24. februar i år ble markedet og de fleste av oss tatt på senga da Russland invaderte Ukraina. Den humanitære katastrofen og historisk strenge sanksjoner har påvirket markedene negativt siden.
Siden den gang har vi og de fleste andre eksperter gjentatt hvor viktig det er for langsiktige fondssparere å holde hodet kaldt, og la pengene i aksjefondene stå i fred. Om noe kan slike fall i markedet være gunstige anledninger til å kjøpe litt flere andeler.
I februar viser SKAGENs tall at våre kunder gjorde akkurat det, og faktisk kjøpte mer fond enn de solgte.
- SKAGENs kunder er flinkere enn mange andre, syns jeg. De viser at de har forstått hva det betyr å være langsiktig, og ha is i magen. Det at norske kunder har nettokjøpt andeler i februar fortjener et stort klapp på skulderen, sier Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i SKAGEN.
Også under finanskrisen fra 2008 viste SKAGENs kunder at de ikke lot seg skremme, og kjøpte flere andeler enn de solgte.
- Det har mange hatt glede av i dag. De billige andelene du fikk kjøpt under finanskrisen har gitt god langsiktig avkastning, sier Pål.
Tre tips når markedene svinger
1) Sitt i ro
Husk den opprinnelige planen din. Hvis det er lenge til du skal bruke pengene, la de stå. Det kan være vanskelig å få til, men prøv å la være å følge altfor nøye med på hvordan fondene dine gjør det. Følger du med hver dag kan du få inntrykk av at markedene er mer urolige enn de faktisk er.
2) Fortsett spareavtalen din
Dette er et av de smarteste tipsene, hvis du ønsker å få god langsiktig avkastning. En spareavtale sørger for at du kjøper fondsandeler, både når det er dyrt og ikke minst når andelene er billige. Denne automatiske sparingen gjør det mange syns er vanskelig, nemlig å spare når markedene er urolige.
3) Snakk med en ekspert
I SKAGEN er alle rådgiverne sertifiserte og erfarne. De vet best hvordan de kan hjelpe deg, og gi deg svar på det du lurer på. Det kan hjelpe på nattesøvnen og ikke minst avkastningen din frem i tid.
Markedene henter seg inn
Krigen i Ukraina er den siste i en lang rekke kriser de siste tiårene. Alle kriser er unike, men de er dessverre ikke uvanlige. Men én ting har de fleste kriser i aksjemarkedene til felles: de går over, selv om ingen vet når det vil skje. Den største verdensomspennende økonomiske krisen siden den store depresjonen på 1930-tallet inntraff i 2008. Det tok 33 måneder fra den globale finanskrisen startet, til markedene hadde hentet seg inn til de samme nivåene som før finanskrisen.
- Under hver krise er jeg bekymret. Jeg prøver å være rasjonell og minner meg selv på at jeg er profesjonell og må handle basert på analyser og ikke frykt. Og hver gang situasjonen roer seg og markedet henter seg inn, tenker jeg at "neste gang" ja neste gang markedet faller, ja da skal jeg gå "all in" på bunn. Det er dette som er så spennende med den menneskelige psyken. Og derfor er det viktig å ha en plan for sparingen din, sa investeringsdirektør Alexandra Morris da hun gjestet Pengepodden for kort tid siden.
Hva lurer du på?
Noen dager etter at krigen brøt ut arrangerte vi et nettmøte med SKAGENs rådgivere. Responsen var stor og mange av spørsmålene vi fikk inn handlet om hva forvalterne gjør med de russiske aksjene i porteføljene, og om kundene bør gjøre endringer i fondssammensetningen sin.
- Vi vet fra undersøkelser at de som snakker med en rådgiver oppnår bedre avkastning enn de som ikke gjør det. Derfor oppfordrer vi deg som lurer på noe rundt fondssparingen din til å kontakte oss, så hjelper vi deg, sier Pål.
Vi hjelper deg
Lurer du på noe, eller trenger du hjelp? Ring oss på telefon 51 80 39 00, send oss en epost på kundeservice@skagenfondene.no eller stikk innom et av våre kontorer.