Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

6 min lesing

Slik kan SKAGENs fond dra nytte av markedsuroen

Aksjemarkedene er fortsatt urolige, og forventningene blir stadig dystrere. Derfor er det ikke så merkelig at vi alle er bekymret for når bunnen er nådd. I perioder med stress i markedet er det ofte en fase med kapitulasjon, før det dukker opp ulike katalysatorer som kan være tegn til en innhenting. Kollapsen i Lehman Brothers for eksempel, ble etterfulgt av økonomiske lettelser og covidkrisen utløste enorme stimulansepakker.

Denne gangen kan de markante renteøkningene som et vern mot inflasjon være et tegn på at vi er i kapitulasjonsfasen. Dermed venter vi fortsatt på de katalysatorene som kan peke på en oppgang i markedene. Gnisten som kan få fart på innhentingen kan være en løsning på krigen i Ukraina, en mild europeisk vinter slik at vi igjen kan få fotfeste eller at den amerikanske sentralbanken stopper renteøkningene. Dessverre klarer ingen av oss å spå når omslaget kommer, men vi vet at det kommer.

Håpet er lysegrønt

Nettopp på grunn av usikkerheten er det naturlig å klamre seg til de små dryppene av oppløftende nyheter som er gjemt i de dystre overskriftene om inflasjon, resesjon og konflikt. Arbeidsledigheten er lav, i tillegg har selskapene vist seg noe mer motstandsdyktige for de økte kostnadene og oppbremsingen i veksten, enn mange investorer hadde fryktet. Det gir grunn til håp.

Optimismen blir snart satt på prøve når selskapene skal legge frem rapporter for tredje kvartal. Selv om analytikernes forventninger har kommet ned de siste månedene, forventer de fortsatt at selskapene kan melde om høyere inntjening i år enn i fjor – og at de vil fortsette veksten i 2023[1].

Hver eneste dag ser vi hvordan selskapene sender de høyere kostnadene direkte videre til forbrukerne gjennom prisøkninger. Det gjelder særlig mat og drivstoff. Men etter hvert som husholdningen blir enda hardere presset for å holde tritt med inflasjonen, kommer det til slutt til et punkt for mange selskaper hvor etterspørselen vil falle – i takt med at renten stiger. Det vil gå ut over inntjeningen.

Det er ikke usannsynlig at vi allerede befinner oss i et slikt scenario og at selskapenes kvartalsregnskaper ikke holder mål mot analytikernes forventninger. En undersøkelse Bloomberg har gjort nylig viser at det er 50 prosent risiko for en resesjon i USA i løpet av de kommende 12 månedene. Oddsene for at det samme skal skje i Europa er helt oppe i 80 prosent. Det blir stadig færre strå for investorene å klamre seg til, og skuffende kvartalstall, eller selskaper som senker forventningene, kan etterlate aksjemarkedene i en ganske skrøpelig forfatning.

Den sterkeste overlever

Men hva betyr alt dette for dine investeringer i SKAGEN? I motsetning til passive indeksfond som kun følger et gjennomsnitt av hele aksjemarkedet, investerer vi i SKAGEN i de selskapene som vi mener er best, basert på grundige analyser. Generelt har disse selskapene levert sterke regnskaper for andre kvartal og presterer faktisk fortsatt i tråd med våre forventninger. Bare det faktum at våre fond har færre enn 50 selskaper i porteføljen – i motsetning til hundrevis i indeksfond – betyr at vi kan overvåke dem tett og gå i regelmessig dialog med ledelsen.

Den aktive tilnærmingen betyr også at vi kan lage godt diversifiserte porteføljer geografisk. Det gjør oss i stand til å kombinere selskaper som kan utnytte de ulike stadiene i den økonomiske syklusen, og kan redusere risikoen som er forbundet med en resesjon. For eksempel drar finansselskaper nytte av et høyrenteklima, mens defensive aksjer som råvarer, helse og forbruksvarer har større potensial i økonomiske nedgangstider.

