Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Slik kan du få god langsiktig avkastning

Det dummeste og likevel høyst forståelige du kan gjøre nå, er å selge i panikk. Det nest dummeste er å ikke investere de frie midlene du måtte ha, når aksjene er på salg. For når magefølelsen får styre tar vi ofte mindre lure valg, hvert fall hvis målet er å oppnå god langsiktig avkastning.

La oss snakke om følelser

Det er et helt fagfelt som handler om hvordan vi mennesker agerer, ofte motsatt av hvordan vi logisk sett burde, når markedene svinger. Det er delt ut Nobelpriser for forskning på det som på engelsk kalles behavioural finance, eller atferdsøkonomi. Noe av det mest sentrale i dette feltet er at vi mennesker lar oss styre mer av følelser enn vi burde, både i opp- og ikke minst i nedturer.

Forskning viser at det påvirker psyken din over dobbelt så mye å tape 1000 kroner, som gleden over å tjene samme beløp. Det merker vi som fondsforvaltere i det rådende børsklimaet. Kundene våre er bekymret og sitter på hendene, selv om det akkurat nå er et bedre tidspunkt å investere på enn det var for ni måneder siden. Men hjernen spiller oss et puss og agerer med frykt i krisetider. Aksjer er noe av det eneste vi helst ikke kjøper på salg.

Naturligvis er frykten forståelig. For tenk om de røde tallene blir enda rødere? Og det er definitivt en grunn til uro, men likevel en uro du som investor bør legge bak deg. Uansett hva reptilhjernen vår forteller oss, bør vi benytte muligheten til å kjøpe kvalitetsaksjer når de er på tilbud, akkurat som vi kjøper alt annet når prisen er på bunn og det er festet gule klistremerker på emballasjen.

Slik får du bedre langsiktig avkastning

Har du spart noen år i fond har du opplevd lignende perioder tidligere - det er nemlig ikke uvanlig. På tross av dette kan det være vanskelig å se at andelene faller i verdi. Men hvis du har spart i noen år vet du også dette: det kommer til å snu!

Derfor er det et par enkle triks du kan bruke for å øke sjansen for god langsiktig avkastning:

  1. Sitt i ro. Det er det beste og enkleste rådet vi kan gi. Internasjonal forskning viser at de som oppnår best avkastning er de som enten har glemt fondssparingen sin, eller lar være å gjøre noe med den i årevis.
  2. Utnytt markedsfallet. Har du penger til overs, eller har en spareavtale? Bruk de lavere kursene til å kjøpe litt ekstra, og for alt i verden fortsett spareavtalen din. Det er i slike perioder grunnlaget for den gode langsiktige avkastningen legges.
  3. Tenk på noe annet. Det er vi som er vår egen verste fiende når det gjelder å ta ufornuftige beslutninger. La avisene skrive det de vil, gå en tur eller gjør noe hyggelig i stedet for å grave deg ned i dårlige nyheter.

Logiske vinnere

Historien har vist oss om og om igjen at de som vinner og oppnår høyest avkastning i det lange løp er de som investerer jevnt over lengre tid. Det er egentlig helt logisk: Du får bare glede av oppturen hvis du er investert. Og å være investert i månedene med store hopp er svært viktige for avkastningen til porteføljen din. Samtidig er de helt umulige å forutse. Ved å være i markedet, også når det gjør vondt, er du sikker på å treffe planken.

Ser vi på de siste 30 årene finner vi at hvis du ikke var investert i de 12 beste månedene i perioden, er avkastningen din redusert til nær null, selv om du var i markedet de øvrige 348 månedene. Det er litt av et tankekors, ikke sant? Tiden er din beste venn i aksjemarkedet.

Men hva hjelper det når aksjemarkedene virker så enormt usikre som nå? Alle nye investorer som fikk sine første erfaringer med aksjer under koronakrisen, opplever nå for første gang at pilene peker nedover. Det er klart du blir nervøs.

TINA er død

De siste ti årene eller mer er det aksjefond som har vært det eneste riktige stedet å være investert for langsiktige investorer. There is no alternative, forkortet TINA, har vært gjennomgangstonen. Med økende inflasjon, sentralbanker som strammer til og globalisering som har fått et skudd for baugen, er verden i ferd med å vende tilbake til mer kjente takter.

TINA har avgått ved en stille død, og rentefond er igjen et sted hvor du kan både redusere risiko og samtidig få en viss avkastning. Hvordan du skal gjøre det?

En gang snur det

Det handler om tålmodighet. Til tross for store fall i år har aksjemarkedet belønnet dem som har blitt værende de siste fem årene med over 10 prosent årlig avkastning (målt ved verdensindeksen MSCI AC per 14.10.22). Det er ikke dårlig med tanke på julingen markedene fikk i både 2020 og 2022. I gjennomsnitt har det tatt to år for et marked i fritt fall å vise positive takter igjen. Markedet vil alltid opp og frem.

Den eneste feilen du som langsiktig investor kan gjøre er å forlate aksjemarkedet.

Spare i fond

3 grunner til at spareavtale er bedre enn Lotto

Flaks er fint, men vil du bli rik er det spareavtaler som gjelder. Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare i fond

- Soleklart billigst på aktive fond

SKAGEN Fondene kommer ut blant de klart billigste i en undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort ...

Suksess etter tøff start

Helge Jostein Skrikrud gikk på en skikkelig smell under dot.com-krisen, og mistet halvparten av ...

En app for alt - fondssparing rett i lomma

- Dette har gått over all forventning, sier digital produktleder Martin Gjesdal. Antall nye brukere ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up