Hopp til hovedinnholdet
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Skal jeg kjøpe aksjefond nå, eller vente med å investere?

Det litt kvikke ordtaket over betyr: Det er bedre å ha pengene investert i markedet hele tiden enn å selge seg ut før markedene faller, med planer om å investere igjen akkurat når markedene når bunnen. Det er bedre å sitte stille enn å panikkselge. Sånn, nå kan du også imponere i middagsselskaper.

Et spørsmål våre rådgivere stadig får, er "når er det smart å investere?" Ofte kommer spørsmålet etter inspirasjon fra nyhetsbildet og overskrifter som "Presidentvalget vil utløse borgerkrig i USA", eller "Pandemien gir historisk nedtur for verdensøkonomien, aksjemarkedene vil blø".

Problemet med teori og praksis

De fikk jo rett, om koronapandemien. Noen investorer så det komme, og trakk pengene sine ut av aksjemarkedet før fallet – med planer om å gå inn igjen til lavere kurser når bunnen var nådd. De som klarte å treffe bunnen, eller som brukte anledningen til å plukke opp aksjer på billigsalg gjennom nedturen, kan smile nå. Men ved hver korreksjon i aksjemarkedene er det også en gjeng som rett og slett aldri kommer seg inn igjen i markedet. De blir sittende på gjerdet. For hvordan vet man egentlig om bunnen er nådd? I vår var det ekstra vanskelig å vite, for aldri tidligere har vi sett en raskere innhenting. Diskusjonene går riktignok ennå om det faktisk har snudd, eller om det er enda mer i vente.

Og hva nå, da – skal det videre opp, eller skal det ned igjen? Valget i USA har i hvert fall skapt politisk turbulens, men hva med markedene? Og pandemiens andre og kanskje tredje bølge, hvordan vil det påvirke aksjemarkedene? Jeg aner virkelig ikke. Og vet du hva? Det gjør ikke porteføljeforvalterne, de som sitter og styrer fondene og bestemmer hvilke selskaper som skal inn og ut av porteføljene, heller. Det betyr ikke at de er likegyldige til det, eller ikke følger med. De kan i aller høyeste grad jobben sin, men de har rett og slett et annet fokus. De bruker ikke tid på å tippe når børsene skal opp eller ned. De konsentrerer seg om selskapene, og å finne de investeringene som har størst muligheter for god og solid inntjening over tid – under de gitte forutsetningene. Det handler om å finne verdier, lete etter gull blant gråstein – eller jakte på uslepne diamanter, om du vil.

Hva skal du gjøre?

For hver vellykket smarting som virkelig klarte å gjøre noe lurt med pengene sine, fins det en stor, grå flokk av mer eller mindre flinke pengefolk som ville gjøre suksess. Alle har tenkt at de jammen skulle prikke inn jackpot og bli berømte – akkurat som denne karen:

Det beste tidspunktet å investere er når du har penger

Sir John Templeton

 

Templeton var godt fremme i tøflene under den store depresjonen i USA og kjøpte aksjer i alle selskapene på New York-børsen som ble solgt for under en dollar. Det samme gjorde han før andre verdenskrig brøt ut. Han endte som en solid riking, og mannen bak Templeton-fondene (som du også finner på SKAGENs handelsplattform

Jeg liker å gjøre det enkelt, og for de som har lyst til å bli rike sakte er dette en god huskeregel: Spar litt, spar jevnt og spar lenge.

Har du de lange brillene på, vil du se at aksjemarkedene, til tross for dramatiske kriser gjennom historien, alltid peker oppover over tid. Da spiller det en stor rolle at du faktisk er med på ferden. Og en mye mindre rolle akkurat når du ble med underveis. 

 

Skal det opp eller ned?

I denne artikkelen viser vi deg hvordan tre ulike fremgangsmåter påvirker avkastningen du får. 

Les mer arrow_right_alt
Slik sparer du enklest

La sparingen skje automatisk. En spareavtale løser problemet med å "time" markedet. 

Les mer arrow_right_alt
Spare i fond

3 grunner til at spareavtale er bedre enn Lotto

Flaks er fint, men vil du bli rik er det spareavtaler som gjelder. Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare i fond

Slik sikrer du verdiene dine

Hvem skal ta vare på verdiene dine, hvis du plutselig ikke klarer det selv? Vi gir deg noen enkle ...

- Soleklart billigst på aktive fond

SKAGEN Fondene kommer ut blant de klart billigste i en undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort ...

Suksess etter tøff start

Helge Jostein Skrikrud gikk på en skikkelig smell under dot.com-krisen, og mistet halvparten av ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up