Det er ikke første gang vi i SKAGEN har ment at nå er det verdiaksjer sin tur til å løfte seg. Verdiaksjer er altså selskaper hvor for eksempel inntjeningen eller bokført verdi er høy, sammenlignet med verdien markedet setter på selskapet. Det siste tiåret har det generelt vært sånn at det er vekstaksjer (selskaper med høy pris målt mot de grunnleggende verdiene) som har gjort det bra, mens verdiaksjer har gjort det litt dårligere. På 2000-tallet var det motsatt, altså verdi som slo vekst.
- Det er alltid vanskelig å spå om fremtiden, men jeg er nå blitt mer og mer overbevist om at vi står foran en lengre periode hvor verdi vil gjøre det bra, sier investeringsdirektør Alexandra Morris.
SKAGEN er aktive verdiforvaltere, altså håper vi at det neste tiåret skal bli verdiaksjenes.
Fire grunner til at verdiaksjer kan gjøre det bra
- Vi begynner å se slutten på pandemien. Med flere gode nyheter fra vaksineprodusentene er det en mer positiv stemning og investorene kan begynne å se lenger frem. Vi tror det vil følge økonomisk vekst i kjølvannet av Covid-19. Historisk har verdiaksjer alltid slått vekstaksjer når den økonomiske veksten stiger.
- Verdiaksjer er billige nå. De har hengt etter og er mye lavere verdsatt enn vekstaksjer. Hvis et verdiselskap tjener en krone, er den 70 prosent mindre verdt enn en krone tjent i et vekstselskap. Denne forskjellen vil bli betydelig mindre – dersom inntjeningen i verdiselskapene holder seg. Og det er det mye som tyder på:
- Inntjeningen til verdiselskapene vil trolig bli bedre, nettopp fordi det kommer en vaksine neste år. Hvis de fleste blir vaksinert kan vi alle vende tilbake til en mer normal tilværelse. I tillegg har vi lært mye om hvordan vi kan holde hjulene i gang med hygienetiltak, holde avstand og tilrettelegge for trygge arbeidsplasser.
- Dessuten vil de store stimulansepakkene fortsette en god stund til. Myndigheter på begge sider av Atlanteren forberede flere pakker for å stimulere økonomien i 2021. Disse investeringene vil skape aktivitet innen bygg og anlegg, fornybar energi og andre initiativ. Selv om mange har opplevd permitteringer eller å miste jobben har langt de fleste beholdt jobb og inntekt. Vi har spart store beløp som de neste to årene skal sprøytes inn i økonomien igjen og skape aktivitet. Det er store summer det er snakk om.
Bra for SKAGENs fond
For SKAGENs kunder kan dermed 2021 bli et riktig godt år, dersom antakelsen om at verdi vender tilbake slår til.
Siden markedet traff bunnen i mars i år har vi allerede begynt å se tegn til at det er andre selskaper som gjør det bra. Det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus har en stor andel små- og mellomstore verdiselskaper i porteføljen. Siden markedsbunnen i mars har fondet økt 55 prosent, over 20 prosentpoeng mer enn referanseindeksen. Vi har sett samme trend for flere av fondene. SKAGEN Kon-Tiki har i tillegg nytt godt av bedre tider i vekstmarkedene og sammen med SKAGEN Focus oppnådde begge fond sin hittil høyeste kurs 18. november.
Hvorfor ble det vekstaksjenes tiår?
Det siste tiåret har vi hatt jevnt fallende renter. Lavere renter gjør at verdien av selskapenes inntjening i fremtiden blir mer verdt i dag, enn om rentenivået var høyere. Denne mekanismen gjør at selskaper som forventes å øke inntjeningen sin fremover (altså vokse), vil være svært interessant for investorer.
Grunnen til det lave rentenivået har blant annet vært at den økonomiske veksten har vært moderat. Det har også vært gunstig for selskaper i vekst, siden mange andre selskaper ikke har kunnet vise til den samme utviklingen. Enkelte store teknologiselskaper har bevist denne teorien nærmest til det absurde. Noen av dem har tjent ekstremt mye penger, og under pandemien har dette økt ytterligere. Aldri før har vi sett en så stor forskjell mellom vekst og verdi som i år, med hele 30 prosent forskjell i avkastning.
Investorer har naturlig nok ønsket å satse på de få selskapene og sektorene som ikke har vært negativt rammet av Covid-19. Dermed har teknologigigantene blitt drevet til rekordnivåer. De fem største selskapene på S&P 500-indeksen utgjør nesten 25 prosent av markedsverdien av indeksen. De 495 andre selskapene utgjør de resterende 75 prosentene.
Fortsatt gjør pandemien seg i aller høyeste grad gjeldende i markedene og realøkonomien. Men markedene ligger alltid foran resten av samfunnet, derfor krysser vi fingrene for at investorene finner veien til selskaper med substans og verdi neste år. Mye kan tyde på det.