Hurtigspoling: Michael Lewis tok eksamen i kunsthistorie ved Princeton, jobbet som kunsthandler, videreutdannet seg på London School of Economics, fikk jobb og avanserte raskt i den hotteste investeringsbanken i New York, sa opp, skrev en bestselger om finansverdenens mørke innside og ble verdenskjent.
Deregulert finansbransje
Boken han slo gjennom med og som omtales som "finansverdenens bibel", "Liars poker" (1989), skrev han rett etter at han sluttet i banken Salomon Brothers 27 år gammel. Boken er delvis selvbiografisk og handler om kulturen som rådet på Wall Street på 80-tallet, etter den statlige dereguleringen. På den tiden var Salomon Brothers den største og mest lønnsomme investeringsbanken i USA, kjent for sin "alfahan"-kultur og for å være et sted der uttrykk som "Big Swinging Dick" ble skapt. I etterkant ble omdømmet betydelig redusert av en rekke skandaler. Salomon var blant annet først ute med nye finansielle instrumenter som MBS, et verdipapir med pant i eiendomslån.
Hverken bankene eller investorene forsto risikoen fullt ut. I tidsskriftet Forbes har Lewis kommentert denne tiden slik:
"Fortsatt er det et mysterium for meg at en investeringsbank på Wall Street var villig til å betale meg hundretusenvis av dollar for å gi voksne mennesker investeringsråd. Jeg var 24 år, hadde ingen erfaring eller interesse for å gjette på hvilke aksjer og obligasjoner som skulle stige og hvilke som skulle falle. Wall Streets grunnleggende funksjon er å allokere kapital – å avgjøre hvem som skal få og hvem som ikke skal få. Tro meg når jeg sier at jeg ikke hadde peiling."
På Nyttårskonferansen 2021 vil Lewis by på et unikt blikk på investeringsverden i koronapandemiens og det amerikanske presidentvalgets grelle lys. Med sin karismatiske stil og dype innblikk i aktuelle samfunnsspørsmål vil han dele sitt syn på hvilke risikoer og uoppdagede muligheter som fins i horisonten i 2021. Ikke gå glipp av det!
Merk: Foredraget med Michael Lewis er underlagt strenge restriksjoner - det vil ikke være anledning for media å gjengi innholdet.
Så krasjet komme
Lite ante han da at åttitallets finansverden skulle fremstå som nærmes idyllisk 20 år senere, da finanskrisen kom.
Boka The Big Short, som også har vært utgangspunktet for en Oscarnominert film (2015), med blant andre Christian Bale, Ryan Gosling og Brad Pitt, handler om de som så krisen komme før alle andre. Her beskrives innviklede mekanismer som bankene laget for å blåse opp boligmarkedet på midten av 2000-tallet og tjene penger på låntagernes voksende gjeldsberg, til systemet uunngåelig krasjet.
Meld deg på SKAGENs Nyttårskonferanse og hør Michael Lewis direkte den 12. januar 2021.
Følger med på urettferdighet
I løpet av årene har Michael Lewis gitt ut bøker om tilsynelatende vidt ulike emner, men hvor det tilbakevendende motivet er urettferdighet og innebygde risikoer i samfunnssystemet.
Hans siste bok, The Fifth Risk, tar for seg Trump-administrasjonens grådighet og mangel på kunnskap. Ikke minst beskriver Lewis de store truslene som ingen tenker på i forveien, som eksempelvis hvordan man stanser en pandemi.
I The Undoing Project skildrer Lewis vennskapet mellom de israelske psykologene Daniel Kahneman (Nobelprisvinner i økonomi 2002) og Amos Tversky, og deres banebrytende forsking på atferdsøkonomi og hvordan mennesker håndterer risiko. The Blind Side er fortellingen om Michael Oher, en svart gutt som lever på gaten i Memphis, og hvordan livet endres etter at han blir adoptert av en hvit familie. I Flash Boys oppdager hovedpersonene at børsene er rigget for å favorisere personer med innsideinformasjon, og at Wall Street etter finanskrisen i virkeligheten er blitt mer enn kontrollert av de største finansaktørene i USA. Moneyball er en virkelighetsbasert historie om den amerikanske baseballigaens fattigste lag, som klarte å vinne 103 kamper på en sesong gjennom å finne undervurderte spillere som ble ansett å være for gamle, for skadede eller "for stygge" – og som under overflaten er en fortelling om hvordan markedet vurderer mennesker.
Leonardos hånd
I 2019 begynte han podcasten Against the rules with Michael Lewis.
Også her er urettferdighet sentralt, noe han gjerne kombinerer med sin karakteristiske tørre humor og sine store interesser i livet: sport og finans.
En episode handler interessant nok om maleriet Salvator Mundi (verdens frelser) som forestiller Jesus og tilskrives renessansekunstneren Leonardo da Vinci. Maleriet er datert til rundt år 1500, dukket opp på markedet i 2005, og satte verdensrekord tolv år senere som det dyreste som noen gang er solgt på auksjon. Mange eksperter tviler på at det er da Vinci selv som har malt bildet, men det ble likevel solgt av Christies i New York i 2017 for 450 millioner dollar til en ukjent kjøper (rykter om at den saudiske kronprinsen Mohammad Bin Salman er den mystiske kjøperen florerer). Siden den gang har maleriet ikke vært å se.
Lewis stiller kunstekspertene som selv har alt å vinne på å bekrefte maleriets ekthet til veggs. Episoden handler like mye om markedet for brukte biler, ratingselskapene som presses til å sette høye karakterer på tvilsomme verdipapirer i 2008, og til slutt om den moderne verdens mangel på rettferdighet.
P.S Nyttårskonferansen er gratis!
Les mer om Nyttårskonferansen
Merk at for Michael Lewis' foredrag blir det ikke anledning til å gjengi noen deler av innholdet.