Electronics som trakk opp i tillegg til den danske vindmølleprodusenten Vestas. De klarer å få inn store ordrer og markedet var positive til nyheten om at selskapet vil kjøpe sin joint-venture partner ut av offshore-virksomheten. Det er denne delen som ventes å være den største vekstdriveren fremover. Den amerikanske banken Citigroup bidro positivt. Her så man sterke driftsresultater og god avkastning på bankens investeringer.

I motsatt ende trakk de mer defensive selskapene ned, som farmasiselskapet Novo Nordisk og China Mobile. Det kinesiske mobilselskapets resultater for tredje kvartal var godt, men utviklingen og marginene som følger av utrullingen av 5G var skuffende.

I SKAGEN Vekst er forvalterne i gang med en større konsolideringsprosess. Porteføljen sentreres om de beste ideene, og derfor solgte fondet seg ut av en rekke selskaper i kvartalet, blant annet Beazley, China Life, Molson Coors, Danske Bank og Telia.

Til gjengjeld kjøpte fondet seg inn i tre nye, svenske selskaper. Essity produserer hygieneprodukter til hotell- og restaurantbransjen og har hatt et hardt år på grunn av fallende etterspørsel. Aksjen har en attraktiv oppside, siden disse bransjene forventes å komme sterkt tilbake de kommende årene.

Det svenske stålverket SSAB er også ny i porteføljen. Aksjen har underprestert etter at et mulig oppkjøp av den nederlandske stålprodusenten Ijmuiden Works foreløpig ikke er blitt noe av. Enten denne overtakelsen skjer eller ikke, mener forvalterteamet at markedet har oversett mulighetene i aksjen når økonomien kommer på fote igjen.

I tillegg deltok SKAGEN Vekst i børsnoteringen av Scandinavian Biogas som vokser jevnt og kunne kjøpes til en attraktiv pris på noteringsdagen.

Les kvartalsrapporten

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 slo også referanseindeksen i fjerde kvartal med en avkastning på 1,7 prosent mot 0,1 for referanseindeksen.

Den beste bidragsyteren i perioden var den tyske kontor- og hotelloperatøren Aroundtown, som gjorde en helomvending etter nyhetene om en godkjent vaksine. Selskapet slet hardt under nedstengningen men ble holdt oppe av et enormt program for tilbakekjøp av aksjer. Kontoroperatøren Entra var også en god bidragsyter etter at flere svenske beilere kom med kjøpstilbud.

Blant de største negative bidragsyterne finner vi særlig selskaper som har vist seg motstandsdyktige i pandemien, for eksempel datasenteroperatøren Equinix og lagringsselskapet Shurgard. Det er ingen umiddelbare årsaker til fallet, aksjene ble kanskje ofre for at en rekke investorer heller ville sette penger i kontorer, handlesentre, hoteller og andre sektorer som har slitt under pandemien.

I kvartalet kjøpet SKAGEN m2 seg inn i Americold som driver fryselagre. Americold er sentral i fremtidens matvareinfrastruktur med kjølelagre over hele verden. Fondet kjøpte også en liten post i kinesiske 21 Vianet Group, et av verdens ledende datasentere. Det ble også gjensyn med den amerikanske kontoroperatøren Colombia Property Trust, som fondet solgte seg ut av i første kvartal.

Forvalterne solgte seg ut av Entra, fordi de fikk en god pris som følge av et mulig svensk oppkjøp.

Les kvartalsrapporten

SKAGEN Global

Fjerde kvartal ble vanskelig for SKAGEN Global med -0,7 prosent avkastning mot 3,7 for referanseindeksen.

Flere av fondets poster leverte gode prestasjoner i perioden: Luksuskonsernet LVMH ble drevet frem av forbrukernes utsikter til at en vaksine snart kunne gjøre det mulig å reise og shoppe igjen. Halvlederprodusenten ASML og Samsung Electronics dro nytte av markedets optimisme over en global økonomisk innhenting.

Det var særlig Home Depot, Adobe (en av de beste bidragsyterne gjennom året) og Baxter International som trakk ned i kvartalet. I de to første tilfellene tok aksjonærene gevinst, mens markedet var negativt innstilt til Baxter.

Fondet kjøpte seg inn i seks nye selskaper i kvartalet, blant annet jernbaneselskapet Canadian Pacific, som har gode muligheter for vekst og begrenset konkurranse.

På den andre siden solgte forvalterne seg ut av syv selskaper i perioden, blant annet Baxter som ikke viser tegn til bedring etter en periode med svært ujevne prestasjoner.

Les kvartalsrapporten

Lurer du på fond?

Snakk med en ekspert – våre dyktige rådgivere hjelper deg.

Finn en rådgiver arrow_right_alt
Børs

Jo mer alt forandrer seg, desto mer forblir alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

November 2024: Markedsreaksjoner etter USA-valget

November 2024 var en måned preget av betydelige politiske og økonomiske hendelser, med det ...

SKAGEN Global: Hvordan den nye amerikanske presidenten kan påvirke aksjemarkedene

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ...

Alexandra Morris: Hva betyr Trump 2.0 for investorer?

Donald Trumps klare seier og republikansk dominans fikk aksjemarkedene til å juble i USA, men ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up