Fra juni 2014 og fram til det begynte å falle den 12. Juni 2015 hadde hovedindeksen for Shanghai-børsen steget med svimlende 150 prosent målt i lokal valuta. I norske kroner var oppgangen på hele 225 prosent. Det vil si at for hver hundre kroner du hadde investert ville du ett år senere hatt 250 og 325 kroner, respektivt.
Det var mange som lot seg shanghaie på vei opp, men noen ganger er det greit med sunn fornuft slik at en kan holde en edruelig avstand til både oppturen og nedturen. Etter 12. juni falt det kinesiske markedet med rundt en tredjedel, målt i lokal valuta, og veien videre er usikker selv om det har kommet litt opp igjen.
Vi har ikke hatt noen aksjer notert i Kina, men har hatt litt eksponering mot landet gjennom Hong Kong-noterte selskaper. Uansett så skaper slike fall muligheter, noe som kommentarer fra Kristoffer Stensrud på våre hjemmesider også påpeker.
Gresk salat
Selv om utviklingen i Kina ikke har direkte påvirket oss, har den hatt litt ringvirkninger på resten av verden som følger med argusøyne utviklingen. Det har også de mange rundene med gjeldsforhandlinger mellom långiverne og demokratiets vugge Hellas.
Situasjonen rundt utviklingen for Hellas – om de får til gjeldssletting og forblir i eurosonen – var uavklart og slikt skaper usikkerhet. Det er noe investorene på verdens rente-, aksje- og valutamarkeder ikke liker spesielt godt og gir svingninger.
Svingningene har i sin tur påvirket fondene. Alle våre aksjefond, på lik linje med de aller fleste aksjemarkedene i verden, falt i juni. Du kan lese mer om utviklingen i de ulike fondene i våre statusrapporter.