Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Ukentlig oppdatering: Veien til virkelig bedring

I artikkelen Veien tilbake for aksjemarkedet så vi hvordan tidligere kriser kan hjelpe oss å forstå hvor fort aksjemarkedet kan hente seg inn etter koronaviruset, og hvordan vi tror fondene våre vil prestere så snart stemningen er snudd. Det er umulig for oss å forutse når aksjemarkedet vil treffe bunnen. Vår viktigste jobb er å sikre porteføljene og forberede oss på oppgangen. En god militærstrateg vil alltid planlegge for ulike scenarier for å begrense overraskelseselementet fra fienden. Motstanderen vår nå er koronaviruset, og nedenfor diskuterer vi tre mulige scenarier og de forskjellige formene en bærekraftig innhenting av aksjemarkedet kan ha.

Jakten på forutsigbarhet

Når vil familie, venner og jeg selv være trygge? Når kan vi dra tilbake på jobb? Når kan vi gå ut med venner, på konserter? Hvordan går det med sparepengene mine? Det er mange spørsmål og få gode svar. Men i jakten på forutsigbarhet kan vi sette en kurs:

  • Over tid lærer vi mer om viruset og om fordeler og ulemper i ulike måter å bekjempe det på. Vi vil være bedre forberedt på å stå imot nye bølger etter hvert som den første som skyller over oss nå trekker seg tilbake.
  • Jo mer vi lærer jo mer kan vi ta kontrollen og samfunnet vil sakte begynne å fungere igjen. Vi vil få en slags normalitet tilbake, selv om det trolig vil være lenge til vi er tilbake der vi var før krisen.
  • Vaksiner og medisiner vil bli godkjent for bruk, og når det skjer kan vi igjen være sammen, selv om vi nå har en høyere bevissthet om hvilke usynlige fiender som kan true oss i fremtiden.

Porteføljeendringer i korreksjonen

Vår strategi er at porteføljene våre skal tåle all slags vær. I tider med korreksjon kan vi sikre porteføljene ved å justere eller selge poster som er mer sårbare for svingninger. Du kan lese mer om hvordan porteføljeforvalterne har justert porteføljene i deres kvartalsrapporter.

I tillegg til å sikre porteføljene er det viktig å ha en sunn balanse av selskaper som er mer motstandsdyktige i en resesjon (for eksempel telekom, forbruksvarer og nyttetjenester) og de som vil gjøre det godt når markedene en gang henter seg inn (for eksempel råvarer, industri og finans).

Vi mener at detaljerte analyser er en viktig rettesnor til å investere i et utvalg sterke selskaper, fremfor å investere i alle selskaper i en indeks. Som en aktiv forvalter kan vi unngå mange fallgruver, særlig i tider med større svingninger og i en periode hvor flere selskaper står i fare for å gå konkurs.

For å kunne følge utviklingen i korreksjonen har vi utviklet flere scenarier som kan hjelpe oss å navigere de kommende månedene. Dette gjør det mulig for oss å planlegge for ulike utfall. Vi oppdaterer biblioteket over mulige investeringscase jevnlig. Der finner vi selskaper vi har analysert grundig og kjenner godt, vi har investert i mange av dem tidligere. Planene er klare og vi vil sette dem ut i live når tiden er inne. Vi vet at ingen av disse scenariene vil utspille seg nøyaktig slik vi beskriver under, men de fungerer som anker og hjelper oss å være disiplinerte og holde stø kurs.

Tre scenarier for en reell innhenting

  1. Viruset vil være under kontroll innen sommeren og vi ser en gradvis retur til normale tilstander. Aksjemarkedet vil fortsette å stige, og innhentingen vil være V-formet.
  2. Viruset vil være under kontroll innen sommeren, men en ny bølge treffer oss på høsten. Aksjemarkedet korrigerer ned igjen og innhentingen kan bli W-formet.
  3. Vi får ikke se en vedvarende innhenting før vi får en vaksine som fungerer, muligens første halvdel av 2021. Nedturen forlenges og en alvorlig resesjon gjør innhentingen mer U-formet.

Aksjer vil normalt snu til en mer varig innhenting mellom 6 og 8 måneder før vi ser positive data i økonomien. Vi er forberedt på bedre markeder uansett hvilken form innhentingen vil ha.

PS: Som langsiktige investorer har vi opplevd både opp- og nedturer i markedene mange ganger. Markedene har alltid steget etterpå, så tålmodighet er avgjørende. Har du spørsmål til investeringene dine ta kontakt med rådgiveren din.

Snakk med oss

Vi er her for å hjelpe deg med de spørsmålene du måtte ha. Ta kontakt med oss på:

 

Hold deg oppdatert

Vi vil jevnlig publisere markedsoppdateringer, spareråd og relevant innhold. Abonner på SKAGENs nyheter så får du oppdateringene rett i innboksen.

Abonner på nyheter arrow_right_alt
Koronavirus

Markedene i november: Veksten holdt nesten hele måneden

Den kraftige veksten i de globale aksjemarkedene preget store deler av november, helt til en ny ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Koronavirus

- Et merkelig år

Hva har vi lært etter det spesielle året 2020? Pandemien har minnet oss på hvor sårbare vi egentlig ...

Små selskaper, stor avkastning?

I sommer skrev jeg om det rekordstore gapet mellom vekst- og verdiaksjer. Etter at nyheten om en ...

Slik kommer du over seksmåneders-veggen

I over seks måneder har vi levd med utfordringene fra den globale pandemien. Denne milepælen er ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up