Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Unngå investorfella

28. juli 2017

Utviklingen i starten av 2016 satte en støkk i finansmarkedene, og endret på få dager sentimentet diametralt. Fra å diskutere hvor mye rentene skulle settes opp i USA og hvor høy den økonomiske veksten ville bli, dreide diskusjonen seg plutselig om en mulig resesjon. Dette på tross av at det var få tegn til at en resesjon faktisk var i emning.

I midten av februar snudde børsene igjen, mye drevet av at fundamentale forhold ikke støttet det svært negative sentimentet som hadde festet seg. Og siden da har globale aksjeinvestorer også fått svært god avkastning. Men på grunn av de opplevde dårlige utsiktene var det mange investorer som kastet kortene i begynnelsen av februar.

Tapsaversjon

Det er vanskelig å ikke la seg påvirke av støyen som fra tid til annen kommer fra finansmarkedene, og det er rett og slett menneskelig å kjenne ubehag når markedene faller. Innenfor økonomifaget snakker vi om såkalt tapsaversjon. Dette innebærer at smerten jeg føler ved å tape 100 kroner er mye større enn gleden jeg opplever ved å få 100 kroner ekstra. Jeg har med andre ord en aversjon mot å tape penger – oppsiden vekter mindre enn nedsiden.

I tillegg har mennesker en tendens til å forlenge trender. Etter en periode med sterk børsoppgang har vi en tendens til å tenke at neste periode også vil gi oss positiv avkastning. Og det er motsatt etter perioder med negativ avkastning.

Det er kombinasjonen av tapsaversjon og «evnen» til å forlenge trender som gjør at mange kaster kortene i fallende markeder. Utfordringen med dette er at du ikke får glede av den påfølgende oppgangsperioden.

Tenk positivt

«Det er i motbakke det går oppover» er gjerne en klisje, men evnen til å tenke nettopp dette har vist seg svært viktig for å kunne oppnå gode resultater over tid. Grafen nedenfor viser noen eksempler på dette:

  • I slutten av 2008 og begynnelsen av 2009 var det lett å tenke at børsene skulle fortsette å falle. Men da det så snudde, fikk investorer svært god avkastning.
  • Tilsvarende i 2011. Gjeldskrisen i Europa gjorde aksjer upopulære, og usikkerheten økte. Igjen viste dette seg å være et svært godt tidspunkt å investere på.
  • Februar 2016. Sentimentet var på kort tid blitt veldig surt. Men plutselig fikk vi noen gode uker som nesten kompenserte for det tapte i løpet av året.

Noe av det viktigste innen investeringer er derfor å forsøke å fri investeringsbeslutningen fra egne følelser. Dette for å sikre at en ikke investerer medstrøms, men heller søker å utnytte disse markedsfallene.

Lag en plan

Et av de beste tipsene er å ha en tydelig plan. En plan som gjerne er skrevet i gode tider, og som beskriver hva du skal gjøre når markedet faller. For fallende markeder vil komme. Om du har tenkt igjennom dine handlinger i forkant vil du være mer bevisst neste gang markedene tar en uventet handling, og sannsynligheten øker for at du da tar et valg som er mer i tråd med din langsiktige investeringsplan.

Spørsmål som er fornuftige å tenke igjennom:

  • Hvor lenge skal jeg spare?
  • Hvor mye svingninger tåler jeg?
  • Hva gjør jeg når markedene faller?

De fleste som har en lang investeringshorisont vil tenke at det egentlig ikke betyr så mye om porteføljen svinger i verdi. Men tapsaversjonen kan likevel fort snike seg inn i underbevisstheten om svingningene blir større enn forventet. Det er derfor viktig at porteføljen er bygget slik at den står i stil med dine forventninger. Risikoen i porteføljen kan håndteres ved å kombinere ulike fondstyper, f.eks. bygge en portefølje bestående av aksje- og rentefond.

Trenger du hjelp til å sette opp en plan eller en portefølje som står til din risikovillighet, har SKAGEN mange flinke rådgivere. Ta kontakt med oss.



Vi beklager den dårlige lydkvaliteten på deler av denne videoen.

Skrevet av Stein Svalestad

Les også

Hvordan forholder jeg meg til uro i markedet?

Markedet faller - hva gjør jeg?

Hva er en portefølje?

Spare i aksjefond? styr unna disse spørsmålene

< Tilbake til bloggen

Investering

Hvordan kan du også få fantasiavkastning?

Det korte svaret er at det får du mest sannsynlig ikke. Vi gir deg fem tips til god avkastning over ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Investering

Fikk hjelp av Fondsguiden

Mari Nymoen hjelper andre å komme i form. Med sparekalkulatoren Fondsguiden fikk hun selv hjelp til ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up