Verdens mest prestisjetunge økonomipris – Nobelprisen i økonomi – må ta en del av skylden for finanskrisen i 2008. Det mener hvert fall den libanesiske forfatteren, filosofen, formuesforvalteren og matematikkprofessoren ved NYU Nassim Nicholas Taleb. Han har lite til overs for hvordan de fleste økonomiske teorier hylles, opphøyes og promoteres. Etter hans syn fører disse teoriene ofte til gale prognoser og risikovurderinger, og i siste ende til kriser som den vi hadde i 2008. Ifølge Taleb tar man nemlig feil hvis man forsøker å sammenligne den virkelig verdens tilfeldigheter med kvantefysikkens strukturelle tilfeldighet, hvor sannsynlighet til en viss grad kan forutses.
Nassim Taleb oppnådde internasjonal anerkjennelse i 2007 for boken "The Black Swan", det første bind i en serie på fem, som samlet er utgitt under tittelen "Incerto", eller usikkerhet på latin. Den britiske avisen The Times har kalt boken for en av de 12 mest innflytelsesrike siden andre verdenskrig.
De kan ikke forutses, men man kan forberede seg på dem
I boka "The Black Swan" beskriver Nassim Taleb fenomenet svarte svaner – viktige, men uforutsigbare hendelser med kolossale samfunnsmessige konsekvenser. Mennesket vil alltid strebe etter å forklare logikken bak slike hendelser i etterkant – finne mening i galskapen og bevise at begivenhetene faktisk kunne vært forutsett. Talebs teori er omvendt, at slike svarte svaner er uforutsigbare av natur – de kan ikke forutses – og han bidrar til å forberede leseren på det, vel, uforutsigbare.
Nassim Taleb er en av pionerene innen såkalt tail risk-forvaltning. Det innebærer at man forsøker å beskytte investorene mot ekstreme bevegelser i markedet. Tail risk-forvaltning blir også kalt Black Swan-protection – sikkerhet mot svarte svaner. Forretningsmodellen har vært å beskytte investorene mot kriser og samtidig høste god avkastning i forbindelse med sjeldne begivenheter. Han hadde stor suksess med denne strategien allerede før finanskrisen, og med bokutgivelse og den påfølgende avkastningen han oppnådde etter den svarte svanen som finanskrisen var, ble han et kjent varemerke. Han var også den gang Senior Scientific Advisor hos Universa Investments, som baserer seg på black swan-filosofien og oppnådde en imponerende avkastning på 65-115 prosent i enkelte av fondene i oktober 2008.
Å risikere noe selv
Nassim Nicholas Taleb avsluttet bokserien med boka "Skin in the Game" i 2018. Her skriver han blant annet hvorfor det er helt nødvendig at de som fatter beslutninger selv tar en betydelig risiko i store prosesser, for å sikre at man tar rettferdige, kommersielt effektive og risikojusterte beslutninger.
Når det gjelder koronakrisen har Taleb sagt at virusutbruddet ikke er en svart svane, og at begrepet ikke må bli en sliten klisje for å beskrive allverdens negative overraskelser. Han mener at koronakrisen snarere er et uttrykk for hvor sårbar vår globaliserte verden er.
- Denne pandemien var helt forutigbar. Vi advarte at man skulle ta den i starten, men verdens regjeringer ønsket ikke å bruke småpenger i januar. Så nå må de bruke billioner, sa han til Bloomberg TV i slutten av mars.
I januar er Nassim Nicolas Taleb en av hovedtalerne på SKAGENs Nyttårskonferanse 2021, hvor han blant annet tar for seg noen av de misforståelsene som har oppstått i kjølvannet av koronapandemien.
Dette er stjernelaget på Nyttårskonferansen: Se talerne i 2021