Få investorer har vært like fremgangsrike med å investere i vekstmarkeder som Mark Mobius. I over 40 år har han reist og jobbet i vekst- og frontiermarkeder, ikke minst i løpet at sine tre tiår hos Franklin Templeton Investments. Det var her han lanserte verdens første vekstmarkedsfond i 1987, som vokste fra 100 millioner dollar til 50 milliarder dollar de første 25 årene.
Den selvutnevnte "heltidsnomaden" lanserte nylig sitt eget verdipapirselskap for å bruke sin ekspertise for å forbedre styringsstandarder i vekstmarkedsselskaper.
Evig student
Med en tysk far og puertorikansk mor ble Mark Mobius forsker, etter å ha tatt doktorgraden i asiatisk økonomi under Vietnamkrigen. Tidligere hade han hatt et stipend i Japan, et besøk som ga ham et kultursjokk etter å ha vokst opp på østkysten av USA.
- Det forandret livet mitt, sa han nylig til Bloomberg TV.
Hans tidlige forskerkarriere i land som Thailand, Malaysia og Korea førte til at Mobius analyserte Hongkong-børsen for en kunde, og siden for den legendariske investoren Sir John Templeton. Han bad Mobius starte det første vekstmarkedsfondet. Den selverklærte "evige studenten" begynte å snart å investere utenfor Asia, i land over hele verden, da nye vekstmarkeder begynte å åpnes i løpet av 1980- og 1990-tallet.
I tillegg til investorkarrieren har Dr. Mobius vært sentral i å utvikle internasjonale retningslinjer for vekstmarkeder, blant annet for Verdensbanken. Han har også sittet i flere selskapsstyrer og har skrevet flere bøker om investeringer i vekstmarkedene. I 2014 figurerte han i boka "Verdens 99 beste investorer", sammen med blant annet SKAGEN-gründer Kristoffer Stensrud.
I 2018 lanserte han Mobius Capital Partners for å kombinere sin kunnskap om undervurderte selskap med sitt engasjement for å bedre selskapsstyring. Han ser dette som den neste utposten for investeringer i vekstmarkeder, og mener at bærekraft innebærer å forbedre, snarere enn å ofre, avkastning.
- Jeg har innsett gjennom årene at hvis du engasjerer deg i selskaper kan du bedre avkastningen. For om de bedre selskapsledelsen, kan de også forbedre inntjeningen. Da vil aksjekursen bli bedre, har han sagt til Bloomberg TV.
Fremskynde politiske prosesser
Vanligvis er Mark Mobius på reisefot 200 dager i året i utviklingsland, på jakt etter de nye investeringsmuligheter. Men Covid-19 har tvunget ham til å bli i Europa i 2020. Hans omfattende entusiasme for vekstmarkeder er like fullt sterk, og Mobius tror at innhentingen etter pandemien kan fremskynde reformer i land som India og Sør-Afrika. Han mener vi står foran et nytt bullmarked.
I tillegg til å starte eget selskap skrev Mobius boka "Invest for Good" i fjor. Den lover å gi leserne en tydelig forståelse av "hvordan man balanserer bærekraftige investeringer med god avkastning".