Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Januar: Uroen økte

Den første måneden etter pandemiåret 2020 startet bra, men markedene fikk nye koronabekymringer å tenke på mot slutten av januar. Mutasjoner av viruset fikk fotfeste over store deler av verden og vaksineproduksjonen møtte hindre. Optimismen og markedsoppturen fra slutten av 2020 ble byttet ut med større svingninger og mer usikkerhet.

SKAGENs aksjefond merket også den økte usikkerheten, men forvalterne trekker frem gode inntjeningsrapporter fra porteføljeselskapene som grunn til optimisme fremover.

SKAGEN Global

Det ble en sikk-sakkmåned for SKAGEN Global i januar. Ulike deler av de globale aksjemarkedene viste ulike styrker og svakheter i måneden. Fondet endte bak sin referanseindeks i januar og fortsatt ventes det at utbredelsen av Covid-vaksinen vil være avgjørende for hvordan markedene utvikler seg.  Den beste bidragsyteren var helsekonglomeratet Abbot Laboratories som leverte en imponerende kvartalsrapport. Også Microsoft er på listen over gode bidragsytere i måneden.

På den negative siden er det betalingsgiganten Visa som trakk mest ned. Selskapet har skarp motvind fra at folk reiser dramatisk mye mindre under pandemien. På lengre sikt regner forvalterne med at reisevirksomheten vil ta seg opp og vurderer dette som et godt kjøpstidspunkt.

Se månedsrapporten for SKAGEN Global

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedene så ut til å få en god start på året, men uroen fra de utviklede markedene forplantet seg videre. De store selskapene i porteføljen til SKAGEN Kon-Tiki fortsatte å levere gode resultater og fondet endte måneden på linje med indeks. LG Electronics var en av de beste bidragsyterne igjen etter at selskapet offentliggjorde nye planer for mobildivisjonen. Naspers og Tencent var også gode bidragsytere i måneden.

De største negative bidragsyterne var hovedsakelig råvareselskapene, som ble rammet av markedsuroen. Porteføljeteamet kjøpte seg opp i flere selskaper, blant annet China Mobile og den brasilianske tremasseprodusenten Suzano. De solgte seg ut av en rekke selskaper, som Micron og Lundin Mining.

Se månedsrapporten fra SKAGEN Kon-Tiki

SKAGEN Focus

Også fjorårets vinnerfond SKAGEN Focus merket markedsuroen i januar, og fondet havnet bak indeks. Tross uro i løpet av måneden mener forvalterne fortsatt at en rotasjon fra vekst- til verdiaksjer er på vei. I løpet av årets første måned reduserte forvalterne eksponeringen i selskaper som nærmer seg kursmålet. De solgte seg også ut av den amerikanske regionbanken Citizens Financial etter at aksjen hadde doblet seg i verdi siden i fjor. Fondets beste bidragsyter i januar var det amerikanske kommunikasjonsselskapet Avaya, etterfulgt av kanadiske Parex Resources.

De største negative bidragsyterne var råvareselskapene Roxgold og Ivanhoe Mines etter at begge leverte svært gode resultater i 2020. Forvalterne kjøpte seg inn i den japanske sementprodusenten Sumitomo Osaka Cement i løpet av januar.

Se månedsrapporten for SKAGEN Focus

SKAGEN m2

For eiendomsfondet SKAGEN m2 svingte det også mellom frykt og håp i januar, men fondet endte måneden bak indeks. 2020 var et vanskelig år for eiendomsselskaper og problemene er ikke over ennå.  Fondet fokuserer fortsatt på selskaper som på lang sikt kan dra nytte av globale megatrender. I januar var den beste bidragsyteren den østerrikske kontoroperatøren CA Immobilien, etter at majoritetseieren la inn bud på selskapet. Ytterligere en kontoroperatør, spanske Arima og det amerikanske datasenterselskapet Switch var blant de beste bidragsyterne.

Den største negative bidragsyteren i januar var japanske Keihanshin Building etter at et bud på selskapet ikke førte frem.

Se månedsrapporten for SKAGEN m2

SKAGEN Vekst

Også for det nordisk/globale aksjefondet SKAGEN Vekst ble januar en blandet måned. Svingningene i det generelle markedet preget flere av porteføljeselskapene, men ikke alle. Gjødselprodusenten Yara var månedens beste bidragsyter som dro nytte av høyere ureapriser. Koreanske Hyundai Motor var også en sterk bidragsyter til resultatet. Bonheur hadde en svak start på året på grunn av av cruisetrafikken nok må vente en stund til den kommer i gang igjen. IT og programvareselskapet TietoEvry kom inn i porteføljen i løpet av januar. Forvalterne mener selskapet kan utnytte synergiene fra den nylige sammenslåingen og bedre inntjeningen fremover. Også i SKAGEN Vekst ser de muligheter i sykliske bransjer som finans og råvarer fremover. 

Se månedsrapporten for SKAGEN Vekst

Børs

Jo mer alt forandrer seg, desto mer forblir alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

November 2024: Markedsreaksjoner etter USA-valget

November 2024 var en måned preget av betydelige politiske og økonomiske hendelser, med det ...

SKAGEN Global: Hvordan den nye amerikanske presidenten kan påvirke aksjemarkedene

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ...

Alexandra Morris: Hva betyr Trump 2.0 for investorer?

Donald Trumps klare seier og republikansk dominans fikk aksjemarkedene til å juble i USA, men ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up