Markedene hadde i forkant av avstemmingen priset inn at Storbritannia ville stemme for å forbli medlem i EU. Derfor har FTSE 100, som består av de 100 største selskapene på London-børsen, falt 6,4 prosent i morgentimene i dag. Til sammenligning har den tyske Dax-indeksen, som består av de 30 største selskapene på Frankfurt-børsen, falt med 7,9 prosent.
- Resultatet var slett ikke som ventet på forhånd. Det er helt tydelig av markedsreaksjonene, sier porteføljeforvalter og trader i SKAGEN Global Chris Tommy Simonsen. Markedene er nå enda mer nervøse enn de i utgangspunktet var før avstemmingen, legger han til.
Det er ikke bare i aksjemarkedet at det uventede valgresultatet skaper bevegelser. Også i obligasjonsmarkedet får en nå merke usikkerheten.
Den britiske 10-årige statsrenten har i dag falt 34 basis punkter til 1 prosent. Til sammenligning har den tyske 10-årige statsrenten falt 20 basispunkter til -0,1 prosent. I valutamarkedet har de fleste valuta tapt terreng mot for eksempel amerikanske dollar. Det britiske pundet er ned 8,1 prosent, mens euro er ned 2,8 prosent. Også den norske krona faller mot amerikanske dollar og er ned 3,8 prosent i morgentimene.
Grafen viser hvordan markedene har reagert på nyheten om at Storbritannia forlater EU. Gull har styrket seg, mens aksjeindekser og valuta har falt.
Smitteeffekt
Mange investorer søker nå tilflukt i det som ansees å være sikre investeringer i frykt for hvilke smitteeffekter det britiske valgresultatet vil gi. Et stort usikkerhetsmoment er hvordan et ja til Brexit vil smitte over til andre land i unionen. Hvis politikere i andre land begynner å snakke om det samme kan det så tvil om fremtiden til unionen.
- Dette er noe av det som bekymrer meg mest. Finansmarkedene liker ikke usikkerhet. Sentralbankene vil nå jobbe hardt for å stabilisere markedene, sier porteføljeforvalter Jane Tvedt.
Begrenset direkte eksponering
Bevegelsene i aksje- og obligasjonsmarkedene er forventet å gi noe effekt på SKAGENs fond, men i utgangspunktet var den direkte eksponeringen mot Storbritannia begrenset ved utgangen av gårsdagen.
Aksjefondet SKAGEN Global hadde før avstemmingen den høyeste eksponering med en vektingen på 7,3 prosent. I SKAGEN m2 var vekten 3,1 prosent, men i SKAGEN Focus var 2 prosent. SKAGEN Kon-Tiki hadde 0.7 prosent i netto eksponering mot Storbritannia, mens SKAGEN Vekst hadde ingen direkte eksponering.
Legger en til eksponeringen mot resten av Europa øker tallene.
SKAGEN Global hadde per 23. juni totalt 17 prosent av midlene investert i euro-land. SKAGEN m2 har til sammenligning 22 prosent i euro-området, mens for SKAGEN Focus var det tilsvarende tallet 20 prosent. SKAGEN Kon-Tiki har så lite som 0,8 prosent av investeringene i euro-området.
I obligasjonsfondene SKAGEN Avkastning og SKAGEN Tellus har det heller ikke vært noen direkte eksponering mot Storbritannia, men de har hatt totalt 16 prosent og 33 prosent av midlene investert i euro-området.
- Bevegelsene i dag er selvsagt av betydelig størrelse. Men, selv om markedene i det korte løp kan være drevet av følelser vil det i det lange løp være fundamentale faktorer som økonomisk vekst og kapitalavkastning som gjelder, sier Leif Ola Rød, som er både administrerende direktør og investeringsdirektør i SKAGEN Fondene.