Mike Berners-Lee er universitetslærer, vitenskapelig rådgiver til selskaper som vil minske klimaavtrykket, forfatter og ledende bærekraftsekspert. Akkurat i det mørke året 2020 er han mer optimistisk enn på lenge.
- Viruset har vist at vi kan få til forandringer i et omfang mange av oss trodde var umulig, siden vi alltid har levd på en bestemt måte. Men nå har vi bevist at vi naturligvis kan endre oss, sa han i et intervju nylig.
- Vi kan bestemme hvordan vi lever, og det kan være annerledes enn i dag. Så vi befinner oss i en spennende tid hvor alt er mulig.
Bananer er bra
Som sønn til to fremstående britiske matematikere og bror til mannen som fant opp internett (ja, det er sant!) var etternavnet hans allerede kjent i England. Mike ble internasjonalt etablert på egen hånd for rundt 10 år siden med boka "How Bad Are Bananas? The Carbon Footprint of Everything", som kom i nyutgivelse i 2020. I boka regner han ut klimapåvirkningene for de fleste mer eller mindre hverdagslige gjenstander og aktiviteter – fra hva vi spiser, til bitcoin, Twitter, e-post og reiser i rommet. Han viser hva som gjør størst forskjell (fly, oppvarming, svømmebasseng) og hva som har minst påvirkning (bananer er bra).
Håndbok i kunsten å leve bedre
Boka "There Is No Planet B" (2019) kan kalles en handbok i hvordan menneskeheten kan leve bedre på jorda. Den har flere overraskelser og skiller seg fra de fleste bøker om klimaendringer – også her finnes det en god del håp for oss mennesker. Hva slags samfunn kreves for at vi skal nå målet om 0-utslipp? Forfriskende nok blir det ikke fremstilt som et teknologisk problem, snarere hvilke holdninger vi må ha for å kunne minske utslippene og at hele jordas befolkning skal kunne leve anstendige liv.
I januar kan du høre Mike Berners-Lee på SKAGENs Nyttårskonferanse. Han skal snakke om de holdningene som kreves for at vi skal lykkes – blant annet bli flinkere til å samarbeide, menneskerettigheter og sannferdighet.
Meld deg på Nyttårskonferansen– det er gratis