Oppdatering 31. januar: Torsdag 30. januar erklærte Verdens helseorganisasjon (WHO) virusutbruddet for en global folkehelsekrise. WHO roste Kinas innsats for å begrense smitten.
De globale aksjemarkedene reagerte som forventet – og falt betydelig– da frykten for spredning av Coronaviruset fikk fart mandag 27. januar. MSCI All Country World Index falt 1,6 prosent, den største nedgangen siden august i fjor, da handelskrigen mellom USA og Kina var på sitt mest intense. Børsfallet viser hvor stor bekymringen er blant investorene for effektene av det nye viruset. VIX-indeksen (også kalt fryktindeksen) steg 20 prosent til sitt høyeste nivå siden oktober i fjor.
Nyttårsstengt
Markedene i Kina og Hong Kong har vært stengt for en utvidet feiring av kinesisk nyttår. Den kinesiske valutaen yuan falt likevel, sammen med børshandlede fond med tilknytning til kinesiske selskaper. Japanske Nikkei og Koreas Kospi indekser falt henholdsvis 0,5 prosent og 3,1 prosent da investorene solgte seg ned i asiatiske selskaper med tilknytning til Kina.
Det var få trygge havner for investorer som ønsket å slippe unna, også internasjonale markeder falt gjennom mandagen. Viruset har spredd seg til en rekke andre land, og fortsetter å spre seg. Hardest rammet er de sektorene som er avhengige av det kinesiske markedet, som flyselskaper, hotellgrupper og luksusvarer.
Reaksjon som forventet
Som globale investorer vil SKAGENs fond uungåelig bli påvirket av investorenes bekymringer og derfor opplevde også våre fond nedgang da markedene falt. Tre av våre aksjefond er for tiden investert i selskaper notert i Kina, men med en relativt lav eksponering. SKAGEN Kon-Tiki har høyest kinaeksponering med 20,1 prosent av verdiene investert i Kina. Dette er betydelig lavere enn vekstmarkedsindeksen.
Det er viktig å huske at det vil alltid være perioder med markedssvingninger når du investerer. Man skal ikke undervurdere den potensielle trusselen fra coronaviruset og den alvorlige helseeffekten den kan ha på de som rammes, men markedsreaksjonen er som forventet. Tidligere epidemier av lignende sykdommer har fulgt det samme mønsteret: Det har typisk vært et nedsalg i markedene som fortsetter helt til antall nye smittetilfeller når toppen. Når frykten avtar henter markedene seg inn igjen.
De fleste analytikere forventer at utbruddet vil ha stor negativ effekt på Kinas BNP for første kvartal i år. Hvor stor effekt det vil ha er avhengig av hvor raskt myndighetene klarer å få kontroll på spredningen og til slutt stanset. Det er også sannsynlig at markedsreaksjonen også viser hvor usikre investorene er på den globale veksten generelt. Flere markeder ligger på rekordhøye nivåer og verdsettelsen av selskaper synes høy. Coronaviruset kan derfor være en katalysator for noe lavere risiko i markedene.
Muligheter
I likhet med tidligere perioder med markedsuro vil også denne skape kjøpsmuligheter, særlig for langsiktige investorer som SKAGEN. De økonomiske effektene av slike utbrudd, som SARS, har ofte vært kortvarige.
I motsetning til SARS har kinesiske myndigheter reagert hurtig og åpent for å forsøke å hindre spredning av viruset. Det er ventet at et nytt sykehus vil stå klart om noen dager som skal behandle de som er smittet. WHO er også bedre rustet i dag til å koordinere globale aksjoner. Det er å håpe at reiserestriksjoner kan bidra til å begrense sykdommen de neste kritiske dagene. Vi fortsetter å følge situasjonen nøye, både med hensyn til direkte innvirkning på våre porteføljer og muligheter markedskorreksjonen kan gi.
Dette er Coronaviruset
Coronaviruset er en lungebetennelseslignende infeksjon som først ble oppdaget i den kinesiske byen Wuhan. Hittil smitter viruset fortere men er mindre alvorlig enn SARS. Også dette viruset hadde sin opprinnelse i Kina og førte til isolasjon og karantene for å få kontroll på epidemien. Det fins foreløpig ingen kjent medisin eller vaksine mot Coronaviruset.