Etter mange måneders opptur for globale aksjer ga slutten av oktober en oppbremsing. Frykten steg i takt med at antall koronasmittede økte kraftig. Vekstmarkedene styrte unna siden de i stor grad var skjermet for spekulasjonene rundt presidentvalget i USA. I de utviklede markedene trykket stadig flere på selg-knappen.
I oktober fikk vi ytterligere tegn på en langsom rotasjon vekk fra teknologigigantene og mer i retning av sykliske aksjer. De store gigantene ble handlet til svært høye multipler og tegnet seg til en rekordhøy konsentrasjonsrisiko i både den amerikanske og globale indeksen. Etter valget kan situasjonen endre seg med strengere regulering og økt mistro til både etisk kompass og vekstutsikter for 2021.
Tre av SKAGENs fond slo sine indekser i oktober, og endte måneden med svakt positiv eller svakt negativ avkastning.
SKAGEN Kon-Tiki
Oktober var mer skånsom mot vekstmarkedene enn de utviklede. I vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki ga måneden en moderat med positiv avkastning på 1,1 prosent mot 2,5 prosent for referanseindeksen.
Samsung Electronics og det sør-afrikanske internettselskapet Naspers ble månedens beste bidragsytere. Sistnevnte fikk medvind på børsen etter at selskapet presenterte en plan for tilbakekjøp av aksjer i tillegg til et godt resultat i det kinesiske holdingselskapet Tencent, som Naspers eier en betydelig andel av. Et annet av porteføljeselskapene, Afrikas ledende underholdningskonglomerat MultiChoice, hadde også en opptur etter at Canal+ kjøpte seg inn i selskapet.
Den landbaserte fiskeoppdretteren Atlantic Sapphire hadde en vanskelig måned, og forvalterne utnyttet kursfallet til å kjøpe mer i selskapet. Det var ingen dårlige nyheter som var årsak til tilbakegangen.
Fremgangen i MultiChoice var årsaken til at forvalterne solgte seg ut etter at kursmålet var nådd, og vel så det. Samme skjebne led Samsung SDI, batteridivisjonen av Samsung. Fondet solgte seg også ut av Bangkok Bank for å finne bedre muligheter andre steder.
I løpet av måneden kjøpte fondet seg inn i elektronikkprodusenten Hon Hai og datterselskapet Foxconn Industrial Internet, som en billig måte å få 5G-eksponering på, i tillegg til serverkapasitet og en ny generasjon iPhone. Verdens største produsent av svinekjøtt WH Group kom inn i porteføljen i løpet av måneden.
SKAGEN Focus
SKAGEN Focus leverte gode relative resultater siden koronakrisen inntraff i midten av mars. Denne utviklingen fortsatte i oktober, hvor det konsentrerte globalfondet slo indeksen og avsluttet måneden i 0. Ikke så imponerende, kanskje, men indeksen endte på -2,5 prosent.
Det kanadiske gruveselskapet Ivanhoe Mines ble fondets beste bidragsyter i måneden. Selskapet nærmer seg nå oppstart for det enorme Kamoa-Kakula prosjektet i Den demokratiske republikken Kongo. Også KB Finansial hadde en god måned etter at den undervurderte koreanske banken kunne fremvise et solid kvartalsregnskap.
I den andre enden trakk Hitachi Construction Machinery ned. Tilbakegangen skyldtes ubekreftede rykter om at maskinkonstruksjonsdivisjonen skal selges ut fra resten av Hitatchi-konsernet. I SKAGEN Focus mener forvalterteamet fortsatt at markedet undervurderer både antallet potensielle kjøpere samt prisen ved et eventuelt salg.
I oktober solgte SKAGEN ocus deler av beholdningen i det australske gruveselskapet OZ Minerals, og det amerikanske infrastrukturselskapet Eagle Materials, da begge selskaper nådde kursmålet. Fondet kjøpte seg ytterligere inn i den amerikanske supermarkedkjede Albertsons og det franske investeringsselskapet FFP.
SKAGEN m2
Eiendomsondet SKAGEN m2 avsluttet oktober litt foran sin referanseindeks med – 3,1 prosent mot indeksens -3,4.
Det var trange kår for børsnotert eiendom også i oktober etter at den andre bølgen av koronapandemien slo til. Markedet reagerte i tillegg på det amerikanske presidentvalget og nært forestående Brexit.
Fondets posisjon i japanske Keihanshin Building var månedens beste bidragsyter, tett fulgt av Hong Kong-baserte East Consortium. Den største negative bidragsyteren var Self Storage Group, uten at det er mulig å peke på en spesifikk nyhet som ligger bak nedgangen.
SKAGEN m2 kjøpte seg inn i et nytt selskap i måneden: Belgiske Aedifica er det største selskapet i Europa som fokuserer på å bygge helsebygninger. Det europeiske markedet er fragmentert og Aedifica er nå aktiv i seks land, og fortsetter å konsolidere. Med en aldrende befolkning forventes behovet i pleiehjemsektoren å dobles i Europa mot 2050, og det skaper potensial for vekst.
SKAGEN Vekst
Det nordisk/globale aksjefondet SKAGEN Vekst avsluttet oktober et godt stykke foran indeks. Begge leverte negativ avkastning i måneden, SKAGEN Vekst endte på -1,8 prosent mens indeksen endte på -3,2.
Det relativt gode resultatet skyldtes flere av fondets porteføljeselskaper. Den danske vindmølleprodusenten Vestas kjøpte seg fri fra et joint venture-partnerskap på offshoredelen. Nettopp denne vindkraftsektoren forventes å bli den viktigste vekstdriveren fremover. Markedet belønnet derfor Vestas for nå å få full kontroll over denne delen av virksomheten.
Det amerikanske forsikringsselskapet AIG offentliggjorde at de skiller ut livsforsikringene fra pensjonsdivisjonen. Det gjør selskapets struktur enklere og var dermed en av de beste bidragsyterne til SKAGEN Vekst i oktober.
På den andre siden tegner medisinkonsernet Novo Nordisk seg på den negative siden av skalaen. Selskapet er den største posten i porteføljen, og ble straffet fordi det nyeste produktet deres selges med betydelig rabatt.
SKAGEN Global
SKAGEN Global hadde en vanskelig måned i oktober, og endte et stykke bak sin referanseindeks, med en avkastning på -4,5 prosent mot indeksen -2,5.
Den beste bidragsyteren ble selskapet bak Google, Alphabet, som leverte en sterk kvartalsrapport. En annen amerikaner, fraktselskapet Old Dominion Freight Line bidro positivt i måneden.
På den negative siden finner vi Mastercard. En avgjørende faktor er at betalingsselskapet lider under at de lukrative handlene som vanligvis skjer på tvers av landegrensene har gått ned. Et annet viktig aspekt er sterkt redusert reiseaktivitet.
SKAGEN Global kjøpte seg inn i to nye selskaper i perioden: Det franske luksuskonsernet Hermès som er et solid 180 år gammelt familiedrevet selskap, som blant annet lager luksusvesker i 100.000-kronersklassen. I tillegg kjøpte forvalterne seg inn i Estèe Lauder, verdens største nisje-skjønnhetsmerke. Forvalterne ser gode muligheter i selskapets langsiktige strategi om å legge om til direkte salg til forbrukerne.
Fondet solgte seg ut av det internasjonale analyseselskapet RELX fordi selskapet har begrenset utsikt til organisk vekst. Det ble også farvel til det amerikanske naturgasselskapet Atmos Energy for å kunne bruke midlene til andre investeringer.
Se statusrapporter for alle fondene