Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

USA økte forspranget i august

6. september 2018

Vekstmarkedene har hatt et utfordrende år. Truslene om handelskrig og økt press på valutaene har ført til store svingninger i aksjekursene. Denne utviklingen ble ytterligere forsterket i august da den tyrkiske liren falt, og den politiske uroen i Argentina økte.

En utfordrende måned for SKAGEN Kon-Tiki

Uroen i vekstmarkedene påvirket også SKAGEN Kon-Tiki. Det var særlig de tyrkiske og sør-amerikanske selskapene som ble hardest rammet av den økonomiske utviklingen, blant annet tyrkiske Sabanci og de brasilianske selskapene Cosan og Marfrig. På den positive siden finner vi Samsung Electronics. Markedet har tro på den koreanske teknologigigantens satsing på minne-divisjonen. Svenske Ericsson er inne i en snuoperasjon, og det materialiserte seg i sterke resultater i andre kvartal. August var også en god måned for den indiske kjemikalieprodusenten UPL, som steg på nyheten om oppkjøp av Arysta.

God avkastning for SKAGEN Global

SKAGEN Global hadde en sterk måned, både absolutt og relativt. Det skyldtes ikke minst utviklingen i Microsoft, danske DSV og britiske Beazley, som bidro mest til avkastningen i august. De tre dårligste bidragsyterne var IRSA, Autoliv og Baidu. Alle tre merket den økonomiske usikkerheten i vekstmarkedene. Porteføljeteamet solgte seg ut av Golar LNG og CK Asset Holding. De reduserte postene i Autoliv, Veoneer og Citigroup vesentlig. Dermed ble det plass til to nye selskaper i porteføljen, JP Morgan og Accenture. Felles for disse er at de har bevist at de er endringsvillige og har fokus på fremtidsrettede strategier.

Fortsatt sterk utvikling i SKAGEN m2

Det globale eiendomsaksjefondet SKAGEN m2 hadde nok en sterk måned, både relativt og absolutt. Fondet ligger komfortabelt foran referanseindeksen. Dette til tross for at sektoren fortsatt er hardt påvirket av geopolitiske spenninger og store valutasvingninger. Det er særlig de europeiske, amerikanske og skandinaviske eiendomsselskapene i porteføljen som fortsetter å levere gode resultater. Ikke overraskende er fondets vekstmarkedsselskaper blant de dårligste bidragsyterne. Det skyldes ikke selskapsspesifikke hendelser, snarere utviklingen i den lokale økonomien, nervøsiteten i vekstmarkedene og en sterk dollar.

Danske selskaper på topp i SKAGEN Vekst

August er måneden for halvårsregnskaper. I det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst ga strømmen av regnskaper overveiende positive nyheter, med rapporter om solid inntjening og sterke balanser. Månedens beste bidragsyter var det danske transport- og logistikkfirmaet DSV. De rapporterte sterke resultater for andre kvartal, samt et nytt tilbakekjøpsprogram for aksjer. Danske Vestas hadde også en god måned. Den største negative bidragsyteren var russiske Sberbank. Til tross for sterke regnskapsresultater i andre kvartal ble selskapet trukket ned av svekket rubel og økt geopolitisk usikkerhet rundt Russland. Forvalterteamet kjøpte seg inn i Orkla. Matvaregiganten er inne i en sterk økonomisk utvikling og verdsettes svært attraktivt i forhold til sine internasjonale konkurrenter.

Amerikansk opptur påvirker SKAGEN Focus og SKAGEN Insight

Hittil i år har USA ledet an av de store aksjemarkedene og har blant annet distansert Europa med tanke på avkastning. Det preget avkastningen i det konsentrerte globale aksjefondet SKAGEN Focus, som er undervektet USA i forhold til sin referanseindeks. Utviklingen betyr til gjengjeld at flere av markedene utenfor USA begynner å se attraktive ut. Den relativt nye posten i den tyske varehuskjeden Metro leverte månedens beste bidrag. Dette skyldtes blant annet en vellykket omstrukturering og en ny hovedaksjonær i EPGC. Det sør-afrikanske gruveselskapet Gold Fields, sammen med italienske Unicredit og Telecom Italia, var blant de dårligste bidragsyterne i august.

Skyggeaktivistfondet SKAGEN Insight ble også påvirket av oppturen i USA. Fondet er undervektet det amerikanske aksjemarkedet, og er kun investert i sterkt undervurderte og upopulære selskaper som er under påvirkning av aktivistinvestorer. Månedens to beste bidragsytere, Armstrong Flooring og Conduent er begge eksempler på at aktivistinvestorenes påvirkning virker. Begge selskapene kan vise til sterke halvårsresultater. Diebold Nixdorf og ThyssenKrupp var de største negative bidragsyterne.

I fondenes månedsrapporter kan du lese mer om porteføljene og utviklingen i SKAGENs fond.

USA

SKAGEN Global: Hvordan den nye amerikanske presidenten kan påvirke aksjemarkedene

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra USA

President Trump: Blir det så ille?

Investeringsdirektør Alexandra Morris forsøker å se mulighetene fremfor begrensningene etter hvert ...

Er det viktig hvem som blir president?

Hvor går markedene om Donald Trump vinner valget, og hva skjer med økonomien om Kamala Harris går ...

Det amerikansk-kinesiske dilemmaet

Hvordan har reverseringen av kapitalstrømmer siden pandemien påvirket aksjemarkedene og hvilke ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up