Han blir stadig vekk kalt svartsynt og har fått tilnavnet «Dr. Doom». Økonomiprofessor Nouriel Roubinis profetier er sjeldent oppløftende. Til gjengjeld har de hvert fall en gang tidligere vist seg sanne. Den iranskfødte Harvard-Ph.d. og økonomiprofessoren spådde nemlig i 2005 at husprisene «red på en bølge av spekulasjoner, som snart ville velte økonomien». Et år senere, i september 2006, advarte han i en tale til det internasjonale pengefondet (IMF) den noe skeptiske forsamlingen at barometeret pekte mot krise:
- USA står sannsynligvis overfor et once-in-a-lifetime krasj i husprisene, et oljesjokk, et massivt fall i forbrukertillit og til slutt: en dyp resesjon, var forvarselet.
Møtt av mistro
Han forventet at boligeiere ikke ville klare avdragene på lånene sine, at ikke bare milliarder, men billioner av dollar i globale avdragsbaserte kausjoner ville gå opp i røyk og at det globale finansielle systemet ville gå i stå. Resultatet ville, ifølge Roubini, være en lammet finanssektor, hvor banker, hedgefond og andre finansinstitusjoner ville være presset i kne eller helt knust.
Da han gikk av podiet i IMF hostet moderatoren til stor morskap for tilhørerne at «etter den presentasjonen trenger vi visst en sterk drink». New York Times beskriver hvordan Roubini var kjent som en evig pessimist. Spådommene virket usannsynlige i en tid med lav inflasjon, lav arbeidsløshet og – om enn svak – vekst. To år senere var det ingen som lo lenger. Roubinis spådommer var den nye virkeligheten.
Nå advarer Dr. Doom igjen
Nå advarer Roubini igjen om krisetegn. I juli i år understreket han at det er en «uhyggelig tid for verdensøkonomien». Han viste til en eskalerende teknologi- og handelskrigen mellom USA og Kina og det kraftige fallet i oljeprisen. Faktorer som ifølge professoren kan føre med seg en resesjon allerede i 2020. Og denne gangen er det ikke mulig å blindt stimulere økonomien med bankpakker og tilsvarende. Den slags tiltak virker kanskje i det korte løp, understreker Roubini i en Project Syndicate-kommentar, men på lengre sikt vil slike skrøpelige redningsplanker føre til inflasjon, uholdbart underskudd på skattebalansen og økt offentlig gjeldsbyrde.
Årsaken til at krisen ikke har inntruffet ennå er ifølge Roubini at forbruket ikke er fallende. Han spår at med potensielt stigende priser, som følge av importtoll osv er det et spørsmål om tid før forbrukertilliten får en knekk, og etterspørselen begynner å falle. Og her må man holde tungen rett i munnen. Roubini oppfordrer til at man ikke møter et fall i etterspørselen på mellomlang sikt med motsykliske finanspolitiske tiltak. I stedet bør man flyte med strømmen og tilpasse seg. For de negative konsekvensene av en handelskrig vil være mer eller mindre permanente – det samme vil den lave veksten, er den nedslående konklusjonen fra Nouriel Roubini.
Nouriel Roubini er hovedtaler ved Nyttårskonferansen 2020 – les mer og meld deg på.