Som en svært aktiv eier har vi regelmessig kontakt med selskapene i våre fond om mulige forbedringsområder.
Et aktuelt eksempel er Sung Hung Kai, et av Hongkongs største eiendomsselskaper og en post i aksjefondet SKAGEN m2 til nylig. For ti år siden var personer fra den daværende ledelsen innblandet i en korrupsjsonsskandale, og Sun Hun Kai sto lenge på eksklusjonslisten med selskaper som vi ikke kan eller vil investere i. Årsaken var at de ikke kunne gjøre rede for tiltakene for forbedringer de hadde gjennomført.
Engasjement som gir resultat
Tidligere i år ble Sun Hung Kai flyttet til observasjonslisten, men noen spørsmål om transparens gjenstod. Gjennom SKAGENs eierpost og relasjon til selskapet kunne vi fortsette å ha konstruktive samtaler. Vi ba dem blant annet å vise hvilke retningslinjer, rutiner og rapporter tydeligere, utdanne ansatte i antikorrupsjonsspørsmål og øke muligheten for innsyn. Dessuten fikk vi analyseselskapet Sustainalytics, en av verdens fremste eksperter på å granske miljø-, samfunns- og selskapsstyringsspørsmål (ESG), til å presse på ytterligere.
Gledelig nok tok Sun Hung Kai til seg kritikken vår og har nå gjennomført de fleste av våre forbedringsforslag. De som ble kjent skyldige i korrupsjonsanklagene har avtjent straffen sin. Hele prosessen er godt håndtert og med stor transparens. Selskapet er derfor tatt av observasjonslisten.
Sør-Korea på bedringens vei
I løpet av kvartalet var vi også engasjert i noen av våre sørkoreanske selskaper, for å påvirke dem i en mer bærekraftig retning. Sondre Myge Haugland, bærekraftekspert i SKAGEN, er optimistisk:
- Vi merker generelt en holdningsendring rundt bærekraftspørsmål i Sør-Korea. Flere bedrifter tar til seg og ser viktigheten av miljøhensyn, samfunnsansvar og god selskapsstyring enn tidligere. Selv om den vestlige verden generelt har kommet lenger, ser vi en svært positiv utvikling, sier han.
Trio på bærekraft
I SKAGEN ha vi fått et nytt bærekraftsteam i det siste. I tillegg til Sondre er også Silje Simonsen Viste og Anna Marcus med i teamet. Silje er analytiker i porteføljeteamet og bruker halve arbeidstiden sin på bærekraftanalyser. Hun bidrar til arbeidet ved å screene selskaper før man investerer i dem, og følger opp den tiden et selskap er en del av noen av fondenes porteføljer. Anna jobber med Sondre og Silje for å kommunisere og nå ut med hvordan fondene integrerer bærekraftspørsmål.
Mer kunnskap
Til daglig jobber Sondre nær porteføljeforvalterne og har overordnet ansvar for at bærekraftpolicyen blir etterlevd og er oppdatert. Han tar hånd om rapportering og leder også arbeidet med å engasjere seg i selskaper sammen med forvalterne og kollegaene på Storebrands bærekraftsavdeling.
Frem til årsskiftet har vi også en student som jobber med innsikt om miljø-, samfunns-, og selskapsstyringsspørsmål med vekt på Kina og Sør-Korea.
I løpet av høsten har deler av temaet deltatt på den ledene bærekraftskonferansen PRI in Person i Paris. Hensikten er å få ny kunnskap, bygge nettverk med andre som er interesserte i bærekraftspørsmål og få verdifull innsikt i nye reguleringer og trender.
Nytt bærekraftsverktøy
En nyhet i bærekraftområdet er det egenutviklede verktøyet «ESG Engagement Engine» som hjelper SKAGENs forvaltere og bærekraftspesialist å strukturere samhandlingen med ulike selskaper på en systematisk måte.
- Nå kan vi enklere og mer effektivt dokumentere og integrere pågående dialoger og engasjement med ulike selskaper, forteller Sondre.
Samarbeid mot avskoging
I løpet av kvartalet økte SKAGEN og Storebrand presset på selskaper for å bekjempe avskoging. Den nye avskogingspolicyen setter tydelige grenser for produksjon, handel og finansiering av palmeolje, soya, treverk, buskap og andre virksomheter som kan føre til avskoging. Før 2025 skal vi gjennom dialog og aktivt eierskap, nå målet om å ikke investere i selskaper som bidrar til avskoging.