I løpet av tre dager i september var over 1700 medlemmer av den FN-støttede organisasjonen Principles for Responsible Investments (PRI) samlet for å lære mer om bærekraftige investeringer og finne nye samarbeidsformer.
- Klimakrisen skjer overalt og behovet for radikale endringer er akutt. Størrelsen på konferansen viser klart og tydelig hvor viktig bærekraft og samfunnsansvar har blitt for finansbransjen, sier SKAGENs bærekraftspesialist Sondre Myge Haugland.
Mulig for investorer å påvirke
Et tilbakevendende motiv i år var spørsmålet om aktivt eierskap og investorers mulighet å utgjøre en forskjell gjennom dialog med selskaper, for å påvirker i en mer bærekraftig retning.
Flere talere understreket viktigheten i å engasjere seg og ta ansvar for såklate eksternaliteter, kostnader som selskaper forårsaker, men ikke selv tar hånd om. Det japanske statlige pensjonsfondet – verdens største pensjonsfond med 1,6 billioner dollar under forvaltning, var en av den som løftet spørsmålet:
- Selv om vi minsker CO2-andelen i vår egen portefølje vil ikke resten av verden bli nevneverdig påvirket. Jeg er mot å ekskludere og selge aksjeposter med den årsaken, det er bare en måte å skyve problemet videre til de som ikke bryr seg, sa Hiromichi Mizuno, investeringsdirektør i fondet.
Sondre Myge Haugland ser en stadig større dreining mot positiv påvirkning gjennom investeringer:
- Å ekskludere selskaper og opprette ekskluderingslister er fortsatt viktig og sentralt, men den gjengse oppfatningen som går ut på å unngå kontroversielle sektorer er nå under press. Det er et stadig økende fokus og forventninger på å kunne vise hvordan investeringer bidrar til forandring, sier han.
Anna og Sondre fra SKAGEN deltok på den globale bærekraftskonferansen i Paris.
Det er et stadig økende fokus og forventninger på å kunne vise hvordan investeringer bidrar til forandring.
Investeringer i fremtiden
Flere av seminarene handlet om behovet for flere investeringer i vekstmarkeder, for å fremme en bærekraftig utvikling. Et annet aspekt var vekstmarkedenes viktige rolle i den globale matvareproduksjonen.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire var også tilstede, og han la vekt på finansbransjens viktige rolle i omstillingen til en bærekraftig økonomi og om behovet for en «Green New Deal».
- Vi kan være den siste generasjonen som har mulighet til å oppnå forandring. Senere kan det være for sent. Vi trenger en ny, bærekraftig kapitalisme for det 21. århundret, med mindre kløfter mellom ulike land. Ikke minst for å stanse den økende populismen, sa Bruno Le Maire i sin presentasjon.
I en spesialinnspilt video la Frankrikes president Emmanuel Macron vekt på at det haster å stille om til en bærekraftig øknomi og å oppfylle klimamålene i Parisavtalen. Se president Macrons hilsen til PRI-konferansen.
Frankrikes president Emmanuel Macron sendte hilsen til deltakerne på konferansen.
Felles verktøy og regler
Sentralt i diskusjonene var også nye reguleringer og behovet for felles verktøy for å løse klimakrisen, slik at både investorer og kunder kan fatte langsiktig bærekraftige beslutninger. Kapitalstrømmen må endres mot mer bærekraftige investeringer for å oppnå en bærekraftig og inkluderende vekst. EUs klassifiseringssystem, den såkalte taxodomien, skal gi felles kriterier for å avgjøre om en økonomisk aktivitet skal klassifiseres som miljømessig holdbar var også på agendaen.
Avslutningen på konferansen var sterk: to overlevende vitnet om sine erfaringer som offer for moderne slaveri og trafficking og la vekt på finansbransjens rolle for en bærekraftig samfunnsutvikling.