Michael Pettis har som finansprofessor ved Peking University med spesialisering i de kinesiske finansmarkedene en nær perfekt plassering for å gi innsikt i hva som ligger bak de mange overskriftene som har preget Kina i det siste. I tillegg er han ledende akademiker (senior-fellow) ved Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy.
Etter to år med god avkastning har Kina vært et av de svakeste markedene hittil i 2021.Ved utgangen av oktober har kinesiske aksjer levert om lag 14 prosent svakere avkastning enn de generelle vekstmarkedene. Investorer frykter kinesiske myndigheters innstramminger overfor flere sektorer og eiendomsgiganten Everegrandes høyprofilerte fall.
Eiendomsutviklerens kollaps bekrefter Pettis' langsiktige tese om at Kina er blitt for avhengig av gjeld og lite bærekraftige infrastrukturinvesteringer for å opprettholde den økonomiske veksten. Han hevder at Beijing nå må håndtere den ureelle veksten og velstanden.
- For det første må de være villige til å slutte med denne typen økonomisk aktivitet. For det andre må de begynne å nedskrive disse eiendelene og ta tapene. Det vil selvfølgelig øke gjelda ytterligere, skriver Pettis på sin Twitterkonto.
Renterådgiver
Michael Pettis ble født i Zaragoza i Spania, men tilbragte det meste av barndommen i Peru, Pakistan, Marokko og Haiti, før han gikk på videregående i Spania. Karrieren startet i Manufacturers Hanover (nå JPMorgan Chase) hvor han tilbragte 15 år på Wall Street som leder for ulike rente- og kapitalmarkedsavdelinger. Pettis har også gitt råd til regjeringer i Latin-Amerika, Asia og Øst-Europa om gjeld og balansestrategier. Det har gitt ham verdifull innsikt i Kinas utfordringer og muligheter for investorer.
Pettis figurerer jevnlig i internasjonale medier, blant annet Financial Times hvor han skriver om tilstanden i de kinesiske finansmarkedene. I tillegg har han skrevet seks bøker og over 200 artikler.
Den siste boken hans Trade Wars Are Class Wars, skrevet sammen med Matthew Klein, ser på hvordan ulikheter innen et land kan skape handelskriger mellom land. For boka vant Pettis og Klein Lionel Gelber Prize i 2021 og den tar for seg hvordan myndighetene i Kina, Europa og USA har fremmet interessene til de rike fremfor arbeidere som ikke lenger har råd til å kjøpe varene de produserer, har mistet jobben eller tvunget til å ta opp mer lån.
To tiår i Kina
Neste år er det 20 år siden Pettis flyttet til Kina. Ved et økonomisk veiskille er det ventet at Xi Jinping vil forsøke å få en tredje periode ved makten. Med økt skepsis til Kinas klimaforpliktelser er det flust av temaer for Pettis' presentasjon på Nyttårskonferansen 2022. "The expected evolution of the Chinese economy" sammenfatter hans unike perspektiver etter to tiårs erfaring og vil gi verdifull innsikt for tilhørerne.