- Markedsuroen fortsatte forrige uke og sendte S&P500 og Oslo Børs ned hhv. 15 prosent og 0,9 prosent. Denne uken startet med at Oslo Børs falt 4 prosent fra start.
- Markedene var mer positive på fredag. Kredittpåslagene gikk noe inn og valutaene steg mot såkalte trygge valutaer (men ikke den norske kronen som falt senere på dagen)
- Oljeprisen er ned 62 prosent hittil i år, og er nå på sitt laveste nivå siden 2003. Dette skyldes delvis kollapsen i NOK, som er rekordlav mot dollar.
- Presset på norskekronen fortsetter, til tross for at Norges Bank kunngjorde at de vil gripe inn i markedet og kjøpe kroner når det trengs.
- Likviditeten i det norske pengemarkedet ble noe bedre fredag på grunn av tiltak fra Norges Bank og håp om at Statens Obligasjonsfond snart vil være operative i markedet.
- Kredittpåslaget på norske bankpapirer gikk ned med mellom 20-40 bps.
- Den meksikanske sentralbanken kuttet overraskende renten med 50 bps.
- I løpet av bare noen måneder har COVID-19 sendt verdens markeder i fritt fall, og mange land stenger grenser og byer.
- I den amerikanske kongressen klarte ikke demokrater og republikanere å bli enige om hvordan pengene i den utvidete hjelpepakken skal fordeles. De er enige om å doble beløpet som ble offentliggjort forrige uke til 2 billioner dollar, 10 prosent av BNP. Store amerikanske selskaper har i snitt penger til 7 måneders drift, så det forventes at de vil klare seg gjennom krisen. Dette er ikke nødvendigvis tilfelle for mindre bedrifter. Uenigheten i Kongressen handler nå om hvordan de kan sikre at pengene går til de som trenger dem.
- Alle ser ut til å være enige at verden er på vei inn i en resesjon, og hovedscenarioet er at den vil bli dyp (men kortvarig), og at volatiliteten og usikkerheten vil fortsette til vi ser en positiv utvikling i antall døde av koronaviruset. Bærekraftige selskaper vil overleve, men ikke alle selskaper generelt.
- Fallet i aktiviteten i Kina i februar var det største siden kulturrevolusjonen. I Norge steg arbeidsledigheten fra 2,3 til 5,3 prosent på en uke. USAs finansminister Steve Mnuchin forventer at arbeidsledigheten vil øke 20 prosent i USA dersom man ikke setter inn tiltak, opp fra 3,5 prosent i februar.
Oppsummering for Fondene
- Ingen store endringer
- Brukte oppturen i markedene forrige uke til å justere posisjoner.
PS: Som langsiktige investorer har vi opplevd både opp- og nedturer i markedene mange ganger. Markedene har alltid steget etterpå, så tålmodighet er avgjørende. Har du spørsmål til investeringene dine ta kontakt med rådgiveren din.
Snakk med oss
Vi er her for å hjelpe deg med de spørsmålene du måtte ha. Ta kontakt med oss på:
- Telefon: 51 80 39 00
- E-post: kundeservice@skagenfondene.no
- Chat: Chat med en rådgiver