Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Alexandra Morris: Nok et godt år for globale aksjer

USA ledet an i fjor og S&P 500 endte opp med 57 nye toppnoteringer, en årsavkastning på 24 prosent og sin største meravkastning mot resten av verden siden 1997.

Se Alexandra Morris' årsoppsummering og utsikter for 2025 - video

Akkurat som i 2023 var det en optimisme rundt kunstig intelligens som drev mye av utviklingen, særlig de sju såkalte «Magnificent 7»-aksjene. Nvidia (+179 %) ledet igjen i front, og de sju aksjene økte samlet med hele 63 prosent. Disse selskapene utgjør nå omtrent en tredjedel av S&P 500 og en femtedel av verdensindeksene. Den sterke utviklingen gjorde at vekstaksjer (+24 %) slo verdiaksjer (+11 %), store selskaper (+19 %) slo små selskaper (+8 %) og modne markeder (+19 %) overgikk fremvoksende markeder (+8 %)[1].

Blant vekstmarkedene var det stor variasjon: Taiwan og Kina steg betydelig, mens Korea og Brasil ble bremset av politiske og makroøkonomiske problemer. Også Europa (+6 %) sakket akterut, delvis fordi regionen har en mindre teknologisektor, svakere økonomisk vekst og trues av amerikanske tolltiltak mot europeisk eksport.

Selv om IT og kommunikasjonstjenester fortsatte sin dominans, viste 2024 tegn til en viss spredning i avkastningen. Finanssektoren – særlig i Europa, Japan og Kina – gjorde det godt, og det samme gjaldt flere industriselskaper. Derimot slet helse, eiendom, energi og materialer med svakere resultater.

imagedn1ng.png

Et blandet 2024 for våre fond

Fondene våre leverte varierende resultater i 2024. Alle ga heldigvis positiv absoluttavkastning.  Sammenlignet med referanseindeksene ble 2024 dessuten mer krevende enn vanlig, og alle fondene våre underpresterte i ulik grad – mesteparten av etterslepet kom de siste månedene av året.

Markedet ble i stor grad drevet av et fåtall store selskaper, noe som ga utfordringer for de fleste aktive forvaltere. Ifølge Morningstar slo kun rundt en tredjedel av forvalterne innen 38 ulike kategorier sine referanseindekser i løpet av de siste 12 månedene[2] – og dette gjaldt særlig verdiorienterte aktører som SKAGEN. Likevel er vi naturligvis ikke fornøyde med å ha underprestert relativt sett. Porteføljeforvalterne våre jobber hardt for å bedre resultatene, og du kan lese mer om deres vurderinger av avkastning, porteføljeendringer og markedsutsikter i de siste fondsrapportene.

Omtrent halvparten av verdens aksjeavkastning i 2024 skyldtes høyere verdsettelse (multippelekspansjon). I overgangen til 2025 er prisingen fortsatt høy; den fremoverskuende P/E-en for MSCI World steg fra 17 til 19 i fjor, mens det amerikanske aksjemarkedet økte fra 20 til 22 – tett på historiske toppnivåer. Ettersom verdivurdering er den beste indikatoren for langsiktig avkastning, kan dette bety at investorer som følger indeksene tett, risikerer skuffende resultater. Tidligere har så høy prising i USA gitt ensifrede avkastningstall over ti år. For investorer med mer fleksible mandater åpner det seg imidlertid muligheter – spesielt hvis markedet fortsetter å bre seg over flere sektorer og regioner. Fremvoksende markeder og europeiske aksjer handles for eksempel til betydelige rabatter, både mot egne historiske snitt og sammenlignet med amerikanske aksjer.

imagezun2.png

Håp det beste, men planlegg for det verste

Det er god grunn til å tro at 2025 vil bli preget av usikkerhet, ikke minst med en ny, uforutsigbar president i Det hvite hus. Likevel er stemningen blant investorene i bedring, ifølge den siste Bank of America Global Fund Manager Survey, som viser den største stemningsøkningen siden juni 2020. Mye av optimismen skyldes en solid verdensøkonomi og forventninger om god inntjeningsvekst i de fleste regioner – særlig fremvoksende markeder og USA. Der håper mange at Trumps lovnader om lavere skatt, mindre regulering og mindre konkurranse fra utlandet vil bidra til videre kursoppgang.

På den andre siden lurer det flere vesentlige farer. En proteksjonistisk amerikansk politikk kan sette i gang handelskriger som igjen kan føre til valutauro, resesjon eller høyere geopolitiske spenninger i en allerede ustabil verden, ikke minst med konflikter i Ukraina og Midtøsten. Økt inflasjon kan også tvinge sentralbanker til å sette opp renten mer enn ventet – dette trekkes i den nevnte undersøkelsen fram som en av de største truslene i kjølvannet av Trumps valgseier. Høyere renter kan kvele videre oppgang i det amerikanske aksjemarkedet og dermed også ramme andre markeder, ettersom USA utgjør to tredjedeler av verdensindeksene. Summen av dette kan bety en mer humpete vei videre i 2025, særlig ettersom både globale og amerikanske aksjer allerede har steget henholdsvis 36 prosent og 43 prosent i løpet av snaut 14 måneder[3].

I møte med uklarhet rundt pengepolitikk, finanspolitikk og handelspolitikk er det verdt å huske at selskapene ofte er gode til å omstille seg. I SKAGEN er jobben vår fortsatt å finne de beste investeringsmulighetene globalt, ikke bare i USA, med fokus på god balanse mellom risiko og avkastning. Erfaring og grundige analyser kan bli viktigere enn noensinne i 2025 for å skille støy fra faktiske muligheter, og vi vil følge utviklingen nøye for å utnytte de sjansene som dukker opp i et mer volatilt marked. Jeg ser frem til å holde deg oppdatert om hvordan det går.

Referanser

[1] Kilde: MSCI for style, size and regional indices in USD.
[2] Morningstar's European Active/Passive Barometer, Midyear 2024. 
[3] MSCI ACWI and S&P 500 indices 27/10/2023 – 31/12/2024 in USD.

Børs

Fjerde kvartal: Brå kast i de globale aksjemarkedene

Da 2024 nærmet seg slutten, viste de globale aksjemarkedene både styrke og mer uventede svingninger ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Jo mer alt forandrer seg, desto mer forblir alt det samme

2024 vil bli husket som nok et godt år for aksjemarkedet – med 56 nye toppnoteringer i S&P 500 ...

November 2024: Markedsreaksjoner etter USA-valget

November 2024 var en måned preget av betydelige politiske og økonomiske hendelser, med det ...

SKAGEN Global: Hvordan den nye amerikanske presidenten kan påvirke aksjemarkedene

Porteføljeforvalter Knut Gezelius forklarer hvordan valget av ny president kan påvirke de globale ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up