I takt med elektrifiseringsrevolusjonen vil etterspørselen etter en rekke mineraler øke. Goldman Sachs spår at etterspørselen etter kobber vil øke med 600 prosent frem mot 2030, og som Robert Friedland, styreformann i Ivanhoe Mines, milliardær og gruvegrunnlegger understreket ved CRU World Copper-konferansen tidligere i år:
- På kort sikt har vi sett en stor prisøkning på kobber. Men på mellomlang sikt blir kobber et spørsmål om nasjonal sikkerhet. Kobber er et helt sentralt aspekt ved det vi ønsker å gjøre med økonomien, sa Friedland ifølge Mining.com
Viktig i det grønne skiftet
Gruveindustrien befinner seg dermed i et bærekraftig spenningsfelt. På den ene siden utgjør mineralene, og særlig kobber og nikkel, en viktig del i det grønne skiftet. På den andre siden er gruvedrift et utskjelt område som må forsvare seg mot anklager om rovdrift på både naturressurser og arbeidskraft. I Ivanhoe Mines' tilfelle ikke minst fordi gruvene ligger i politisk kontroversielle områder. I tillegg har sektoren i en årrekke vært gjennom en økonomisk nedtur, mens investorene kastet penger etter digitalisering og disrupsjon. Av samme grunn er Robert Friedland ikke ukjent med å forsvare sine prosjekter. Men heller enn å stå i et motsetningsforhold, kan nettopp gruvedrift bli en bærekraftig vektstang.
- Presset på gruveselskapene for å møte svært høye ESG-krav gjør det enda vanskeligere, og mer interessant, å gjøre jobben skikkelig. Så velkommen til en ny verden […] Det er mulig å drive gruver ansvarlig og på en bedre måte. Og som industri er vi nødt til å finne ut av hvordan. Og det gjelder alle aspekter, både forundersøkelsene, utviklingen, konstruksjonen, fjerning av biprodukter og gjenvinning, sa Friedland på en konferanse i regi av AME – gruveselskapenes organisasjon i januar i år.
Robert Friedland grunnla det kanadiske gruveselskapet som senere ble til Ivanhoe Mines i 1993. Som styreformann sto han bak den viktige børsnoteringen av selskapet i 2012, som skaffet 308 millioner dollar i internasjonale investeringer. Ivanhoe Mines driver tre store gruveprosjekter i det sørlige Afrika med samarbeidspartnere: Platreef-prosjektet i Sør-Afrika hvor det skal utvinnes platina, palladium, samt kobber og gull, i tillegg til Kipushi-gruven i den Demokratiske Republikken Kongo (DRC) som forventes å bli en av verdens største zink-produsenter. Sist, men ikke minst Kamoa-Kakula gruven, også i DRC som regnes som den største kobbergruven på det afrikanske kontinentet noen gang.
Nye tider
Den karismatiske milliardæren Robert Friedland er opptatt i Canadian Mining Hall of Fame, og ble kalt den ubestridte kongen av juniorgruvedrift av Mining Journal. De listet ham også som en av industriens 20 mest innflytelsesrike personer i 2015 og 2016, men selv mener han at fremtiden ikke tilhører gruvemagnater som han selv.
- I fremtiden vil gruvedrift ikke tilhøre gamle hvite menn fra Canada. Når du besøker Toronto Club henger det bilder av døde menn på veggen. Sånn vil det ikke fortsette å være. Vi vil se kvinner og folk med ulike hudfarger og etnisk opprinnelse, sa han ifølge BCBusiness.ca
Når Friedland gjester SKAGEN Fondenes Nyttårskonferanse 2022 blir det med et nytt perspektiv på gruvedrift, elektrifisering, ESG og investering etter Covid-19, for som han sier det til kanadiske BCBusiness:
- Verden er kommet over det massive sjokket som Covid-19 var, og nå kan vi begynne å tenke på hvordan verden vil se ut når regjeringene starter gjenoppbyggingen. Vi våkner opp til en virkelighet hvor noen av elementene i det periodiske systemet blir store vinnere. Og så begynner æraen hvor gruveselskapene kan slå tilbake.