Stock_market_decline_graph.JPG

Kilde: Y Charts, per 23/09/2022

I perioder med høy inflasjon er det særlig viktig å fokusere på selskaper med solide regnskaper og en god evne til å videresende de økte kostnadene. Dette er typisk selskaper med en betydelig posisjon i markedet – eller unike produkter. I tillegg er det verdt å nevne at perioder med et stresset aksjemarked byr på gode muligheter for å gå på tilbudsjakt og gjøre riktig gode aksjekjøp, i sektorer hvor verdsettelsene har falt. Et godt eksempel er teknologisektoren.

På fast grunn

Historien har vist oss at aksjemarkedene har en imponerende evne til å se inn i fremtiden og finne ut når man igjen er på sikker grunn. Basert på forventet inntjening for de neste 12 månedene handles den amerikanske S&P 500-indeksen (indeksen som omfatter de 500 største børsnoterte selskapene i USA) helt i tråd med sitt langsiktige gjennomsnitt. Prissignalene her er altså mer optimistiske enn investorenes forventninger.

Fordi markedene alltid ser fremover, har de en tendens til å bevege seg lenge før det økonomiske landskapet endrer seg (se graf). S&P 500 har nå falt rundt 23 prosent, som er på linje med tidligere resesjonsfall. Det kunne tyde på at vi forhåpentlig er nærmere slutten enn begynnelsen av markedsnedturen.

Likevel er verdsettelsene fortsatt den beste måten å forutse den langsiktige avkastningen. Akkurat nå byr verdsettelsene på noen glimrende kjøpsmuligheter for dem som er klare til å holde på aksjene noen år. Nøkkelen til suksess som investor, særlig i tider med markedsuro, er å tenke kontrært og ha en god porsjon tålmodighet. Det gjelder like mye om vi går mot en resesjon eller ikke.

Vi finner verdi i vekst

Markedene generelt er ikke nødvendigvis billigere, sammenlignet med tidligere nivåer. Likevel finner vi i enkelte sektorer, for eksempel teknologi hvor verdsettelsene har falt markant, selskaper med svært solid vekstpotensial til sterkt redusert pris.

SKAGEN Vekst investerte i Alphabet til en god pris i august. Googles morselskap har vist en solid vekst i inntjeningen, og har åpnet for muligheten til å dele ut sine enormt store frie kontantstrøm som utbytte. Det kan tyde på en attraktiv totalavkastning. Alphabet utgjør 1,3 prosent av porteføljen i SKAGEN Vekst, men er ikke immun mot den oppbremsingen vi har sett på tvers av sektoren. Porteføljeforvalteren har ikke desto mindre økt tillit til aksjens motstandsdyktighet sammenlignet med konkurrentenes.

SKAGEN Focus kjøpte seg nylig inn i det amerikanske teknologiselskapet NortonLifeLock (tidligere Symantec) til en verdsettelse på 11x nåværende inntjening. Det er svært attraktivt sammenholdt med selskapets høye marginer og vekstmuligheter. NortonLifeLock er globalt ledende innen nettsikkerhet for forbrukere og utgjør 1,5 prosent av SKAGEN Focus' portefølje. Forvalterne beregner en oppside på 55 prosent i forhold til kjøpsprisen.

Referanse

[1] Kilde: Factset Earnings Insight, 16/09/2022

Aksjemarkedet

Hva gjør du når aksjemarkedene faller?

Hva er det som gjør at noen får superavkastning på sparingen sin, og andre får langt mindre? Hva ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjemarkedet

Globale megatrender setter eiendom i sentrum

Eiendom blir en stadig viktigere del av den globale økonomien. 

Hvordan bør du spare nå?

- Det er i perioder som dette du kan legge grunnlaget for god langsiktig avkastning, sier Pål ...

Fem grunner til at du kan ta børsuro med ro

Det er særlig én ting som gjør at du som fondssparer kan ta børsuro og inflasjonsfrykt med ro. Spar ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up