- Det koreanske elektronikkselskapet har vært en del av SKAGENs portefølje siden 1997.
- Selskapet har generert 14,5 milliarder NOK over 26 år for kundene på tvers av tre fond.
- Vårt engasjement har ført til styrket ledelse i 2020.
I 30 år har en av hjørnesteinene i SKAGENs investeringsfilosofi vært vårt langsiktige perspektiv. Til tross for at gjennomsnittlig eierskapsperiode blant forvaltere i bransjen har falt til seks måneder, holder vi selskapene i porteføljen i gjennomsnitt 2-3 år. Mange av "våre" selskaper har levert avkastning over enda lengre perioder, men ingen slår likevel Samsung Electronics.
Samsung ble en del av vår portefølje da vårt globale aksjefond, SKAGEN Global, ble lansert i 1997, og har vært en del av porteføljen siden den gang. Selskapet har også vært en kjerneandel i både SKAGEN Vekst og SKAGEN Kon-Tiki gjennom årene. I tillegg til tålmodighet er det å dele ideer på tvers av fondene en viktig del av vår investeringsstrategi.
I løpet av de 26 årene vi har investert i Samsung, har selskapets aksjekurs økt med over 1 300 prosent, noe som har gitt milliarder av kroner til våre kunder. Investorene i SKAGEN Global har fått 6,3 milliarder NOK i avkastning siden 1997, i SKAGEN Vekst, som investerte i Samsung året etter, har investorene mottatt totalt 1,5 milliarder NOK, og investorene i SKAGEN Kon-Tiki har fått totalt 6,7 milliarder NOK i avkastning siden Samsung ble en del av porteføljen, helt fra fondets oppstart i 2002 (1).
Samsung har de siste fem årene utbetalt mellom 18 prosent og 78 prosent av fortjenesten som utbytte, penger som reinvesteres i fondene til fordel for investorene (2). I tillegg til den fantastiske avkastningen, har vår rolle som langsiktig aksjeeier også gjort det mulig for oss å engasjere oss i en rekke viktige utfordringer i selskapet. I 2018 engasjerte vi oss i det som ble en toårig ESG-dialog med Samsung. Denne dialogen resulterte i at selskapet forbedret seg på flere viktige områder, inkludert retningslinjer for familieoverdragelse og forholdet til fagforeninger.
Fredrik Bjelland, ledende porteføljeforvalter i SKAGEN Kon-Tiki, uttrykte posisjonen i 2020 på følgende måte:
- Som langsiktige investorer i Samsung har vi sett en positiv utvikling i måten ledelsen har engasjert seg med ulike interessenter når det gjelder ulike ESG-utfordringer. Ved å lytte til minoritetsaksjeeiere og gjennomføre troverdige forbedringer av rutiner, retningslinjer og andre ledelsesmekanismer, mener vi at selskapet er godt posisjonert til å levere betydelig verdi til sine interessenter.
Together for tomorrow
Samsungs slagord, "Together for tomorrow", fanger godt opp hvordan selskapet har både visjon og evne til kontinuerlig innovasjon over flere tiår fremover. Selskapet ble grunnlagt i 1969, og på 70-tallet ble de kjent for forbrukerelektronikk. Siden den gang har de vokst til å bli en global leder innen TV og smarttelefoner, med markedsandeler på henholdsvis 30 prosent og 22 prosent.
Fredrik Bjelland forklarer at Samsung tidlig forsto viktigheten av å erobre markeder, også internasjonalt:
-I 1997 opplevde Sør-Korea økonomiske utfordringer - høye renter og lav vekst - noe som førte til at Den internasjonale valutafond (IMF) måtte bistå dem. Heldigvis var Samsung allerede en global virksomhet på dette tidspunktet, så størsteparten av salget kom fra eksport og deres ni utenlandske forsknings- og utviklingssentre.
I dag kommer 90 prosent av inntektene fra eksport, og selskapet har vokst betydelig både når det gjelder omsetning, fortjeneste, aktiva og forskningsmidler.
Samsung har oppnådd dette ved å utvide sin produktportefølje, slik at den nå strekker seg utover det opprinnelige fokuset på hjemmeelektronikk. Dette inkluderer områder som minnebrikker, programvareutvikling, fusjoner og oppkjøp, samt strategiske partnerskap. Mye av denne utviklingen fant sted under Lee Kun-hee, som spilte en sentral rolle i å forme deres strategi og sikre fokus på kvalitet før han trakk seg tilbake i 2014.
Fokus på bærekraft har også spilt en viktig rolle, forklarer Bjelland:
- Samsung har forpliktet seg til å bruke bærekraftig energi og redusere utslippene sine, men betydningen av deres produkter i den grønne omstillingen blir ofte oversett. For eksempel produserer de solcellepaneler, batterier, komponenter til elbiler og LED-lys, som alle må brukes i stor skala for å sikre ren energi.
Den viktige halvlederen
En av nøkkelfaktorene bak Samsungs vekst har vært produksjonen av halvledere. Med en markedsandel på rundt 40 prosent når det gjelder omsetning, er Samsung verdens største produsent av minnebrikker til smarttelefoner, datamaskiner og servere. De hjelper også andre virksomheter med å bygge opp sin produksjonskapasitet.
Halvledere har ikke bare vært en sentral del av Samsungs historiske suksess, mener Fredrik Bjelland. Selskapets posisjon innen halvlederproduksjon lover også godt for Samsungs fremtid:
- Virksomhetens kompromissløse tilnærming til innovasjon og produksjonsevner har gjort at de kan dominere et krevende og konkurransedyktig marked. Deres dedikasjon til omstillingen og deres visjon betyr at Samsung er godt rustet til å forme fremtidens teknologiske landskap - også fremover.
---
Alle tall er fra 31. desember 2022, med mindre annet er oppgitt.
1: SKAGEN, fra 15. juni 2023. Avkastningen inkluderer fond som speiler denne. NOK/Euro-kursen er fra 20. juni 2023.
2: Samsung, 2018-2022.