Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Ekspertens sparetips

Porteføljestrateg Stein Svalestad mener kursfallet i starten av 2016 er en korreksjon, og ikke nødvendigvis starten på en lengre nedtur. Året har startet med et betydelig fall i verdens aksjemarkeder.

Tøff start på året

Året startet på verst tenkelig måte med et fall på nesten 7 prosent i Kina første handelsdag. Dette forplantet seg videre til øvrige markeder. Samtidig fortsatte råvareprisene å falle kraftig. Alt i alt bidro dette til et svært negativ stemning i markedet, og når et negativt sentiment først har satt seg skal det en del positive nyheter til for å snu det.

På den positive siden var den europeiske sentralbanken tydelig på at de står klare til å stimulere økonomien ytterligere. Samtidig ser det ut til at den amerikanske økonomien fortsatt utvikler seg bra. Dette førte til at markedene hevet seg kraftig mot slutten av måneden.



Korreksjon eller nedtur?

Vi kaller det en korreksjon når vi har hatt stigende markeder en periode, for så å se at prisene faller med minst 10 prosent. Slike korreksjoner er ganske vanlige og i snitt har vi en korreksjon annet hvert år. Fallet i seg selv er derfor ikke unormalt og det er ikke noen automatikk i at den fallende trenden vil fortsette.

Det er selvfølgelig vanskelig å være sikker på at dette kun er en korreksjon og ikke starten på noe verre. Det er imidlertid flere forhold som tilsier at vi nå har sett det verste:

  • Selskapene tjener fortsatt penger.
  • Selv om en del makroøkonomiske indikatorer har falt litt tilbake, tilsier de fortsatt god utvikling i økonomiene.
  • Sentralbankene har vært tydelige på at de står klare til å stimulere ytterligere ved behov.

- Gjør minst mulig

Det beste rådet er å gjøre minst mulig. Det er resultatet til slutt, altså når du tar ut pengene igjen som er viktig. Så lenge du ikke trenger pengene med en gang bør du holde deg til den planen du hadde da du startet sparingen. Hva vi nå opplever er ikke noe ekstraordinært som gjør at du bør endre investeringsplan. Om noe er det heller en stor mulighet for å kunne få kjøpt billigere aksjer.

Sjekk porteføljen din

Markedets bevegelser påvirker sammensetningen i porteføljen din. Om du har valgt en portefølje med en bestemt kombinasjon av aksjer og renter, vil denne kombinasjonen nå ha endret seg etter det siste fallet i aksjemarkedet. Dette betyr igjen at avkastningspotensialet kan ha blitt noe lavere. Derfor kan det være lurt å sjekke om fondssammensetningen din er slik du vil ha den -og i tilfelle justere kursen. Typisk vil du kjøpe aksjefond og selge obligasjonsfond. Det kaller vi rebalansering, og det har vist seg å ha en stor positiv effekt på langsiktig avkastning.

Spare i fond

3 grunner til at spareavtale er bedre enn Lotto

Flaks er fint, men vil du bli rik er det spareavtaler som gjelder. Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare i fond

Slik sikrer du verdiene dine

Hvem skal ta vare på verdiene dine, hvis du plutselig ikke klarer det selv? Vi gir deg noen enkle ...

- Soleklart billigst på aktive fond

SKAGEN Fondene kommer ut blant de klart billigste i en undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort ...

Suksess etter tøff start

Helge Jostein Skrikrud gikk på en skikkelig smell under dot.com-krisen, og mistet halvparten av ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up