Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

6 min lesing

Nedtelling til det amerikanske valget: Økonomien i fokus

Etter hvert som den amerikanske valgkampen går inn i sin siste fase med kandidatene relativt likt på meningsmålingene, ser det ut til at økonomien vil avgjøre vinneren. På det området velgerne sier betyr mest, særlig når det gjelder levekostnader, er valget tydelig. Donald Trump, som lover at "inflasjonen vil forsvinne fullstendig" hvis han blir valgt, planlegger å kutte skatter og offentlige utgifter sammen med aggressiv deregulering av næringslivet. På den andre siden har Kamala Harris lovet å øke skattene for de rike og store bedrifter for å finansiere et bredere sosialt sikkerhetsnett som en del av sin visjon om en "mulighetsøkonomi".

Uansett hvem som får nøklene til Det hvite hus, vil de overta en innenlandsøkonomi i rimelig god stand som sannsynligvis vil oppnå en myk landing ettersom inflasjonen har falt jevnt og trutt. Rentene forventes å synke fra 5 prosent til 3 prosent i løpet av de neste 12 månedene, og BNP er forventet å vokse både i år og neste år, ifølge konsensusestimater.

Mindre positivt for den nye presidenten er USAs statsgjeld, som er rundt 115 prosent av BNP og forventes å fortsette å øke, samt en svekket dollar. Forbrukertilliten har også falt nylig, drevet av avtagende lønnsvekst, økende arbeidsledighet og press på levekostnadene.

Trump blir av velgerne oppfattet som den tryggeste på økonomien, selv om hans forvirrede handelspolitikk for å takle høyere innenlandske priser sannsynligvis har hjulpet Harris med å redusere denne fordelen i nyere meningsmålinger. Han erklærte nylig toll for å være "det vakreste ordet i ordboken" og har truet med importavgifter på opptil 100 prosent hvis han blir gjenvalgt. Økonomisk teori tilsier at dette vil øke snarere enn redusere prisene, og de fleste eksperter mener også at Trumps bredere agenda, som inkluderer deportering av millioner av migrantarbeidere og økt involvering i Federal Reserves rentebeslutninger, sannsynligvis vil være inflasjonsdrivende.

Mens Harris har kritisert Trumps tollplaner, virker det usannsynlig at hun vil gjøre endringer i skattene på kinesisk import som han først innførte og som ble tilpasset av den nåværende administrasjonen. Trump, derimot, har lovet en generell tollsats på 60 prosent på alle varer fra Kina og en langt mer konfronterende holdning til eksisterende handelspartnere. "Under min ledelse skal vi ta andre lands jobber," truet han nylig, og nevnte Tyskland og Sør-Korea som mål.

Hva betyr det for aksjemarkedet?

Så, hva betyr dette for aksjemarkedene, og vil avkastningen sannsynligvis variere under de to kandidatene?

Under Trumps første periode i embetet var det amerikanske aksjemarkedet en av hans favorittindikatorer for landets (og hans egen) prestasjon. S&P 500-indeksen steg 63 prosent under hans administrasjon, en fireårsperiode som inkluderte det bratte fallet under COVID-19 i 2020, tilsvarende avkastningen siden Joe Biden tok over i 2021.

En vesentlig forskjell denne gangen er verdsettelsen, med amerikanske aksjer priset til 22 ganger forventet inntjening, sammenlignet med 17 ganger i 2017 da Trump først ble innsatt. Data siden 1988 viser at påfølgende 10-års avkastning fra dagens høyere multipler har vært gjennomsnittlig rundt 3 prosent årlig, mot 8 prosent ved det billigere utgangspunktet, noe som tyder på at Trump kanskje må finne en annen målestokk for nasjonens helse hvis han vinner.

imageupif.png

På kort sikt har aksjer historisk sett hatt en tendens til å holde seg rolige mellom valgdagen og årsskiftet. S&P 500-indeksen er for tiden på et rekordhøyt nivå etter å ha steget 22 prosent i år, en lignende avkastning ved utgangen av desember ville markere et andre år på rad med over 20 prosent avkastning. Før vi spretter champagnekorkene, er det verdt å huske at sist gang vi hadde to år på rad med over 20 prosent avkastning (1995–1998), ble det etterfulgt av et 50 prosent fall da dotcom-boblen sprakk, og det tok ytterligere fem år å nå en ny topp.

