Fra fredag 1. juni ble kinesiske A-aksjer innlemmet i MSCI Emerging Markets Index (vekstmarkedsindeksen). Dette er forventet å gi betydelig kapitaltilstrømming til kinesiske aksjer fra utenlandske investorer. Porteføljeforvalter i aksjefondet SKAGEN Kon-Tiki, Fredrik Bjelland er ikke helt overbevist. Forventet tilstrømming til A-aksjer i absolutte tall kan synes høy, noen anslår 40 milliarder USD, men dette er relativt moderat sammenlignet med størrelsen på markedet for A-aksjer, som er 8 billioner USD, forklarer Fredrik. Han forventer derfor ingen stor kortsiktig effekt i markedet.
- Når det er sagt mener vi at det er en betydelig endring i retning og at Kinas andel i vekstmarkedene og globale indekser vil stige over tid. Derfor kan ikke globale investorer overse dette markedet i tiden fremover, sier Fredrik Bjelland.
Uavhengig av referanseindeks
For SKAGEN Kon-Tiki betyr endringen i referanseindeksen ingenting i seg selv. Forvalterne skjeler ikke til referanseindeksen og har allerede investert i noen A-aksjer før de ble inkludert i indeksen. To nylige eksempler er Gree Electric, verdens ledende leverandør av aircondition og Hanzhou Robam Appliances, en produsent av kjøkkenhvitevarer i den dyre enden av segmentet. Forvalterne har allerede tatt gevinst i Gree Electric og gått ut av selskapet, mens den nylige korreksjonen i Hangzhou Robam Appliances har åpnet for å gå inn i selskapet til en attraktiv verdsettelse.
Viktig å være aktiv
Forvalterteamet ser betydelige muligheter til å finne attraktivt posisjonerte selskaper med A-aksjer, og mener markedsstrukturen er gunstig for aktiv forvaltning. På grunn av at vekstmarkedene er så ulike, mener SKAGEN Kon-Tiki at aktive forvaltere har større muligheter til å skape verdier gjennom en disiplinert og selektiv investeringsprosess.
Forvalterne er klar over den høyere risikoen i Kina, særlig med tanke på finansiell åpenhet, miljø-, samfunns-, og selskapsstyring (ESG) og generelt høyere verdsettelser for tilsvarende selskaper i Hong Kong. ESG-faktorer er viktige for å sikre langsiktig verdiskaping, og det er derfor viktig å kunne gjøre uavhengige analyser, både av finansielle- og ikke-finansielle forhold. Aktive forvaltere er godt posisjonert for å gjøre det.
- Vi kommer derfor til å fortsette vår tilnærming til Kina, på samme måte som vi nærmer oss alle andre muligheter. Nemlig ved å fokusere på selskaper med et klart syn på forholdet mellom risiko og avkastning, sier Fredrik.
Fra Shanghai til Stavanger
Å jobbe i Stavanger for SKAGEN Kon-Tiki har unektelig vært en stor overgang for Fredrik. For bare ni måneder siden jobbet han for NBIM (Oljefondet) i Shanghai og London. Like fullt er han imponert over den sterke kulturen og teamdynamikken i SKAGEN og et ensidig fokus på å finne attraktive investeringsmuligheter for andelseierne.
- Vi har investert i en rekke nye selskaper i porteføljen samtidig som vi opprettholder vår klare verdibaserte investeringsfilosofi som tiltrakk meg til SKAGEN. Jeg har også hatt glede av å møte mange av kundene våre. Bedre forståelse for ulike kunders forventninger og hvordan vi best kan møte disse, har vært et viktig fokus for meg, sier Fredrik.
I skrivende stund er Fredrik på vei til en ni-dagers reise til Kina for å besøke en rekke selskaper og tidligere kontakter i Shanghai, Hangzhou, Suzhou og Wuxi. Alle byene har klynger av high-tec bedrifter, og ligger i to-timers rekkevidde med tog fra Shanghai.