- Du kan ikke være imot et godt kjøp! Jeg er nokså nøktern, men liker å gjøre litt ut av spesielle anledninger.
Helge Jostein Skrikrud er som mange andre av kundene våre, en helt vanlig mann som har spart lenge.
- Som svært mange andre sparte jeg i bank fra jeg tjente mine første, egne penger. På slutten av 90-tallet skulle jeg være smart og tapte halvparten av sparepengene i dot.com-krasjen, forteller han.
Kjøper når det faller
En dyr, men likevel nyttig lærepenge ble til et, så langt, over 20 år langt kundeforhold i SKAGEN Fondene. Men helt vanlig er Helge likevel ikke. Han liker nemlig å kjøpe fond når mange andre er redde, og avisoverskriftene roper høyt og negativt. Det kan ha noe med starten på kundereisen hans å gjøre.
- SKAGEN Kon-Tiki hadde akkurat blitt lansert, og jeg syns fondet virket spennende. I tillegg måtte det å kjøpe èn krone for 50 øre utvilsomt være en fornuftig tilnærming for å få sparepengene til å yngle, sier han.
Men fondet fikk en tøff start og falt kraftig etter lanseringen. Pilene pekte nedover og det tok lang tid før det berømmelige lyset i tunnelen ble skrudd på. Helge mistet ikke motet – tvert imot benyttet han anledningen.
- Jeg kjøpte på hele turen ned. Det var greit nok. Og da vi nådde bunnen hadde jeg satt inn det jeg hadde av sparepenger. Det var en veldig fin start og en skikkelig boost på sparingen da rekylen kom i 2003, forteller han.
- Skal du være langsiktig må du følge opp- og nedturene. Ser du på avkastningsoversikten til SKAGEN Fondene er det fantastisk gode tall over tid. Det er kjempeviktig å holde deg til spareplanen, og heller kjøpe andeler når disse er enda billigere, sier han.
Et under
Gjennom årene, og særlig etter at aksjesparekonto ble innført i 2017, har Helge vært en aktiv fondssparer som har forsøkt å finne muligheter i SKAGEN-fond som har oppturen foran seg. For to år siden pensjonerte han seg, etter å ha jobbet i offentlig sektor hele yrkeslivet.
- Jeg har ikke akkurat hatt en fantastisk lønn, men jeg har prøvd å gjøre det beste ut av det. Etter at jeg begynte å spare i SKAGEN Fondene i 2002 har det blitt et godt nok grunnlag til at jeg kan ha en uttaksavtale. Jeg tar ikke ut så mye hver måned, og har en romslig økonomi, sier han.
Helge har en prosentvis uttaksavtale, som gjør at han får månedlige tilskudd til pensjonen. Du kan selv velge hvor ofte du trenger utbetaling, eller om du heller vil ha et fast beløp utbetalt.
- Uttaksavtaler er nesten verdens åttende under. Det er så fantastisk å kunne ta ut deler av sparingen din uten at du får skatt. Du kan styre det selv. Har du flere fond kan du velge hvilke(t) fond du ønsker å ta ut fra. Du kan stoppe avtalen en måned, eller tre om du ønsker det, forklarer han.
Og med lave prosentvise uttak opplever mange at de har mere penger igjen på aksjesparekontoen etter flere år enn de hadde da de startet uttaksavalen. I prinsippet kan du ha evigvarende uttak. Grunnen er at du får avkastning på pengene som fortsatt står i fondet, mens avtalen løper.
Når Helge får månedlige utbetalinger fra sin aksjesparekonto slipper han foreløpig å betale skatt, siden han ennå ikke er begynt å bruke av avkastningen på kontoen.
Følger med
Helge liker å holde seg oppdatert og følge med på fondenes utvikling. Han er ivrig med på informasjonsmøter og liker å prate med forvalterne. Rådgiver Rikard Persson har han også et tett forhold til, selv om han må innrømme at han ikke alltid følger rådene.
- Når et fond har gått veldig bra en stund, kan jeg gjerne hoppe av og heller investere i det som ikke har gått like mye. Jeg har holdt meg 100 prosent i aksjefond. Prøvde meg på andre fond en gang, men nå har jeg bare SKAGEN-fond, forteller han. Men han understreker at han syns det er smart å snakke med en rådgiver.
-Du har alltid godt av andres meninger og vurderinger.
En spore til gode sparevaner
Selv om onkelbarna begynner å bli voksne, vil de likevel få overført fondsandeler fra onkelen.
-Jeg startet ikke å spare i SKAGEN Fondene før jeg var over 50. Så jeg tror det kan være en fin spore til å starte sparingen for dem, selv om de nå er mellom 30 og 48 år. Og kanskje kan det lære barna deres igjen å spare og forstå verdien av penger i bakhånd. Det kan være en liten kickstart på sparingen, tror jeg.
- Hvorfor jeg begynte å spare? Det startet nok fra jeg var liten. Faren min drev for seg selv, og hadde variable inntekter. Der lærte jeg at du kan ikke bruke alt du har. Så når jeg tjente noen kroner satte jeg de i banken. Du har en enda større fordel om du begynner tidlig, sier han.