image69d6k.png

Vinnere og tapere

I dag utgjør de syv største teknologiselskapene nesten en tredjedel av det amerikanske markedets totale verdi, mye mer enn deres 20 prosent andel på toppen av dotcom-boblen. Selv om deres bidrag til inntjeningen også er mye større (21 prosent mot 8 prosent), øker dette risikoen for markedsnedgang for den neste presidenten hvis resultatene skuffer. Howard Lutnick, medleder av Trumps overgangsteam, sa nylig at teknologiselskaper som Apple og Tesla bør forvente å betale mer skatt hvis hans sjef blir valgt, noe som sammen med en mulig handelskrig med Kina vil påvirke inntjeningen negativt.

Blant de potensielle vinnerne av Trumps deregulering kan være energi- og finanssektoren, to sektorer som også har en tendens til å overprestere i inflasjonsperioder. Mens olje- og gasselskaper vil kunne vokse under Trump, vil energipolitikken under Harris sannsynligvis være mer restriktiv for fossilt brensel og gunstig for områder som fornybar energi, grønn teknologi og elbiler, som er øremerket for store investeringer under Inflasjonsreduksjonsloven (IRA) som hun støttet. Den ekstra energien som kreves for å drive kunstig intelligens vil uunngåelig skape økt miljøpress for den som vinner, inkludert utvidelsen av USAs bruk av kull.

Andre som sannsynligvis vil dra nytte av en Trump-seier, er forsvarsaksjer og innenlandske bilprodusenter. Legemiddelselskaper kan også klare seg bedre ved å unngå reformer i helsevesenet under en Harris-administrasjon og presset for å kutte legemiddelpriser. Infrastruktur, derimot, vil sannsynligvis bli styrket av økte offentlige utgifter under demokratene.

Valgresultatet kan ha størst innvirkning utenfor USA. Sammen med Kina, hvor noen anslag tyder på at tollsatser kan halvere den årlige vekstraten, vil Trumps politikk for å tvinge selskaper tilbake til amerikansk jord skade Mexico, som har dratt nytte av "near-shoring"-trenden, samt "friend-shoring"-nasjoner som Vietnam og Korea. Det er kanskje ikke overraskende at fremvoksende markeder historisk sett har klart seg bedre under en demokratisk president og sannsynligvis vil gjøre det igjen.

For å oppsummere er det amerikanske valget en av de mest betydningsfulle hendelsene for globale finansmarkeder. I skrivende stund ser det ut som et jevnt løp, og det er spesielt vanskelig å vurdere de sannsynlige politiske vinnerne og taperne (og ytterligere komplisert av landets tokammersystem). Vi vil følge nøye med på resultatet for å se hvilken konkret innvirkning det får på våre investeringer og bruke markedsvolatilitet til fordel for våre fond.

Det er viktig å huske at vi investerer langsiktig, ofte over perioder som strekker seg utover politiske og økonomiske sykluser, og prøver å filtrere bort kortsiktig politisk støy, som sannsynligvis vil være betydelig i løpet av de neste ukene, uavhengig av hvem som ender opp i Det ovale kontor.

Børs

Alexandra Morris: Er aksjemarkedene på vei tilbake til normalen?

I tredje kvartal opplevde vi en bred oppgang i aksjemarkedet, i tillegg var det flere faktorer som ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Tredje kvartal: Markedsoppgang og smarte investeringer

Økte spenninger i Midtøsten, resesjonsfrykt og fortsatt inflasjon til tross: September ga tredje ...

SKAGEN Focus: Lysere utsikter for små og mellomstore selskaper?

Lavere priser og et forbedret økonomisk klima kan gi mindre selskaper bedre avkastningsmuligheter.

August: Stabilitet i fortsatt usikkerhet

August ble en måned preget av volatilitet og økonomisk usikkerhet i de globale markedene. Våre fond ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up