Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Hvor skal man investere i en kald ny verden?

I Louis-Vincent Gaves nye bok Clash of the Empires: Currencies and Power in a Multipolar World beskrives paradigmeskiftet vi befinner oss i. Han mener at vi har gått fra globalisering til en verden som er splittet i de tre økonomiske sonene Kina, USA og Europa, hvor hver og en drives av sterke ambisjoner, har sin egen reservevaluta, pengepolitikk og leveransekjeder.

Etter å ha vært motoren i verdensøkonomien i 40 år har Kina siden 2012 gått inn for å gjenerobre landets posisjon som Midtens rike – å bli verdens fremste økonomi med verdens mest avanserte teknologi.

Det nye Midtens rike

I boken peker Gave ut programmer på mange milliarder, som Made in China 2025 og One Belt, One Road- programmet med motorveier tog- og sjøfartforbindelser fra Kina til Europa som byggesteiner i det nye kinesiske imperiet. Kolonialiseringen av primært afrikanske land skal sikre Kinas behov for råvarer. Maktambisjonene viser seg også i Hongkong hvor fastlands-Kina fester grepet, og i overvåkingen av egne innbyggere med sosiale poengsystem og ansiktsgjenkjenning.

At USA ser Kina fremvekst som dypt urovekkende og vil holde den asiatiske supermaktens innflytelse i sjakk er knapt overraskende. Kinas president Xi Jinping har svart med anti-amerikansk retorikk, økt proteksjonisme mot utenlandske selskaper og militær aggresjon i Sør-Kina-havet og rundt omkring i Asia.

- Om dette bare var en handelskrig ville den amerikanske regjeringen da ha sagt at alle halvlederprodusenter må slutte å selge til Huawei? Selvsagt ikke. Da ville de solgt flere produkter til kineserne.

En ny kald krig

Siden begge land har som mål å dominere verden økonomisk er det begrensete muligheter for kompromisser. 30 år etter den kalde krigen ser det vi kaller handelskrig ut til å være starten på en langvarig konflikt, hvor både USA og Kina har innsett at deres fremgang vil være avhengig av lederskap innen teknologi.

Med spydspissteknologi kan et land blant annet kontrollere infrastruktur og livsviktige funksjoner som helsevesen, el- og vannforsyning. For ikke å snakke om cyberverden, 5G-telefoni, kunstig intelligens, nanoteknikk og biomedisin.

Kina investerer allerede store summer i å bygge opp innenlandske teknologiselskaper og utvikle en halvlederindustri. Samtidig blir amerikanske teknologiselskaper oppmuntret til å dra seg ut av Kina. Donald Trumps utspill på Twitter at han «herved beordrer» amerikanske selskaper å finne alternativer til Kina var bare begynnelsen. Ikke minst er det kinesiske telekomselskapet Huawei under press av en kampanje fra det det Hvite Hus som beskylder selskapet for å muliggjøre spionasje.

- Om dette bare var en handelskrig ville den amerikanske regjeringen da ha sagt at alle halvlederprodusenter må slutte å selge til Huawei? Selvsagt ikke. Da ville de solgt flere produkter til kineserne, sa Louis-Vincent Gave i et intervju med The Market nylig.

Så hvordan skal man investere i denne splittede nye verden hvor brytningen mellom Kina og USA kaster skygge over finansmarkedene?

I en annen analyse peker Gave blant annet på at det kan være et godt tidspunkt å gå mot strømmen. Han anbefaler renminbi og russiske obligasjoner, men råder investorer å være undervektet i for eksempel amerikanske techaksjer.

- Det virker sprøtt å fortsette å kjøpe høyt verdsatte techselskaper. Det er som å handle eiendom i Alsace i juli 1914.

Louis-Vincent Gave vil holde presentasjonen From ChinAmerica to Clash of Empires – what the shift in the US-China relationship means for portfolios på SKAGEN Fondenes Nyttårskonferanse i januar 2020.

 

 

Louis-Vincent Gave
Louis-Vincent Gave adm.dir for Gavekal Research i Hongkong, som han grunnla i 1999 sammen med faren Charles Gave og økonomijournalisten Anatole Kaletsky.
Les mer arrow_right_alt
Nyttårskonferansen 2020
Vi samler verdensstjerner innen økonomi og finans og banebrytende ny batteriteknikk og bærekraft.
Les mer arrow_right_alt
Nyttårskonferansen

Eliot Higgins: Open source-etterforskning kan bekjempe Putins propaganda

Elliot Higgins grunnleggeren av Bellingcat, en etterforskningsgruppe som bruker åpne kilder på ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Nyttårskonferansen

Aswath Damodaran: Usikkerhet er en fordel for aktive forvaltere

- Som investor behøver du ikke nødvendigvis å være bekymret for usikkerheten hvis du satser på ...

Russlandekspert Fiona Hill: Sannheten ligger bak det politiske spillet

Skal du forstå Putin og krigen i Ukraina må du kikke bak fasaden, sa Fiona Hill, tidligere ...

Mohamed El-Erian: En fragmentert verden trenger aktiv forvaltning

Aktiv forvaltning er svaret på mange av de problemene investorer kommer til å oppleve i fremtiden, ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up