Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Pilene snudde ned, men ikke for vekstmarkedene

Etter en sommer med litt lettere takter, snudde de globale aksjemarkedene i august. Stigende renter, lavere vekst og økende krisestemning etter sentralbankenes signaler preget markedene. For ikke å snakke om europeiske energipriser som skjøt ytterligere i været og økte geopolitiske spenninger mellom USA og Kina som også påvirket stemningen i markedene. Noe tyder på at den økonomiske oppbremsingen allerede er priset inn i verdsettelsene, hvert fall når det gjelder råvarer og industrivarer. De har allerede nådd et nivå som avspeiler investorenes økte frykt for at krisen venter rundt neste hjørne.

Tross fallende råvarepriser og en kraftig valutakursøkning for amerikanske dollar, klarte vekstmarkedene å holde koken, og ligger nå foran de utviklede markedene hittil i år. Dermed ble vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki det eneste fondet med positiv avkastning i måneden.

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki leverte 2 prosent avkastning i august, bak referanseindeksens 3,1 prosent. På fem års horisont har fondet gitt 2,7 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot indeksen som har gitt 5,5 prosent i samme periode.

De beste bidragsyterne i måneden var de brasilianske dagligvarekjedene GPA og Assai, som begge har klart seg bra til tross for økende inflasjon. Også det kinesiske oljeselskapet CNOOC presterte i tråd med forventningene og økte det ekstraordinære utbyttet med 130 prosent.

På den andre siden opplever Samsung Electronics prispress fordi kundene slanker lagrene sine. Til tross for gode resultater i andre kvartal hadde det indonesiske mediekonglomeratet MNCN likevel lavere vekst enn forventet, på grunn av økte programkostnader. Og til slutt hadde den landbaserte lakseoppdretteren Atlantic Sapphire et røft kvartal, men har nå skaffet tilstrekkelig kapital til å fortsette ekspansjonen.

SKAGEN Kon-Tiki gikk ikke inn i noen nye selskaper i måneden, men solgte seg ut av fondets lille posisjon i China Shineway, som produserer tradisjonell kinesisk medisin.

Les mer om SKAGEN Kon-Tiki i månedsrapporten.

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 gjorde det litt bedre enn referanseindeksen i måneden, selv om fondet falt tilbake 2,8 prosent, mot indeksen -3,1 prosent. På fem års horisont har SKAGEN m2 gitt 7,0 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning mens indeksen har gitt 4,6 prosent i samme periode.

Det er store rabatter på globale eiendomsaksjer nå, men det er store forskjeller mellom regioner og sektorer. Månedens beste bidragsyter var den brasilianske logistikkoperatøren LOG, som leverte et godt kvartalsresultat. ESR Group bygger og administrerer blant annet lagre og distribusjonssentere i Asia og klarte seg også godt. Self Storage Group kunne rapportere om overraskende høyt belegg og viser dermed motstandsdyktighet i en turbulent tid.

Det største negative bidraget var det amerikanske UMH som stod for. Selskapet produserer og administrerer ferdighus, og ble negativt påvirket av at omsetningen av nye boliger falt.

Les mer om SKAGEN m2 i månedsrapporten.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus investerer i stor grad i små- og mellomstore selskaper, og falt 1,9 prosent tilbake i august, mot indeksen som gikk 1,1 prosent tilbake. De siste fem årene har fondet gitt 8,7 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning mens indeksen har gitt 12,2 prosent.

Det beste bidraget kom fra den franske spillprodusenten Ubisoft, som blant annet står bak den populære Assasin's Creed-serien, og som har annonsert en rekke nye, lovende utgivelser. China Communications Construction Group driver med konstruksjon og drift av infrastruktur bidro også godt.

I motsatt ende ble månedens dårligste bidragsyter sølvgruveselskapet Fortuna Silver, som ble rammet av fallende gull- og sølvpriser. I samme kategori finner vi den koreanske lavpriskjeden E-Mart. Sistnevnte sliter med større investeringskostnader som skygger for selskapets grunnleggende lønnsomhet.

I perioden kjøpte SKAGEN Focus seg inn i det amerikanske nettsikkerhetsselskapet NortonLifeLock, som handles med en fin rabatt. Motsatt solgte fondet seg helt ut av Graftech, som produserer elektroder av grafitt. Forsikringsselskapet Lincoln National forsvant også ut av porteføljen, fordi aksjen ikke utviklet seg som forventet.

Les mer om SKAGEN Focus i månedsrapporten.

SKAGEN Global

Det globale aksjefondet SKAGEN Global havnet et stykke bak sin referanseindeks, og begge leverte negativ avkastning i august. Fondet endte måneden på -3,4 prosent mot indeksen -1,1 prosent. De siste fem årene har SKAGEN Global gitt 12,4 prosent i årlig gjennomsnittlig avkastning og indeksen har gitt 12,2 prosent i samme periode.

Den beste prestasjonen i måneden stod det amerikanske søppelhåndteringsselskapet Waste Management for. Selskapet viser defensive takter og har fremlagt en optimistisk kvartalsrapport som hinter om mulige prisøkninger.

På den andre siden av skalaen finner vi danske DSV. Logistikkselskapet falt i takt med markedet uten at det kan kobles til noen selskapsspesifikke hendelser. Forvalterne vil redegjøre for nye posisjoner ved kvartalets slutt.

Les mer om SKAGEN Global i månedsrapporten.

SKAGEN Vekst

Det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst falt tilbake i august, men ikke så mye som referanseindeksen. Fondet endte måneden på -2,2 prosent, mens indeksen endte på -3,2 prosent. Siste fem år har SKAGEN Vekst gitt 9,4 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning sammenlignet med  10,6 prosent for indeksen.

Det var det finske skogbruksselskapet UPM som var blant fondets beste bidragsytere, en fremgang som i stor grad skyldes at markedet nå endelig anerkjenner selskapets attraktive posisjon. De produserer ulike typer brennstoff i et svært krevende energimiljø.

Danske Novo Nordisk var blant de dårligste bidragsyterne, hvor aksjen led under at relanseringen av et legemiddels som brukes i behandlingen av fedme, ble utsatt igjen.

Etter å ha solgt en rekke teknologiselskaper tidligere gikk SKAGEN Vekst inn i Alphabet – selskapet bak Google. Forvalterne mener at prisingen nå er på et fornuftig nivå, med økningen i nettopp Googles søkeaktivitet, og en mer fremoverlent holdning til tilbakekjøp.

Les mer om SKAGEN Vekst i månedsrapporten.

Børs

Alexandra Morris: Hva betyr Trump 2.0 for investorer?

Donald Trumps klare seier og republikansk dominans fikk aksjemarkedene til å juble i USA, men ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Oktober: Et avventende marked

I oktober svingte de globale aksje- og obligasjonsmarkedene en del. Investorene ventet på ...

Nedtelling til det amerikanske valget: Økonomien i fokus

Hva er det viktigste for amerikanske velgere i presidentvalget 5. november, og hvordan er utsiktene ...

Alexandra Morris: Er aksjemarkedene på vei tilbake til normalen?

I tredje kvartal opplevde vi en bred oppgang i aksjemarkedet, i tillegg var det flere faktorer som ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up